Jakie to nazwisko? - prośba o pomoc - j.polski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
jamiolkowski_jerzy

Gratuluję zawziętości, ona w genealogii zawsze popłaca. Na pewno to dokument chrztu Jana. Ksiądz co prawda nazwiska nie wpisał wcale .. ale zrekompensował ten brak genialnym wywodem przodków ojca. Wawrzyniec był po Józefie który był synem Cypriana. Przy takim ciągu przodków ksiądz zmógł zapomnieć o nazwisku.
No i nazwisko Gwadzko spadło z nieba dzięki opracowaniu o powstaniu, Ciężko by było je wymyślić . Przy okazji Morozowiczowej - jeśli Pani dotąd jej nie znalazła to podpowiadam, że chrztu należy szukać także w Choroszczy (mieście). Zastawie to obecnie część Choroszczy. Czekam na korespondencje.
Pozdrawiam
No i nazwisko Gwadzko spadło z nieba dzięki opracowaniu o powstaniu, Ciężko by było je wymyślić . Przy okazji Morozowiczowej - jeśli Pani dotąd jej nie znalazła to podpowiadam, że chrztu należy szukać także w Choroszczy (mieście). Zastawie to obecnie część Choroszczy. Czekam na korespondencje.
Pozdrawiam
- Bialas_Malgorzata

-
Joanna_Lewicka

akt ur. po polsku poproszę tylko o nazwisko ojca
Wydaje mi się, że ojciec nazywa się Albert Niechcielski.
Pozdrawiam -
Joanna
Pozdrawiam -
Joanna
Gosiu,
Ojciec - to Albert Niechcielski
Pozdrawiam
Janek
Ojciec - to Albert Niechcielski
Pozdrawiam
Janek
-
slawek_krakow

Adalbert więc raczej Wojciech. Nazwisko odczytuję równiez jako Niechcielski.
Dziecko to Marianna, a ojciec Wojciech.
Pozdrawiam
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
Prośba o pomoc w odszyfrowaniu nazwiska po polsku
Witam,
Głowię się nad dwoma aktami. Nie mogę rozczytać widniejących na nich nazwisk.
1. akt małżeństwa Kajetana Brzózki i Barbary Tkaczyk nr 6
http://szukajwarchiwach.pl/35/1838/0/2. ... x4j6UahWQw
chodzi mi o nazwisko matki Kajetana we fragmencie: "Tomasza i Zofii z G.... Brzósków. Czy to wygląda na "Groziów"? nie widzę kropki nad i i to mnie trochę zastanawia
2. akt urodzenia Antoniego Boguty nr 27.
http://szukajwarchiwach.pl/35/1838/0/2. ... H0rQrJHRig
całe szczęście na marginesie jest po polsku i o ten fragment mi chodzi
Pawłowek Boguta Antoni, syn Szymona i Katarzyny z "....."
Czy to coś w stylu "Działów"?
Będę wdzięczna za pomoc
dzięki temu będę mogła brnąć dalej w swoich poszukiwaniach 
Głowię się nad dwoma aktami. Nie mogę rozczytać widniejących na nich nazwisk.
1. akt małżeństwa Kajetana Brzózki i Barbary Tkaczyk nr 6
http://szukajwarchiwach.pl/35/1838/0/2. ... x4j6UahWQw
chodzi mi o nazwisko matki Kajetana we fragmencie: "Tomasza i Zofii z G.... Brzósków. Czy to wygląda na "Groziów"? nie widzę kropki nad i i to mnie trochę zastanawia
2. akt urodzenia Antoniego Boguty nr 27.
http://szukajwarchiwach.pl/35/1838/0/2. ... H0rQrJHRig
całe szczęście na marginesie jest po polsku i o ten fragment mi chodzi
Pawłowek Boguta Antoni, syn Szymona i Katarzyny z "....."
Czy to coś w stylu "Działów"?
Będę wdzięczna za pomoc
Ad 2. Katarzyny z Działów. W rosyjskiej wersji zapisana jako Katarzyna Działówna.
Pozdrowienia,
Roman
Pozdrowienia,
Roman
Do punktu 1. - ,,[...] urodzonym w Strzyżewicach z Tomasza i Zofii z Grozsów Brzósków". Widzę tam małe stłamszone ,,s", ale ręki bym nie dała sobie uciąć.
Zerknęłam szybko w akt zgonu, ale niestety nazwiska panieńskiego Zofii nie podano. Czy Kajetan rzeczywiście urodził się w parafii Kiełczewice?
Pozdrawiam.
Kamila
Pozdrawiam.
Kamila
Dziękuję wam serdecznie Roman, Kamila i Dana
!!! Jesteście nieocenieni 
Roman dzięki że zerknąłeś, niestety nie znam rosyjskiego i nie mogłam nic sprawdzić z rosyjską wersją
. Dałam mojemu tacie, który uczył się jeszcze w szkole ale jakoś nie mógł sobie z tym poradzić :p.
Kamila, a coś wskazuje, że się tam nie urodził? Strzyżewice chyba podlegały pod parafię Kiełczewice... a moja rodzina właśnie z tamtych stron mieszkała w Strzyżewicach... Właśnie mam ten akt zgonu nr 65 tylko, że po rosyjsku
http://szukajwarchiwach.pl/35/1838/0/2. ... hsq69mEDiw
W dodatku nie wiem czy to ten sam Kajetan bo oprocz Barbary widnieje jeszcze jakiś który ożenił się z Marianną Kotwicą w 1870 roku akurat w tym, który zmarła Barbara, nr 8
http://szukajwarchiwach.pl/35/1838/0/2. ... Jcn80fU6RA
niestety znowu po rosyjsku. Chyba będę musiała to wszystko zebrać i poprosić o pomoc w działe z tłumaczeniami rosyjskimi, bo sama sobie nie poradzę
. Próbowałam odczytywać akty w oparciu o te ściągawki jak wygląda tradycyjny akt ale jakoś mi to nie idzie bo jednak znajomość cyrylicy jest niezbędna
.
Dana i Kamila dzięki za te wszystkie propozycje, całą rodziną patrzyliśmy i nikt na to nie wpadl
! Mam też akt zgonu Franciszka, brata Kajetana ale tam niestety panieńskiego nazwiska nie ma i figuruje tylko jako "syn zmarłych już Tomasza i Zofii Brzósków"
a to możliwe że ksiądz mógł się pomylić bo z doświadczenia - moje nazwisko Brzózka jest w księgach wielokrotnie mylone jako Brzóska, Brzoska, Brzuska, nawet na starych nagrobkach...
Pozdrawiam
Aneta
Roman dzięki że zerknąłeś, niestety nie znam rosyjskiego i nie mogłam nic sprawdzić z rosyjską wersją
Kamila, a coś wskazuje, że się tam nie urodził? Strzyżewice chyba podlegały pod parafię Kiełczewice... a moja rodzina właśnie z tamtych stron mieszkała w Strzyżewicach... Właśnie mam ten akt zgonu nr 65 tylko, że po rosyjsku
http://szukajwarchiwach.pl/35/1838/0/2. ... hsq69mEDiw
W dodatku nie wiem czy to ten sam Kajetan bo oprocz Barbary widnieje jeszcze jakiś który ożenił się z Marianną Kotwicą w 1870 roku akurat w tym, który zmarła Barbara, nr 8
http://szukajwarchiwach.pl/35/1838/0/2. ... Jcn80fU6RA
niestety znowu po rosyjsku. Chyba będę musiała to wszystko zebrać i poprosić o pomoc w działe z tłumaczeniami rosyjskimi, bo sama sobie nie poradzę
Dana i Kamila dzięki za te wszystkie propozycje, całą rodziną patrzyliśmy i nikt na to nie wpadl
a to możliwe że ksiądz mógł się pomylić bo z doświadczenia - moje nazwisko Brzózka jest w księgach wielokrotnie mylone jako Brzóska, Brzoska, Brzuska, nawet na starych nagrobkach...
Pozdrawiam
Aneta
-
Pajak_Barbara

Weź pod uwagę, że jeśli Barbara zostawiła małe dziecko, to Kajetan mógł ożenić się ponownie dość szybko, właśnie ze względu na dobro dziecka. Mam taki przypadek w rodzinie, że w miesiąc po pogrzebie był ślub, bo matka zostawiła noworodka, który zresztą przeżył dzięki temu zapewne, że miał kto się nim opiekować właśnie...niebieska pisze: W dodatku nie wiem czy to ten sam Kajetan bo oprocz Barbary widnieje jeszcze jakiś który ożenił się z Marianną Kotwicą w 1870 roku akurat w tym, który zmarła Barbara, nr 8
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
Anetko, zarówno ślub jak i zgon dotyczą tego samego Kajetana.Wdowiec po Barbarze z Krawczyków ożenił się z Marianną Kruszyńską 1v. Kotwicową
17.07.1870 a zmarł 28.09.1875 jako mąż Marianny Krusińskiej.
Imię ojca zostaje to samo-Tomasz a imię matki to na pewno pomyłka księdza zasugerował się imieniem pierwszej żony Barbary
Dana
17.07.1870 a zmarł 28.09.1875 jako mąż Marianny Krusińskiej.
Imię ojca zostaje to samo-Tomasz a imię matki to na pewno pomyłka księdza zasugerował się imieniem pierwszej żony Barbary
Dana