Archiwum Diecezjalne w Łomży
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dziękuję za odpowiedź.Wiem,że Mierzejewskich w tych okolicach było wielu,chodzi mi o starsze roczniki niż 1808.Poszukuję
małżeństwa Adam Mierzejewski+Helena z nazwiska niewiadoma,usiłuję od lat powiązać ich z Mierzejewskimi z Wołynia w par.Sielec
niestety,bezskutecznie.Wiem,że na Wołyń przywędrowali,ale nie wiem kiedy.Pierwsza wzmianka w par Sielec to rok 1827 a wcześniejszych dokumentów brak.
Ewa
małżeństwa Adam Mierzejewski+Helena z nazwiska niewiadoma,usiłuję od lat powiązać ich z Mierzejewskimi z Wołynia w par.Sielec
niestety,bezskutecznie.Wiem,że na Wołyń przywędrowali,ale nie wiem kiedy.Pierwsza wzmianka w par Sielec to rok 1827 a wcześniejszych dokumentów brak.
Ewa
Witam
Mam serdeczną prośbę jak by ktoś był w AD Łomża, poszukuje aktu 18/1853 Grabowo akt małżeństwa po między Bartłomiej Karwowski a Rozalia Wiszowata, chodzi mi o podstawowe dane pana młodego (rodzice) i panny młodej (rodzice) oraz w jakim wieku brali ślub i oczywiście dokładną datę ślubu.
Z góry bardzo dziękuję.
Mam serdeczną prośbę jak by ktoś był w AD Łomża, poszukuje aktu 18/1853 Grabowo akt małżeństwa po między Bartłomiej Karwowski a Rozalia Wiszowata, chodzi mi o podstawowe dane pana młodego (rodzice) i panny młodej (rodzice) oraz w jakim wieku brali ślub i oczywiście dokładną datę ślubu.
Z góry bardzo dziękuję.
-
jamiolkowski_jerzy

Tego ślubu szukać trzeba nie w AD ale w AP w Łomży, rozumiem że jest to informacja oparta na genetece ?. Indeksujący przeglądał mikrofilm mormoński , którego kopia jest w AP i ono jest właściwym adresem prośby.
Prosze przedzwonić , wysłać meila, może pracownicy AP Panu pomogą . Gdyby to była księga to sprawa byłaby prosta wystarczyłoby zamówić za 2 zł skan. Czy zrobią zdjęcia lub skan z mikrofilmu ?, kiedyś było to niemożliwe ale cywilizacja podobno napiera.
Pozdrawiam
Prosze przedzwonić , wysłać meila, może pracownicy AP Panu pomogą . Gdyby to była księga to sprawa byłaby prosta wystarczyłoby zamówić za 2 zł skan. Czy zrobią zdjęcia lub skan z mikrofilmu ?, kiedyś było to niemożliwe ale cywilizacja podobno napiera.
Pozdrawiam
-
Michał_Kazimierz

Dzień dobry,
Gdyby ktoś był w AD w Łomży, bardzo proszę o pomoc.
Poszukuję aktu M oraz aneksy do tego ślubu, który podczas indeksacji par. Niedźwiadna podała p.Anna Pytel, (jest tylko informacja o tym, że taki akt istnieje lecz nie zamieszczono jego skanu.)
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
podaję wszystkie dane, zawarte w tym linku:
par. Niedźwiadna, akt M nr 1 z 1878 r.
Wilhelm Szwarc (s. Jana i Katarzyny z d.(Ł)Ladzińskiej) i Józefa z d. Karlak? Umińska (c. Józefa i Joanny z d. Gradko)
Miejscowość: Chojnowo, Data ślubu: 1878-01-20
W Uwagach podano:
1 żona pana młodego - Agnieszka Wiśniewska (zm. 06.11.1877)
1 mąż panny młodej - Wojciech Umiński (zm. 13.08.1868)
pan młody miał w dniu ślubu 35 lat
Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Diecezjalne w Łomży
Indeks dodał annapytel
Interesują mnie wszystkie informacje zamieszczone w tym akcie, jak i w aneksach. Najlepiej gdyby można było zapoznać się z samymi skanami, jeśli byłby kłopot, to proszę o spisanie wszystkich danych z ww. aktów - szczególnie chodzi mi o dane Wojciecha Umińskiego oraz Agnieszce z d.Wiśniewskiej, a także o Józefie z d. Karlak 1v. Umińskiej.
Będę wdzięczny za pomoc.
Ze swojej strony mogę pomóc w podobnych poszukiwaniach w AP Warszawa.
Z poważaniem -
Michał Kazimierz
Gdyby ktoś był w AD w Łomży, bardzo proszę o pomoc.
Poszukuję aktu M oraz aneksy do tego ślubu, który podczas indeksacji par. Niedźwiadna podała p.Anna Pytel, (jest tylko informacja o tym, że taki akt istnieje lecz nie zamieszczono jego skanu.)
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
podaję wszystkie dane, zawarte w tym linku:
par. Niedźwiadna, akt M nr 1 z 1878 r.
Wilhelm Szwarc (s. Jana i Katarzyny z d.(Ł)Ladzińskiej) i Józefa z d. Karlak? Umińska (c. Józefa i Joanny z d. Gradko)
Miejscowość: Chojnowo, Data ślubu: 1878-01-20
W Uwagach podano:
1 żona pana młodego - Agnieszka Wiśniewska (zm. 06.11.1877)
1 mąż panny młodej - Wojciech Umiński (zm. 13.08.1868)
pan młody miał w dniu ślubu 35 lat
Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Diecezjalne w Łomży
Indeks dodał annapytel
Interesują mnie wszystkie informacje zamieszczone w tym akcie, jak i w aneksach. Najlepiej gdyby można było zapoznać się z samymi skanami, jeśli byłby kłopot, to proszę o spisanie wszystkich danych z ww. aktów - szczególnie chodzi mi o dane Wojciecha Umińskiego oraz Agnieszce z d.Wiśniewskiej, a także o Józefie z d. Karlak 1v. Umińskiej.
Będę wdzięczny za pomoc.
Ze swojej strony mogę pomóc w podobnych poszukiwaniach w AP Warszawa.
Z poważaniem -
Michał Kazimierz
-
Michał_Kazimierz

Drodzy Państwo,
Czy ktoś orientuje się może jakie roczniki parafii Szczebra znajdują się w AD Łomża?
Poszukuję aktu urodzenia mojego prapra dziadka Konstantego Radzewicza (tudzież Radziewicza), syna Jana i Elżbiety urodzonego ok. 1873 roku we wsi Cisówek. Akt ślubu rodziców to oczywiście następny krok.
Serdecznie pozdrawiam,
Czy ktoś orientuje się może jakie roczniki parafii Szczebra znajdują się w AD Łomża?
Poszukuję aktu urodzenia mojego prapra dziadka Konstantego Radzewicza (tudzież Radziewicza), syna Jana i Elżbiety urodzonego ok. 1873 roku we wsi Cisówek. Akt ślubu rodziców to oczywiście następny krok.
Serdecznie pozdrawiam,
-
Białobrzeski_Marek

Witam Serdecznie!
Zbiory tej parafii nie są powalające, ale trzeba byłoby sprawdzić jeszcze archiwum parafialne
. W Archiwum Diecezjalnym w Łomży są zachowane: akta urodzeń i zgonów 1788-1803, akta małżeństw 1788-1831 według mikrofilmów dokonanych przez mormonów, według inwentarza archiwalnego akta urodzeń 1788-1803 i akta małżeństw 1826-1831. Potrzeba kontaktu z parafią żeby mieć 100% pewności co do późniejszych zbiorów (obecnie diecezja ełcka). W Archiwum Państwowym w Suwałkach z tej parafii nie ma nic, a to uwiarygadnia twierdzenie, iż zbiory zarówno w duplikacie, jak i w unikacie z przełomu XIX i XX wieku są niezachowane.
Pozdrawiam!
Marek
Zbiory tej parafii nie są powalające, ale trzeba byłoby sprawdzić jeszcze archiwum parafialne
Pozdrawiam!
Marek
-
Choinski_Marcin

-
Białobrzeski_Marek

-
Białobrzeski_Marek

Witam Serdecznie!
Z parafii Ostrołęka w Archiwum Diecezjalnym w Płocku znajduje się jedna księga urodzeń z lat 1753-1771, w AD w Łomży nie ma metrykaliów z Ostrołęki, z Kadzidła zaś jedynie z filii w Lipnikach z lat 1808-1837 (zanim powstała w Lipnikach samodzielna parafia). Zarówno Ostrołęka, jak i Kadzidło miały więcej ksiąg metrykalnych, ale zaginęły w niewyjaśnionych dotąd okolicznościach w ciągu ostatnich 30-35 lat.
Pozdrawiam!
Marek
Z parafii Ostrołęka w Archiwum Diecezjalnym w Płocku znajduje się jedna księga urodzeń z lat 1753-1771, w AD w Łomży nie ma metrykaliów z Ostrołęki, z Kadzidła zaś jedynie z filii w Lipnikach z lat 1808-1837 (zanim powstała w Lipnikach samodzielna parafia). Zarówno Ostrołęka, jak i Kadzidło miały więcej ksiąg metrykalnych, ale zaginęły w niewyjaśnionych dotąd okolicznościach w ciągu ostatnich 30-35 lat.
Pozdrawiam!
Marek
Witam serdecznie,
jeśli ktoś będzie w AP Łomża, bądź posiada własną bazę ze skanami z parafii Piątnickiej to bardzo proszę o ewentualne ich udostępnienie, gdyż sam będę niestety w stanie zrobić to "fizycznie" dopiero za kilka miesięcy.
Interesują mnie:
(akta ślubu)
1854, akt. 9, Leopold Bałazy i Julianna Wysk
1856, akt. 21, Wysk Leon, Zofia Bordazówna
1866, akt. 3, Wysk Leon, Marianna Nerowska
1876, akt. 10 Józef Karwowski i Marianna Wysk
(akta urodzenia)
1858, akt. 49, Marianna Wysk
Leon Wysk (8 kwiecień 1835)
Z góry serdecznie, dziękuję za pomoc. Maila etc. podeślę na priv.
Pozdrawiam,
Łukasz
jeśli ktoś będzie w AP Łomża, bądź posiada własną bazę ze skanami z parafii Piątnickiej to bardzo proszę o ewentualne ich udostępnienie, gdyż sam będę niestety w stanie zrobić to "fizycznie" dopiero za kilka miesięcy.
Interesują mnie:
(akta ślubu)
1854, akt. 9, Leopold Bałazy i Julianna Wysk
1856, akt. 21, Wysk Leon, Zofia Bordazówna
1866, akt. 3, Wysk Leon, Marianna Nerowska
1876, akt. 10 Józef Karwowski i Marianna Wysk
(akta urodzenia)
1858, akt. 49, Marianna Wysk
Leon Wysk (8 kwiecień 1835)
Z góry serdecznie, dziękuję za pomoc. Maila etc. podeślę na priv.
Pozdrawiam,
Łukasz