Polskie akta metrykalne sprzed 1660 znajdujące się w Szwecji

Wątki tematyczne przesunięte z innego podforum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ludwika_Milewska

Nieaktywny

Polskie akta metrykalne sprzed 1660 znajdujące się w Szwecji

Post autor: Ludwika_Milewska »

Witam,

Sporo polskich akt metrykalnych sprzed 1660 jest w archiwach w Szwecji.

Jak o tym czytamy w różnych źródłach: "Poważne uszczerbki polskie akta metrykalne poniosły podczas "potopu" szwedzkiego (1655 - 1660). W znacznej mierze zniszczone lub wywiezione do Szwecji miały być rewindykowane na mocy pokoju w Oliwie (1660 r.), lecz często do dziś zalegają w szwedzkich archiwach."

Czy do tych szwedzkich archiwów zna ktoś z Państwa linki do katalogów ?

Gdyż utknęłam w paru swoich parafiach przy tych właśnie latach !

Pozdrawiam,
Ludwika
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

D - Ludwiko Milewska, poruszyłaś bardzo ciekawy temat.
Na pewno nie jeden z nas chciałby wiedzieć, co tam u nich jest. O ile jeszcze jest. I w których archiwach?
Czy mamy kogoś na tym forum, ze Szwecji, kto mógłby popytać tam na miejscu?A może tu, w kraju, ktoś zna szwedzki i mógłby się skontaktować ze Szwedam, przynajmniej po to by dowiedzieć się co dokładnie mają?
Ale to chyba raczej mało możliwe.A szkoda.
Dana
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, wydaje mi się że w Szwecji pracuje na dłużej Andrzej Sawicki, ale czy będzie chciał się tym zająć, nie wiem, choć sam też szuka swoich na Podlasiu i z przed potopu szwedzkiego na pewno, ma swoją stronę w necie ; pozdrawiam - Julian
Ps. - odpisałem Ci Danka na PW
Ostatnio zmieniony ndz 05 lip 2015, 11:48 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Czy mógłbyś Julianie go zapytać, czy zechciałby zasięgnąć wiadomości?
Bylibyśmy bardzo wdzięczni.
Pozdrawiam Dana
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Ciekawa wiadomość.
dopisuję się aby śledzić wątek.
jan
danisha

Nieaktywny
Tytan

Dostałam adres do p.Andrzeja Nowickiego od Julianna Sawickiego i mam zamiar do niego napisać.Może zechce troszkę rozświetlić naszą niewiedzę na temat zasobów tam przechowywanych.Jeśli jakaś wiadomość do mnie dotrze postaram się nią podzielić na tym forum.
Ponieważ nieznajomość języka angielskiego jak i niemieckiego mnie ogranicza
ciężko mi cokolwiek znaleźć w internecie. Dlatego też proszę bardziej "obcykanych" i w tych językach i w internecie do zbadania co kryje się pod
tytułami -
"Polonica w Archiwum Narodowym Szwecji:kolekcja Skokloster i inne zbiory =Polonica in the Svedish Nationale Archives" autorstwa Aliny Nowickiej-Jeżowej wyd.w Sztokholmie w 2007 roku
"Polonica w bibliotece katedralnej w Strangnas" autor Maciej Eder wyd.w 2008 roku
Czy znajdzie się chętny do sprawdzenia i podzielenia z nami uwagami?
Dana
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

katalog w języku polskim
http://www.diva-portal.org/smash/get/di ... TEXT01.pdf

chyba trzeba od założycielki watku yzyskac informację o źródło cytatu, w którym pada
.."...polskie akta metrykalne [...] często do dziś zalegają w szwedzkich archiwach."

bo tak katalog po katalogu sprawdzać...
raczej nic co dostępne w sieci w postaci zestawień typu katalogów nie zawiera spisu metrykaliów i podobnych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
1.
Kolekcja wydawnictw w klasztorze bibloteka muzeum Skokloster
https://de.wikipedia.org/wiki/Kloster_Skokloster

Polonica in the svedish nationale archiv
14 tomów rozpraw naukowych na temat kultury słowiańskiej i inne tematy

2.
Drugie wydawnictwo opisane w j.polskim Bibloteka Katedralna Strangnas
www.postscriptum.us.edu.pl/pdf/ps2010_1_17.pdf
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

"Poważne uszczerbki polskie akta metrykalne poniosły podczas "potopu" szwedzkiego (1655 - 1660). W znacznej mierze zniszczone lub wywiezione do Szwecji miały być rewindykowane na mocy pokoju w Oliwie (1660 r.), lecz często do dziś zalegają w szwedzkich archiwach."

Wyglada na to, ze cytat pochodzi z tej strony, z zakladki : Artykuly> Problemy w poszukiwaniach.
http://www.polishgenealogy.com.pl/artykuly.html

Co mozna znalezc w archiwach szwedzkich dosc dobrze wyjasnia strona niemiecka.
http://www.g-gruppen.net/schwede.htm
Zalaczona mapa pokazuje jakie tereny zajmowali Szwedzi miedzy innymi w XVII w.
W archiwum wojskowym w Sztokholmie wykazy oficerow i zolnierzy za lata 1654 do 1718 .
Ponoc mozna ogladac dokumenty tu:
http://www.svar.ra.se/
i tutaj:
http://soldat.dis.se/
Ksiegi metrykalne jak i inne dokumenty wojskowe pisane sa w j. niemieckim/kurrentem. W 16 i 17 wieku raczej jest to mieszanka
szwedzkiego i niemieckiego.

Pozdrawiam
Grazyna
danisha

Nieaktywny
Tytan

To chyba nie ma sensu pisać do pana Andrzeja Sawickiego,No bo o co pytać?
Metrykaliów chyba jednak w Szwecji nie ma i musimy się z tym pogodzić.
Wielka, wielka, szkoda.
Dana
Sawicki_Julian

Sympatyk

Pytać zawsze warto, tylko ze mnie Andrzej posyłał nie metryki, tylko akta sądowe, notarialne po naszemu, obligacje, przyznane urzędy i tym podobne, ale coś ciekawego z tamtych lat o Sawickich. Tylko to była łacina bardzo stara z zawiasami i nie znane litery, np. z 1569 roku i młodsze ; pozdrawiam - Julian
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Jak na razie to nie wynika z niczego, ze nie ma.
ot, przekonanie Emila Krasnodębskiego nie jest powszechne i dość słabo uargumentowane (zakładając, ze cytat był jedynym - na szybko - argumentem, ze "sporo jest"
są albo ich nie ma:)

Włąsnie z uwagi na to, że tylko cytat z "jak wszyscy wiemy":) nasunął się pod palce - czyli brak jest łatwoodszukiwalnego, powżnego źródła ze spsiem (choćby cząstkowym) materiałów genealogicznych przechowyanych w Szwecji.
Julian napisał o aktach notarialnych (czyli wiek XIX)? Też przecież nie widac ich na pierwszy rzut oka, żeby były. A są -skoro wspomnainy Andzrej Julianowi przysyłał (i jak rozumiem przysyłal z informacją, że pochodzą ze szwedzkich archiwów)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Włodku, sęk w tym że ja nigdy nie pytam skąd są akta, tyko dziękuje za nie i tłumaczę jak potrafię, co tam pisze i to odsyłam do np. Andrzeja. Akta sądowe to ja je nazwałem notarialne, ale są to lata od 1569 i młodsze, czyli np. 1600 i na moje nazwisko, bo te nas interesują, tylko można się domyślać ze są w Szewcji, kiedy ten ktoś tam przebywa : pozdrawiam - Julian
Korbiel_michał

Sympatyk

Post autor: Korbiel_michał »

Cytuję:
prof. Wojciech Polak (historyk, Uniwersytet Mikołaja Kopernika):
Jest to bardzo ciekawa historia. Szwedzi w czasie wojen polsko-szwedzkich na przełomie XVII i XVIII w. dopuścili się ogromnego rabunku dzieł sztuki, archiwaliów i książek.Do Szwecji wywieziono też ogromne ilości polskich archiwaliów. Blisko rok pracowałem w Sztokholmie na dwóch zespołach stworzonych z listów i dokumentów z Polski: Extranea Polen i Skokloster Samlingen. Mają one ogromną wartość historyczną. Wprawdzie Traktat Oliwski w 1660 r. przewidywał, że Szwedzi powinni oddać polskie archiwa, ale przez własne niedbalstwo części z nich nie odzyskaliśmy. Trzeba jednak zaznaczyć, że książętom Czartoryskim udało się w XIX wieku odkupić od szwedzkiego króla niektóre XVI i XVII-wieczne listy (m. in. kardynała Stanisława Hozjusza). Znajdują się one obecnie w Krakowie.
Czyli jakieś archiwalia są w Sztokholmie, ale czy zawierają metryki?
Michał
Ostatnio zmieniony ndz 05 lip 2015, 22:44 przez Korbiel_michał, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a ok
czyli nie notariat a XVII wiek
i cóż że ze Szwecji:) skoro niekoniecznie

faktycznie warto byłoby szerzej i głębiej zbadac lub przybliżej temat poloniców z potencjalnie nas interesujacych
w Upsali ponoż wiele miłych, uczynnych i tak własnie pojumjących bycie człowiekiem nauki osób pracuje

trzabytogryźcdalej:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy przesunięte”