Prośba o tłumaczenie dokumentu - łacina
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Prośba o tłumaczenie dokumentu - łacina
Witam
Mam gorącą prośbę o przetłumaczenie dokumentu z łaciny
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/085 ... f6968.html
Czy osoby wymienione w tym dokumencie to mogą być te same co w załączonym akcie urodzenia ???
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/486 ... 6dac3.html
Może w końcu znalazłem jakiś ślad o moich przodkach ???
Pozdrawiam Grzegorz
Mam gorącą prośbę o przetłumaczenie dokumentu z łaciny
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/085 ... f6968.html
Czy osoby wymienione w tym dokumencie to mogą być te same co w załączonym akcie urodzenia ???
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/486 ... 6dac3.html
Może w końcu znalazłem jakiś ślad o moich przodkach ???
Pozdrawiam Grzegorz
Ostatnio zmieniony pn 29 cze 2015, 15:39 przez gz1411, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gawroński_Zbigniew

Ponieważ stało się tak, że w tym poście nawypisywałem głupoty, pozwoliłem sobie go skasować. Prawidłowe w miarę tłumaczenie obydwu aktów jest w moim poście poniżej.
Ostatnio zmieniony wt 30 cze 2015, 00:34 przez Gawroński_Zbigniew, łącznie zmieniany 2 razy.
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Troszkę inaczej to widzę, chociaż łacina u mnie ledwo, ledwo
Folio 44 – strona 44
Roku 1836 dnia 20 sierpnia we wsi? Wołoszcza pod numerem domu 139 urodziły się dzieci
= Ludwik Bernard [dwojga imiona] – Ludwik Mierzwiński [nobilis Urodzony] syn Wincentego Mierzwińskiego i Marianny z Laskowskich prawnych małżonków katolików
= Anna córka Dominika i Balbiny Wojciechowskich prawnych małżonków katolików
Dzieci tegoż dnia zostały ochrzczone przez Maksymilian Wereszniewicza administratora tego? koscioła a obecni jako chrzestni byli Walenty Okninski Mandatario? Domini Wołoszcza i Anna Michała Janowskiego zona.
___
Krystyna
Folio 44 – strona 44
Roku 1836 dnia 20 sierpnia we wsi? Wołoszcza pod numerem domu 139 urodziły się dzieci
= Ludwik Bernard [dwojga imiona] – Ludwik Mierzwiński [nobilis Urodzony] syn Wincentego Mierzwińskiego i Marianny z Laskowskich prawnych małżonków katolików
= Anna córka Dominika i Balbiny Wojciechowskich prawnych małżonków katolików
Dzieci tegoż dnia zostały ochrzczone przez Maksymilian Wereszniewicza administratora tego? koscioła a obecni jako chrzestni byli Walenty Okninski Mandatario? Domini Wołoszcza i Anna Michała Janowskiego zona.
___
Krystyna
- kwroblewska

Może ten lin sie otworzy
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/139 ... b1d12.html
lub w profilu Marii Halka na stronie ogrodywspomnien.pl
Grzegorz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/139 ... b1d12.html
lub w profilu Marii Halka na stronie ogrodywspomnien.pl
Grzegorz
Grzegorz
-
Gawroński_Zbigniew

Tłumaczenia uczą pokory. Po raz kolejny się o tym przekonuję. To trochę dziwne dla mnie, bo już parę razy dokładnie z takim schematem zapisu metrykalnego miałem styczność i gafy nie zrobiłem. Tym razem wyszło inaczej: przepraszam za to bardzo proszącego o pomoc.
Z powyższego powodu wykasowałem powyżej głupoty jakie powypisywałem, a poniżej wklejam w miarę wierne, teraz jestem tego pewien, tłumaczenie.
link pierwszy:
Rodzicami ojca dziecka byli Wincenty Mierzwiński i Marianna z Laskowskich
Rodzicami matki dziecka byli Dominik i Balbina Wojciechowska.
link drugi - wybrane wyimki:
W drugim akcie dowiadujemy się jedynie, że Balbina Wojciechowska nazywała się z domu Kowalska. Ciekawy jest natomiast dopisek poniżej.
Z powyższego powodu wykasowałem powyżej głupoty jakie powypisywałem, a poniżej wklejam w miarę wierne, teraz jestem tego pewien, tłumaczenie.
link pierwszy:
To znaczy. Rodzicami dziecka tj. Ludwika Bernarda byli Ludwik Mierzwiński i Anna.Prezentujemy w tych słowach zapis z księgi metryk urodzonych kościoła we Włoszczy tom 1 str. 44 jak następuje:
>>>Roku (...) 1836 dnia 20 sierpnia we wsi Włoszcza pod numerem domu 139 urodziło się dziecko, syn – Ludwik Bernard (dwojga imion) - szlachetnego Ludwika Mierzwińskiego, z prawnie poślubionych rodziców: Wincentego Mierzwińskiego i Marianny z Laskowskich i Anny [córki] Dominika i Balbiny Wojciechowskich, prawnie poślubionych katolickich rodziców. Tego samego dnia (per offerendum) Maksymiliana Wereszniewicza administratora, prefekta kościoła, wobec świadków Walentego Okińskiego (mandatario Domini) Włoszcza i Anny, Michała Janowskiego (parochi r. g.) żony – trzymającymi u Źródła Życia, ochrzczony został.<<<<
Według wiary to świadectwo chrztu sporządzone zostało jako wyciąg z zapisu księgi metryk.
Włoszcza dnia 19 lutego 185?
Karol Biber proboszcz kościoła we Włoszczy.
Rodzicami ojca dziecka byli Wincenty Mierzwiński i Marianna z Laskowskich
Rodzicami matki dziecka byli Dominik i Balbina Wojciechowska.
link drugi - wybrane wyimki:
W drugim akcie dowiadujemy się jedynie, że Balbina Wojciechowska nazywała się z domu Kowalska. Ciekawy jest natomiast dopisek poniżej.
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzony bałagan i pozdrawiam pięknie.>>>>[Dziecko] z wody ochrzcił wielebny Władysław Papp proboszcz rytu greckiego? w [miejscowości] Husne Wyżne? dnia 20 grudnia 1841 roku. Ceremonię dopełnił dnia 13 marca 1843 Alfred Nigroń. Akuszerka Katarzyna Hnicka [albo Ilnicka].<<<<
Witam
Teraz już wiem kto jest kto
Jak dobrze rozumie to Ludwik Bernard Mierzwiński jest bratem , a nie ojcem mojej Marii
i w tym momencie zgadzają się daty.
Akt Ludwika Bernarda znalazłem w Zbiorze Aleksandra Czołowskiego – zbiory lwowskie
Akt Marii – pamiątki rodzinne
Bardzo dziękuję za pomoc
Odwdzięczyć się mogę tylko indeksując parafię w których nie mam przodków.
Pozdrawiam
Życzę miłego urlopowania
Grzegorz
Teraz już wiem kto jest kto
Jak dobrze rozumie to Ludwik Bernard Mierzwiński jest bratem , a nie ojcem mojej Marii
i w tym momencie zgadzają się daty.
Akt Ludwika Bernarda znalazłem w Zbiorze Aleksandra Czołowskiego – zbiory lwowskie
Akt Marii – pamiątki rodzinne
Bardzo dziękuję za pomoc
Odwdzięczyć się mogę tylko indeksując parafię w których nie mam przodków.
Pozdrawiam
Życzę miłego urlopowania
Grzegorz
Grzegorz
- kwroblewska

Gdyby drugi dokument można było odczytać w tym samym czasie jak pierwszy, to pewnie pomyłek w tłumaczeniach by nie było, bo właśnie w tym ostatnim dotyczącym Marii, rodzice rodzeństwa - Ludwika Bernarda urodzonego w 1836r i Marii urodzonej w 1841r są „wyraźniej napisani”.
ps. Sprawdzajmy linki czy się otwierają po wstawieniu na forum!!!
___
Krystyna
ps. Sprawdzajmy linki czy się otwierają po wstawieniu na forum!!!
___
Krystyna