Czy jest sens szukać?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

luigi37

Sympatyk
Ekspert

Re: Czy jest sens szukać?

Post autor: luigi37 »

Adamie!

Ależ Ty bujdy piszesz! Wszystkie linie są ważne! Inaczej nie nazbierałbym 950 przodków...
Myślisz że znam rosyjski? Cyrylicy nauczyłem się w pół godziny tylko po to by czytać metryki, a te czytam już całkiem płynnie. Nie musisz znać każdego słowa. Rozczytaj datę, miejscowość, imię i nazwisko, wiek i zawód - ot tyle potrzeba! Cyrylica to dla zaboru rosyjskiego tylko 40-parę lat... a ja mam poznanych przodków z ostatnich 400 lat :D
Ja mam 18 lat i możliwości też wcale nie wielkie. Dobrze że miałem konto młodzieżowe to po 3zł zamawiałem akty z Archuwum Państwowego.
Łaciny też uczę się na metrykach (data, zawód, status, parę czasowników - nie wiele więcej potrzeba).

Wynajcie zaś firmy to byłby absurd. Pamiętam jak odkryłem Poczekalnię na genealogach i w tydzień poznałem 200 pierwszych przodków. Tylko wracałem ze szkoły i żądny wiedzy przeglądałem badziewne indeksy i na ich podstawie grzebałem w metrykach.
Teraz sam indeksuję i wiem że jest to niezbędne i potrzebne.
Życzę powodzenia, wszystko przed Tobą :)
Pozdrawiam,
Adam
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

luigi37 pisze:Tylko wracałem ze szkoły i żądny wiedzy przeglądałem badziewne indeksy i na ich podstawie grzebałem w metrykach
Adam
Dlaczego badziewne?

Piotr
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Matysiak pisze:
luigi37 pisze:Tylko wracałem ze szkoły i żądny wiedzy przeglądałem badziewne indeksy i na ich podstawie grzebałem w metrykach
Adam
Dlaczego badziewne?

Piotr
Nie prowokuj Piotrku :)

Znam osobę która owe indeksy wykonała, nawet jesteśmy spokrewnieni. Jasny gwint mnie strzelił kiedy poprzekręcał wszystkim osobom nazwisko takie charakterystyczne i to w swojej parafii! Fakt, że poomijał wiele osób... wystarczy spojrzeć na liczbę aktów w roku a liczbę indeksów - żadko kiedy tyle samo ich jest.
Ów człowiek nawet chciał indeksować łacinę (nawet na oczy nigdy nie widział łacińskich aktów) - dobrze że się nie zgodziłem.
Poomijał lata, indeksy porobił tylko z sumariuszy, w kilku przypadkach tylko dopisał miejscowość, mimo tego że całe księgi otrzymał na płytach.
Nie rozpisuję się dalej. Szanujmy siebie, swoją pracę, innych i ich pracę. Tutaj tego brakło indeksującemu. I nie pisał bym tego gdybym nie poznał osobiście osoby.
Z drugiej strony dał mi on niepowtarzalną okazję by te 70 lat ksiąg przejrzeć literka za literką przy robieniu nowych indeksów. Już kilka rzeczy odnalazłem, które normalnie bym przeoczył, dlatego wiem jak ważne jest wpisywanie jak najwięcej w indeks.

Pozdrawiam,
Adam
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Adamie, nie sądzę, aby Piotr chciał Cię prowokować, Po prostu Twoja wypowiedź nie dotyczyła konkretnych złych indeksów - mam wrażenie, że troszkę uogólniłeś wypowiedź nie precyzując, że dotyczy konkretnej parafii i konkretnej indeksującej osoby. Zdecydowana większość indeksów w genetece jest jednak wykonana, nie twierdzę bezbłędnie, ale z zachowaniem wysokich standardów indeksowania. Zdecydowanie większych niż, np diecezja tarnowska na familysearch.
Więc jeżeli znasz przypadki nierzetelnego wykonania indeksów, myślę, że możesz to zgłosić administratorom i samemu wykonać poprawne.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Iselor

Sympatyk

Post autor: Iselor »

Ahnenblatt---> uh, strasznie nieintuicyjny i brzydki ten program. Nie podoba mi się. MyHeritage jest ograniczony ale prosty i przejrzysty i wszystko się prosto robi. Klik, klik i już.
Adam Wojciechowski
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

To już kwestia gustu :) Ja tam nie widzę w nim nic trudnego, a i opcji ma sporo i można ogromne tablice tworzyć (u mnie największa jak na razie to nieco ponad 11 m x 1,5 m ;) )
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Worwąg_Sławomir pisze:Adamie, nie sądzę, aby Piotr chciał Cię prowokować, Po prostu Twoja wypowiedź nie dotyczyła konkretnych złych indeksów - mam wrażenie, że troszkę uogólniłeś wypowiedź nie precyzując, że dotyczy konkretnej parafii i konkretnej indeksującej osoby. Zdecydowana większość indeksów w genetece jest jednak wykonana, nie twierdzę bezbłędnie, ale z zachowaniem wysokich standardów indeksowania. Zdecydowanie większych niż, np diecezja tarnowska na familysearch.
Więc jeżeli znasz przypadki nierzetelnego wykonania indeksów, myślę, że możesz to zgłosić administratorom i samemu wykonać poprawne.
Sławku nie wiem jakie masz standardy poczucia groteski ale przy owym wskazaniu prowokacji dodałem emotikon z uśmiechem by zaakcentować humorystyczne moje rzekome oburzenie, którego wcale nie było
Raczej nie mam w zwyczaju wytykać palcami ale jak widać jest to konieczne by nie uogólniać.
Nic nie muszę jednak zgłaszać bo już dawno to zrobiłem, sam nieszczęsny indeksator zgodził sie by zastąpić jego indeksy.
Odnośnie wysokich standardów - nie będe dyskutował. Indeksy z przed 8 lat były wtedy dobre, ale nie oszukujmy się że wiele takich okrojonych indeksów powstaje także dziś lub powstało niedawno. Po prostu zachęcam do pełnej indeksacji jeśli jest dostęp do księgi a nie tylko sumariusza.

Tym samym kończę ten offtopic, bo mieliśmy pomóc nowemu w "genealogiach" a nie rozgrzebywać tysiąc razy poruszany temat Geneteki :)

Pozdrawiam,
Adam
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Wydawało mi się, że rzeczowo się odniosłem, najwyraźniej nie dla wszystkich. Skoro jednakoż już dech mi zaparło, więc umrę szcześliwy...
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Iselor

Sympatyk

Marynicz_Marcin pisze:To już kwestia gustu :) Ja tam nie widzę w nim nic trudnego, a i opcji ma sporo i można ogromne tablice tworzyć (u mnie największa jak na razie to nieco ponad 11 m x 1,5 m ;) )
Ale jest kompatybilny z myheritage? Tzn. mogę zrobić drzewo w myheritage a potem je wyeksportować do Ahnenblatta?
Adam Wojciechowski
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Iselor pisze:
Marynicz_Marcin pisze:To już kwestia gustu :) Ja tam nie widzę w nim nic trudnego, a i opcji ma sporo i można ogromne tablice tworzyć (u mnie największa jak na razie to nieco ponad 11 m x 1,5 m ;) )
Ale jest kompatybilny z myheritage? Tzn. mogę zrobić drzewo w myheritage a potem je wyeksportować do Ahnenblatta?
Można zapisać w formacie pliku GEDCOM, on bodajże jest kompatybilny z wszystkimi(?) platformami.

Pozdrawiam,
Adam
Awatar użytkownika
Iselor

Sympatyk

Ok, skopiowałem z myheritage do Ahnenblatt. Ale teraz jest zonk kolejny:

a) Czy da się jakoś grafikę tego drzewa (żeby to faktycznie przypominało drzewo a nie to co jest od początku)
b) czy jest możliwość widoku całego drzewa, a nie tylko fragmentu ?
c) czemu nie ma podziału na nazwisko rodowe i po ślubie? to mi się bardzo nie podoba
Adam Wojciechowski
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Iselor pisze:Ok, skopiowałem z myheritage do Ahnenblatt. Ale teraz jest zonk kolejny:

a) Czy da się jakoś grafikę tego drzewa (żeby to faktycznie przypominało drzewo a nie to co jest od początku)
b) czy jest możliwość widoku całego drzewa, a nie tylko fragmentu ?
c) czemu nie ma podziału na nazwisko rodowe i po ślubie? to mi się bardzo nie podoba
a i b - Raport --> Tablica --> Tablica przodków (plakat) - tam pokombinuj z wyglądem i tym co powinno się znaleźć na drzewie
c - niepotrzebny jest taki podział, chociaż kolejne :voto: nie byłyby złe... niemniej można dodawać kolejne związki i partnerów

Pozdrawiam,
Adam
Awatar użytkownika
Iselor

Sympatyk

Ludwika_Milewska pisze:Adamie,

W tym twoim przypadku lepiej sobie darować.
A to czemu mam sobie darować? Pokombinuje i coś zrobię sensownego:)

EDIT: Adam, udało się, mam wygląd jaki chciałem:)
Adam Wojciechowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”