Indeksakcja metryk z AD Białystok

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

student137

Sympatyk

Indeksakcja metryk z AD Białystok

Post autor: student137 »

Ktoś próbował z indeksować akty z archiwum archidiecezjalnego w Białymstoku? Podjąłbym się tego, ale z moich podchodów nic na razie nie wychodzi albowiem dyrektor działu metrycznego i archiwum nie pozwalają fotografować metryk. Z tego co widziałem jeśli chodzi o województwo podlaskie i białystok, to geneteka jest strasznie uboga.

Jeśli ktoś pomógłby mi przekonać dyrekcję AD to podjąłbym się sfotografowania zasóbów.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Rzecz jest bardziej skomplikowana. W AA w Białymstoku nie trzeba robic zdjęć przez wolantariuszy. Trwa tam bowiem digitalizacja ksiąg z użyciem doskonałego sprzetu.. Z tego co wiem sa już zrobione niektóre parafie.
Niemniej rozmawiajac - ze dwa lata temu - z dyrekcją archiwum dowiedziałem sie ,że nie jest planowane umieszczanie skanów w sieci a jedynie maja być one udostępniane na miejscu, w archiwum.
Tak wygladało to dwa lata temu. Nie sądzę - obym sie mylił - aby uległo to zmianie.
Zatem sytuacja podobna jak w wielu innych kościelnych archiwach.
Ps A na pytanie czy ktos próbował indeksować akty w archiwum archidiecezjalnym odpowiem że tak . Jest tam klikoro takich "szaleńców" . wystarxzy w archiwum popytać. To co wiem, dotyczy to np. Juchnowiec , Dobrzyniewo , w archiwum zawsze spotkac mozna Pana Albina, a jest takich osób więcej. Genealogiczna harówa nie dzieje się na forach ale w archiwach.
Pozdrawiam
student137

Sympatyk

Post autor: student137 »

Wielkie dzięki, 27 i 28 marca bede w AA i się dowiem u źródła.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Na wszelki wypadek podpowiadam . Są dwa archiwa
-metryczne czyli nowe ksiegibo od 1865 roku - kieruje nim ksiadz Ryszard Winkiewicz
i archiwum historyczne czyli wszysko co starsze, kierowane przez ks . dr.Adama Szota
Digitalizacją kieruje ks. Adam.
Klim_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Klim_Jerzy »

Czy sa jakies wiesci z AP w Bialymstoku? Nie wiem czy digitalizacja ksiag zostala juz zakonczona i czy nadal nie ma planow udostepnienia metryk przez internet?
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Kilka miesięcy jak tam nie byłem ale z tego co wiem to tylko trzy parafie zostały zdigitalizowane, Suraż , Turośń i jakaś jeszcze. Mam zamiar tam wpaść może dowiem się czegoś więcej. Ale nawet gdyby digitalizacja szła błyskawica to na publikacje w sieci skanów z AA na ten moment raczej bym nie liczył. Niemniej spróbuje zasięgnąć języka
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pastuszko_Patryk

Sympatyk

Post autor: Pastuszko_Patryk »

Czy coś wiadomo o metrykach z gminy Czyże, wiem że cerkiew prawosławna została tam spalona w latach 80-tych XX wieku ale z bazy pradziad wiem, ze zachoway się jakieś stuletnie. Jeżeli toś by szperał z tej miejscowości i natknął się na wieś Leniewo i nazwisko Bazyluk proszę wysłać wiadomość prywatną.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Klim_Jerzy pisze:Czy sa jakies wiesci z AP w Bialymstoku? Nie wiem czy digitalizacja ksiag zostala juz zakonczona i czy nadal nie ma planow udostepnienia metryk przez internet?

nadal trwa
i nadal są plany udostępnienia metryk przez internet

jak będzie taka możliwość (udostępnienia) - będziesz w jej realizacji uczestniczył?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Klim_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:
Klim_Jerzy pisze:Czy sa jakies wiesci z AP w Bialymstoku? Nie wiem czy digitalizacja ksiag zostala juz zakonczona i czy nadal nie ma planow udostepnienia metryk przez internet?

nadal trwa
i nadal są plany udostępnienia metryk przez internet

jak będzie taka możliwość (udostępnienia) - będziesz w jej realizacji uczestniczył?
Owszem,
ale kiedy i konkretnie co?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ad konkretnie co: Krzysztof Imiołek- administratormetryki.genealodzy.pl wyjaśni krzimi at onet.pl
i pewnie coś da jako wcześniejszą wprawkę
kiedy? pewnie choćby dziś:)
od czegos trzeba zacząć:)
Klim_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz

Przypuszczam ze piszesz tu o indeksacji?
Ale co jest z digityzacja starych ksiag bialostockich z czasow pruskich i tych wczesniejszych?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Piszę dokładnie o tym, o co pytałeś (pomimo, że w wątku o AD) -
założę nowy, zeby tu nie przeszkadzać.
O Publiakcji efektów digitalizacj w AP Białystok
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”