Wojskowe dokumenty 1907-1933 na śmietniku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Jeden z użytkowników serwisu wykop.pl donosi, że jego teść znalazł na śmietniku wojskowe dokumenty z lat 1907-1933. Wiele z nich jest związanych z majorem Kazimierzem Iwaszkiewiczem. Wklejam link do znaleziska i, poniżej do wybranych skanów:
http://www.wykop.pl/artykul/2401684/dok ... wysypiska/
http://imgur.com/a/ZnBMB#0
Pozdrawiam
Witold
http://www.wykop.pl/artykul/2401684/dok ... wysypiska/
http://imgur.com/a/ZnBMB#0
Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
Takie dokumenty powinno dać się do CAW a nie wystawiać na pastwę zbieraczy/chomików.
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Powinno, ale się nie oddaje. A dzięki zbieraczom/chomikom takie dokumenty są często ratowane.
Szukam informacji o:
-
Wiśniowiecki_Marek

Lub trafiają na Allego 
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
no trafiają..a jak śadzisz- ten co wyłoży pieniądze to po to, abydokumenty kupione wyrzucić?:)
czasem nie jest łatwo oddac "papiery" do archiwum:( tzn spowodować, aby archiuwm przyjęło
czasem nie jest łatwo oddac "papiery" do archiwum:( tzn spowodować, aby archiuwm przyjęło
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
Na jednym z orzeczeń sądu honorowego jest podpis gen Żeligowskiego.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
Czy ktoś może mi powiedzieć co mogę zrobić z księgą meldunkową miasta Łodzi w której posiadaniu jestem. Daty skrajne w/w jednostki 1944-1952, Archiwum Państwowe w Łodzi nie jest zainteresowane księgą i zastanawia mnie co z tym cennym nabytkiem zrobić.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Lintner - ciężkie pytanie. Nie jestem specjalistą, ale to niedawne lata -> nie wiem jak temat ochrony danych.
A'propos - może czas pomyśleć nad organizacją jakiegoś małego archiwum przy PTG, w którym znalazłyby schronienie nie chciane i porzucone akta (oczywiście że "brak chęci" musiałby być udokumentowane na piśmie). Tak sobie luźno gdybam, nie wiem jak to wyglądałoby od strony przepisów, ale takie papiery można by składować nawet w jakimś zewnętrznym, komercyjnym miejscu (sprawdzonym, dobrym, zaufanym) a udostępniać tylko skany (i tylko w przypadkach gdy taka możliwość byłaby bezdyskusyjna).
Lintner - a'propos 2 - a jaki rejon Łodzi? Brzezińska lub Żytnia lub Piotrkowska lub Andrzeja Struga lub dawna Róży Luksemburg?
A'propos - może czas pomyśleć nad organizacją jakiegoś małego archiwum przy PTG, w którym znalazłyby schronienie nie chciane i porzucone akta (oczywiście że "brak chęci" musiałby być udokumentowane na piśmie). Tak sobie luźno gdybam, nie wiem jak to wyglądałoby od strony przepisów, ale takie papiery można by składować nawet w jakimś zewnętrznym, komercyjnym miejscu (sprawdzonym, dobrym, zaufanym) a udostępniać tylko skany (i tylko w przypadkach gdy taka możliwość byłaby bezdyskusyjna).
Lintner - a'propos 2 - a jaki rejon Łodzi? Brzezińska lub Żytnia lub Piotrkowska lub Andrzeja Struga lub dawna Róży Luksemburg?
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Dzięki chomikom zachowane zostały z pewnością nie jedne cenne dokumenty. Osobiście znam przypadek uratowanych - wyciągniętych ze śmietnika akt dużej, XIX wiecznej firmy z południa Polski.
Szukam informacji o:
- JanczewskaM

Lintner - również jestem zainteresowana z jakiego terenu Łodzi jest ta księga meldunkowa - interesuje mnie ul. Pabianicka i okolice
Monika Janczewska
Lintner, zapytaj kogoś z Towarzystwa Genealogicznego Centralnej Polski. U nas w małopolsce przyjmujemy/wykupujemy takie rzeczy i publikujemy w naszej Biblitece Cyfrowej.
Co do chomików to póki są świadomi co mają to jest OK, gorzej gdy rodzina chomika już nie zainteresowana historią wywala lub niszczy takie dokumenty. Vide zaginiona kolekcja ksiąg sądowych wiejskich z XVIII i XIX wieku J.Putka z którą wielu badaczy z małopolski dałoby się pociąć i posolić.
Andrzej
Co do chomików to póki są świadomi co mają to jest OK, gorzej gdy rodzina chomika już nie zainteresowana historią wywala lub niszczy takie dokumenty. Vide zaginiona kolekcja ksiąg sądowych wiejskich z XVIII i XIX wieku J.Putka z którą wielu badaczy z małopolski dałoby się pociąć i posolić.
Andrzej
- dorocik133

Mnie też interesuje jakich rejonów Łodzi ta księga dotyczy. Moja Ciocia mieszkała na Zarzewskiej.
Ciekawe dlaczego AP jej nie chce, dziwna sprawa
Ciekawe dlaczego AP jej nie chce, dziwna sprawa
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Domowa książka meldunkowa dotyczy domu nr 12 ulica Brzeżna
Pozdrawiam
Tomek
Tomek