Prośba o odczytanie napisu na zdjęciu.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Prośba o odczytanie napisu na zdjęciu.

Post autor: Adam.55 »

Witam! Temat ten jest już pewnie niektórym z Was znany lecz muszę zapytać jeszcze raz. Czy też widzicie czerwone litery słabo widoczne na czole osoby znajdującej się na zdjęciu i ktoś da radę je odczytać?i czy ktoś jest w stanie odczytać do końca napis po prawej stronie zdjęcia? osoba na zdjęciu to Władek Drzewakowski którego poszukuję już długi czas. Wysłałem pismo do Wriezen lecz cisza, może szukają informacji o nim. Proszę o pomoc, ja nie jestem w stanie odczytać tego napisu a lepszego skanu zdjęcia nie posiadam. Pod linkiem zdjęcie: http://scr.hu/17in/h4stz
"Przedecz historia i ciekawostki"
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Ciężka sprawa-wydaje mi się że na czole trzy ostatnie to cyfry 475.Ale głowy nie dam za to.
Dana
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Tylko ciekawe co oznaczają te cyfry :/

Pozdrawiam
Adam
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

Po prawej to pewnie jakiś adres, ostatnia linia po prawej to ulica Ratsstraße i pewnie dalej numer domu
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Właśnie napisałem do miasta w którym wykonano zdjęcie ale nie dopisują, to miasto to Wriezen 10 km od granicy Polski.
sirdaniel

Sympatyk

Post autor: sirdaniel »

Do Wriezen wysyłano na roboty przymusowe https://books.google.pl/books?ei=w5azU4 ... &q=wriezen lub http://pawet.net/zl/zl/2001_45/2.html , może ten numer to numer kolejny robotnika? A adres to adres pracy albo mieszkania. W takim przypadku miasto raczej nie będzie rozdrapywać sprawy?
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Aaaa może i racja ale Władek nie widnieje na stronie straty.pl a jego brat który był na robotach już tak. A może był na pracy sezonowej przed wojną, nie wiem pytan jest wiele :D ale dziękuję za zainteresowanie tematem :D

Pozdrawiam
Adam
tobiaszboksik

Sympatyk

Post autor: tobiaszboksik »

Moim zdaniem najprostsze działanie to dotarcie do oryginału zdjęcia. Jeżeli to możliwe. Nie przywiązywałbym jednak dużej wagi do treści napisu i pieczatki. To adres zapewne fotografa, ja widzę tam zresztą jako 3 literę u umlaut. czyli np Wruzen

Jarek
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

z tym właśnie może być problem, założyłem osobny temat dotyczący poszukiwań Władka, jest tam opisane kilka wątków i zdjęć. Szczerze mówiąc każdy trop jaki uda mi się odszukać bardzo szybko się urywa jak by palił za sobą każdy most.

Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”