Orłowscy z powiatu radomskiego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Pastuszko_Patryk

Moja praprababcia Ludwika Orłowska według swojego aktu z 1878 roku z Janem Pastuszka, urodziła się we wsi Zalesie par Skaryszew, (co się zgadza bo akt urodzenia jej znalazłem. Na akcie ślubu pisze, że jej rodzice Antoni Orłowski i Antonina z Piotrowskich już nie żyli, mieszkała w Podolanach u siostry robotnicy, które imię nie jest podane, oraz, że jej opiekunem był Paweł Piotrowski zamieszkały we wsi Marianki. W aktach ze Skaryszewa znalazłem akt jej urodzenia z 15 sierpnia 1859 roku. W nim podane jest, że jej ojciec włościanin Antoni Orłowski ma 60 lat a jej matka Antonina z Piotrowskich ma 35 lat. Kolejną metryką jaką znalazłem akt zgonu Mikołaja Orłowskiego z 9 sierpnia 1865 roku, który żył 9 miesięcy brat Ludwiki. Aktów z lat 1868 i lat 70-tych nie ma dostępnych w internecie i nie mogę znaleść aktów zgonów rodziców Ludwiki, szukałem też aktu ich ślubu ze Skaryszewa ale nie znalazłem. Szukałem też w Odechowie i nic. Bardzo proszę o pomoc, bo chce wiedzieć czy moi Orłowscy pochodzili z jakiejś szlachty i czy mieli herb, chciałbym też dojść do dziadków itd Ludwiki Orłowskiej zarówno ze strony po mieczu jak i po kądzieli, może jest wśród forumowiczów potomek moich Orłowskich ze Skaryszewa.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Pastuszko_Patryk

Dodam jeszcze, że na akcie zgonu Mikołaja Antoni Orłowski występuje jako gajowy ze wsi Zalesie. W metrykach z Ciepielowa też szukałem ich aktu ślubu i bez skutku, w Iłży tak samo, nie wiem gdzie dalej szukać. Aktu zgonu samej Ludwiki i jej męża jest trudno znaleźć, a ostatnia wzmianka o Janie i Ludwice Pastuszkach występuje w akcie ślubu Michała Pastuszka ich syna, na kórym jest podane że mieszkali w Skarżysku, a Michał brał ślub w Bzinie. Michał brał jeszcze jeden ślub po śmierci prababci w Czarnej w 1933 roku, tylko nie wiem o którą Czarną chodzi, bo aż 3 wsie o takiej nazwie występują w woj. mazowieckim, i 2 w świętokrzyskim. Jan Pastuszka był robotnikiem, a Michał robotnikiem kolejowym.
-
fis_taszek

Akta od 1868 do 1877 parafii Skaryszew są dostępne na stronie szukaj w archiwach. Jednostki są czasem opisane jako Skaryszów, więc wyszukiwarka może nie pokazać, lepiej przeglądać cały zespół.
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/162/0 ... bJednostki
Po 1877 na Family Search.
Pozdrawiam
Karolina
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/162/0 ... bJednostki
Po 1877 na Family Search.
Pozdrawiam
Karolina
- Pastuszko_Patryk

Szukałem i nie znalazłem ani ojca ani matki Ludwiki Pastuszkowej z Orłowskich. Może zmarli w Mariankach lub w Podolanach/Podolach par Ciepielów. Iłża na pewno odpada. O szukaniu aktu zgonu Jana i Ludwiki z Orłowskich to jeszcze bardziej nie wiem gdzie znaleźć.
Ale bardzo dziękuję
Pozdrawiam Patryk
Ale bardzo dziękuję
Pozdrawiam Patryk
- Pastuszko_Patryk

Po wielu tygodniach odnalazłem akta zgonów Jana Pastuszka i Ludwiki z Orłowskich. Oboje umarli w Radomiu ul Kozienicka 20, nie wiem czy dalej ta ulica istnieje bądź jest pod inną nazwą. Jan Pastuszka umarł w 1924 roku w skutek zapalenia nerek, a Ludwika umała na raka żołądka w 1935 roku. Tam w Radomiu jest dużo Orłowskich. Moim kolejnym zadaniem jest zbadanie losu rodziny Ludwiki tzn. jej rodziców i rodzeństwa. Wiem że Ludwika aż do slubu w 1878 mieszkała u siostry robotnicy we wsi Podol, nie jest podane jak ta siostra się nazywała, oraz na akcie jej ślubu jest wpisane, że ustnej zgody udzielił Paweł Piotrowski opiekun, być moze wuj ze strony jej matki, ten Paweł mieszkał we wsi Marianki. Co ciekawe Ludwika orłowska urodziła się w Zalesiu par. Skaryszew jak wcześniej pisałem, a na akcie zgonu miejsce narodzin jest podane jako Leszczyny. W metrykach z Solca nad Wisłą odnalazłem akt zgonu niejakiego Antoniego Orłowskiego z 1871 roku, który umarł w wieku 74 lat i pozostawił żonę Teresę, ale matka Ludwiki to Antonina z Piotrowskich. Nie wiem już czy Antonina zmarła wcześniej i Antoni ożenił się z Teresą. Narazie nie uwzględniam daty zgonu jako rok 1871 gdyż nie wiadomo czy to chodzi o mojego przodka.
Patryku,
Obecna ulica Struga w Radomiu, to przedwojenna Kozieniecka. Sporo użytecznych informacji na temat nazw ulic Radomia przed II wojną światową można znaleźć np. na forum: http://forum.gazeta.pl/forum/w,68,32141 ... towa_.html
Pozdrawiam
Zbigniew Jopek
Obecna ulica Struga w Radomiu, to przedwojenna Kozieniecka. Sporo użytecznych informacji na temat nazw ulic Radomia przed II wojną światową można znaleźć np. na forum: http://forum.gazeta.pl/forum/w,68,32141 ... towa_.html
Pozdrawiam
Zbigniew Jopek
- Pastuszko_Patryk

Bardzo dziękuję za informacje, ciekawe czy jeszcze stoi dom moich krewnych, wiem że napewno tam mieszkali Jan i Ludwika oraz któaś z ich córek Tekla panna lub Zofia Migdzińska z meżem Piotrem, była jeszcze ich córka Jadwiga ale nie wiem co z nia się stało czy zmarła bardzo młodo. W Radomskiej parafii mogą być też akta zgonów Tekli oraz Zofii, wiem od dalekiej cioci że zmarły tam później niż mój pradziadek Michał (śmierć w 1944). Natomiast zastanawiają mnie dzieje rodziny Ludwiki, oraz nie wiem gdzie zmała matka Jana Marianna Pastuszkowa potem Miądzel zd. Przychodzień. Czy dalej w Krępie mieszkała ze swoim drugim mężem Franciszekiem Miądzlem urodzonym w Kaniowe Zagnańsk. A co ja wiem o rodzicach Ludwiki to tylko tyle że zmarli przed 1877 najwcześniej w 1865, ale gdzie tego to ja nie wiem. Antoni Orłowski urodził sie w ok.1798, a Atonina Piotrowska w ok. 1824. Ludwika była pod opieką Pawła Piotrowskiego we wsi Marianki, oraz że mieszkała u siostry robotnicy w Podole czy to może chodzić o wsie należące do parafii w Ciepielowie ??
- Pastuszko_Patryk

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,55247101 - znalazłem akt zgonu Mikołaja Orłowskiego syna Antoniego i Franciszki z Piotrowskich (ale to Antonina). W nim jest podane że Mikołaj miał 9 ale nie mogę odczytać czy chodzi o dni lata czy miesiące. Szukałem w urodzeniach przed 1859 i po 1859 i nie ma urodzeń żadnych dzieci prócz Ludwiki z 1859 Antoniego i Antoniny z Piotrowskich. Już obszukałem parę parafii sąsiednich i nic nie znalazłem o rodzinie Ludwiki.Sprawa jest o tyle dziwna że w Ciepielowie też nic nie znalazłem a tam przed ślubem Ludwikamieszkała u siostry robotnicy i była pod opieką Pawła Piotrowskiego ze wsi Marianki. Nie wiem już jak szukać. Czy są moze jakieś dokumenty dotyczące Gajowych ze wsi Zalesie z lat 50-tych i 60-tych XIX wieku ?
Patryku,
W akcie zgonu Mikołaja Orłowskiego niezbyt czytelnie podano, że miał 9 miesięcy. Winszuję wytrwałości!
Pozdrawiam
Zbigniew Jopek
W akcie zgonu Mikołaja Orłowskiego niezbyt czytelnie podano, że miał 9 miesięcy. Winszuję wytrwałości!
Pozdrawiam
Zbigniew Jopek
- Pastuszko_Patryk

Wczoraj z poszukiwaniami trochę ruszyłem i znalazłem akt zgonu Antoniny Orłowskiej z Piotrowskich w metrykach z Krępy Kościelnej. Zmarła we wsi Podole (czy Podolany), w roku 1877 w wieku 52 lat jako wdowa po Antonim Orłowskim, ten dokument to dla mnie perełka, bo wstawił się jej brat Paweł Piotrowski, czyli opikun jej córki Ludwiki nie byłem pewny wtedy czy to był jej wuj. Poznałem imię jej drugiej córki Marianny. Antonina to córka stelmacha Franciszka Piotrowskiego i Urszuli z Jabłońskich urodzona w Maliszowie w Kowali. Jej akt urodzenia też udało mi się odszukać. Mam nadzieję, że uda mi sie odnaleść akt ślubu Antoniny ze starszym od niej o ponad 20 lat Antonim Orłowskim i dowiedzieć sie z kąd jego rodzina się wywodzi. Antoni zmarł wcześniej przed Antoniną i podejrzewam, że w tej samej parafii co jego żona, tylko że nie ma wszystkich metryk z Krępy z przed 1877 bynajmniej nigdzie nie odnalazłem, ani w genbazie, w pradziad niby podaneże jeszcze istnieją, tutaj w metrykach też nie ma. Chyba pozostaje mi zadzwonić do AP Kielce.
Pozdrawiam
Patryk
Pozdrawiam
Patryk
- Pastuszko_Patryk

Dotarłem trochę dalej w sprawie Antoniego Orłowskiego. Miał dwie żony, Franciszkę z Kucharskich i Antoninę z Piotrowskich. Z jedną miał dwie córki i z drugą dwie córki, były też dzieci, które nie dożyły pełnoletności.
Z pierwszą żoną miał Mariannę po mężu Wielgorz ur. 1832, Katarzynę po mężu Radzimowską ur. 1834, z drugą żoną miał natomiast Mariannę po mężu Karcz ur. 1856 i Ludwikę po mężu Pastuszka ur. 1859 (moja praprababcia).
We wczesnych latach nosił imię Jacenty, a skąd mam pewność, że to ta sama osoba, stąd, że na metrykach urodzeń pierwszych dwóch córek opisany jest jako Jacek Jacenty, a na ślubnych ich córek jako Antoni.
Wg. ślubu z Franciszką Kucharską, który odbył się w Jedlni 17 stycznia 1830 roku był żołnierzem Pułku Piątego piechoty Liniowej, (mam nadzieję, że są jakieś dokumenty na ten temat), urodził się w Miasteczku Szydłowie (i nie wiem czy chodzi o Miasteczko koło Staszowa w woj świetokrzyskim, czy miasto w Litwie, syn Macieja i Rozali zd. Jaroszewicz/Jarosiewicz.
Tak czy inaczej dostałem odpowiedzi, które zrodziły parę nowych zagadek, mam nadzieję, ze i na nie uzyskam odpowiedź.
Pisząc do AP Kielce w sprawie Orłowskich z Szydłowa koło Staszowa uzyskałem metryki z tamtych rejonów, co prawda Orłowskich, lecz nie tych, których szukam. Dodatkowo wg. wikipedii w liscie odznaczonych była taka postać jak Ignacy Orłowski, czy to przypadkowa zbieżność nazwisk czy jakieś powiązania krwi niejestem pewny. Ojcem tego Ignacego był Mateusz.
Jeżeli ktoś ma jakieś informacje, bądź dobre rady czy sugestie bardzo prosze o kontakt.
Pozdrawiam
Patryk Pastuszko
Z pierwszą żoną miał Mariannę po mężu Wielgorz ur. 1832, Katarzynę po mężu Radzimowską ur. 1834, z drugą żoną miał natomiast Mariannę po mężu Karcz ur. 1856 i Ludwikę po mężu Pastuszka ur. 1859 (moja praprababcia).
We wczesnych latach nosił imię Jacenty, a skąd mam pewność, że to ta sama osoba, stąd, że na metrykach urodzeń pierwszych dwóch córek opisany jest jako Jacek Jacenty, a na ślubnych ich córek jako Antoni.
Wg. ślubu z Franciszką Kucharską, który odbył się w Jedlni 17 stycznia 1830 roku był żołnierzem Pułku Piątego piechoty Liniowej, (mam nadzieję, że są jakieś dokumenty na ten temat), urodził się w Miasteczku Szydłowie (i nie wiem czy chodzi o Miasteczko koło Staszowa w woj świetokrzyskim, czy miasto w Litwie, syn Macieja i Rozali zd. Jaroszewicz/Jarosiewicz.
Tak czy inaczej dostałem odpowiedzi, które zrodziły parę nowych zagadek, mam nadzieję, ze i na nie uzyskam odpowiedź.
Pisząc do AP Kielce w sprawie Orłowskich z Szydłowa koło Staszowa uzyskałem metryki z tamtych rejonów, co prawda Orłowskich, lecz nie tych, których szukam. Dodatkowo wg. wikipedii w liscie odznaczonych była taka postać jak Ignacy Orłowski, czy to przypadkowa zbieżność nazwisk czy jakieś powiązania krwi niejestem pewny. Ojcem tego Ignacego był Mateusz.
Jeżeli ktoś ma jakieś informacje, bądź dobre rady czy sugestie bardzo prosze o kontakt.
Pozdrawiam
Patryk Pastuszko
- Pastuszko_Patryk

Na akcie małżeństwa Jacentego Orłowskiego z Franciszką Kucharską podane jest, że zawarli umowę przedślubną w domu matki nowozaślubionej, gdzie i czy można znaleźć tą umowę ?
https://szukajwarchiwach.pl/58/140/0/1/ ... x4j6UahWQw - link do metryki małżeństwa Jedlnia 1830 rok
Pozdrawiam
Patryk Pastuszko
https://szukajwarchiwach.pl/58/140/0/1/ ... x4j6UahWQw - link do metryki małżeństwa Jedlnia 1830 rok
Pozdrawiam
Patryk Pastuszko