Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Hanna_Iwona pisze: a czym się różni Ahnenblat 2.86 od 2.88 możesz tak w skrócie napisać.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Przepraszam cię Józefie pomyliłam imiona mam 2.86 czy jest jakaś różnica między 2.88.
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
Hanna_Iwona pisze:...
Przepraszam cię Józefie pomyliłam imiona mam 2.86 czy jest jakaś różnica między 2.88.
wszystkie programy (Ahnenblatt też) najlepiej pracują w najnowszej, aktualnej
wersji. Kilka spraw zostało w ciągu 1,5 roku poprawionych i dodano kilka nowych funkcji ułatwiających pracę. Z nowości to w 2.88 można używać nazwisk rodowych i nazwisk po mężu.
Dla pewności można działanie programu testować
używając wersji przenośnej na pamięci USB.
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

W 2.86 brakuje tej wersji z nazwiskiem po mężu a to już coś nowego.Pomyślę nad zmianą.Dziękuję ci Józefie za odp.Ale mam jeszcze jedno pytanie związane z tym programem.Kiedy wprowadzam zmiany w profilach i jest ikona ze zmianami,którą usuwam do kosza ale mój problem jest taki,że w trakcie usunięcia ikony do kosza to główna ikona z drzewem przemieszcza mi się na pulpicie komputera.Nie wiem co jest tego powodem wcześniejszej wersji 2.62 tego nie było.Teraz uzywam tak jak pisałam 2.86.Technik od komputerów tłumaczył mi ,że jest to feler w tym programie.Orientujesz się co może powodować zamianę ikon na pulpicie.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Witam,
Hanna_Iwona pisze:....Ale mam jeszcze jedno pytanie związane z tym programem.Kiedy wprowadzam zmiany w profilach i jest ikona ze zmianami,którą usuwam do kosza ale mój problem jest taki,że w trakcie usunięcia ikony do kosza to główna ikona z drzewem przemieszcza mi się na pulpicie komputera.Nie wiem co jest tego powodem wcześniejszej wersji 2.62 tego nie było.Teraz uzywam tak jak pisałam 2.86.Technik od komputerów tłumaczył mi ,że jest to feler w tym programie.Orientujesz się co może powodować zamianę ikon na pulpicie.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
nie wiem, co u Ciebie może powodować zmianę ikon na pulpicie?
Prawdę mówiąc, to nie ma żadnych ikon ze zmianami, które trzeba usuwać do kosza. Po uruchomieniu programu Ahnenblatt otwiera się okienko powitalne i tam wybieramy plik z danymi, który chcemy edytować. Po wprowadzeniu jakiejkolwiek zmiany na górze programu, po lewej stronie przy nazwie pliku pojawia się gwiazdka, która informuje, że plik został zmieniony. Wtedy możemy nacisnąć Zapisz, zmiany zostaną zapisane w pliku i gwiazdka zniknie. Możemy też wyłączyć program, który spyta
czy zapisać wprowadzone zmiany. Po potwierdzeniu zmiany zostają zapisane w pliku, który był edytowany. I nie ma żadnych ikonek ze zmianami, które musimy samodzielnie usuwać do kosza.
Pozdrawiam
Józef
...........

Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Józefie wszystko się zgadza co piszesz.Ale gdy po zapisaniu zmian opuszczam drzewo jeszcze raz program pyta drzewo jest zmienione czy zapisać zmiany ok.Wtedy na pulpicie mam pustą ikonkę (drzewo 001bak)którą usuwam do kosza ale ona dokładnie umieszcza mi się na pulpicie komputera tam gdzie była pełna ikona z drzewem,która mi zmienia miejsce docelowe.Jest to zjawisko trochę dziwne,którego nie mogę wyjaśnić.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Witam,
Hanna_Iwona pisze:Józefie wszystko się zgadza co piszesz.Ale gdy po zapisaniu zmian opuszczam drzewo jeszcze raz program pyta drzewo jest zmienione czy zapisać zmiany ok.Wtedy na pulpicie mam pustą ikonkę (drzewo 001bak)którą usuwam do kosza ale ona dokładnie umieszcza mi się na pulpicie komputera tam gdzie była pełna ikona z drzewem,która mi zmienia miejsce docelowe.Jest to zjawisko trochę dziwne,którego nie mogę wyjaśnić.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
plik (drzewo001.bak) jest to kopia tymczasowa, która czasem się przydaje gdy
chcemy wrócić do poprzedniej wersji naszego pliku danych rodzinnych np. po błędnym wpisaniu danych i zatwierdzeniu ich. Ilość zapisanych kopii tymczasowych ustalamy opcją Ekstra/Opcje.../Katalogi.
Tam też możemy wskazać programowi, gdzie ma przechowywać swoje pliki.
Kiedyś przekonałem się, że ze względów bezpieczeństwa nie powinno się przechowywać plików i zdjęć na dysku C:, bezpieczniej jest na dysku D: (pulpit jest na C: ) A pliku z końcówką bak nie powinno się kasować jeśli ma spełniać swoją rolę :)
Pozdrawiam
Józef
...........

Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Dziękuję Józefie za wskazówki co do pliku bak,tego nie wiedziałam,że nie powinno się go kasować.Dobra rada na przyszłość.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
Skrzypek_Wojciech

Sympatyk

Ahnenblatt - pomoc

Post autor: Skrzypek_Wojciech »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.Podczas generowania tablicy do formatu pdf. czcionka zawiara polskie znaki i jest Ok, natomiast w trakcie zapisu czcinka traci polskie znaki.
Czy jest na to jakis sposób używam czcionki Arial Narrow,probowałem z innymi bez rezultatu.
wszystko na temat nazwiska Skrzypek (Jarosław, Wrocław, Korzenica, Łączki Brzeskie,Przecław, Wylów, Skarżysko Kamienna, Bohumin, Błonie k.Mielca)
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Re: Ahnenblatt - pomoc

Witam,
Skrzypek_Wojciech pisze:Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.Podczas generowania tablicy do formatu pdf. czcionka zawiara polskie znaki i jest Ok, natomiast w trakcie zapisu czcinka traci polskie znaki.
Czy jest na to jakis sposób używam czcionki Arial Narrow,probowałem z innymi bez rezultatu.
tu jest opisane jedno z możliwych rozwiązań: PDF
Pozdrawiam
Józef
...........

włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Re: Ahnenblatt - pomoc

Post autor: włodzimiest »

Witam,
Panie Wojtku, czy i jak poradził Pan sobie z problemem? Mam taki sam, a przed ściąganiem PDF Creatora straszą trojanami, niechcianymi -Architektem, Operą...:(
pozdrawiam
Włodek
Awatar użytkownika
Skrzypek_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Skrzypek_Wojciech »

Tak, oczywiście wszystko teraz wygląda tak jak chciałem,czasem prosty sposób jest najlepszy polecam Creatora z jakiejś dobrej strony, ja miałem juz wczesniej zainstalowanego wiec nie pamietam skąd go pobrałem.
wszystko na temat nazwiska Skrzypek (Jarosław, Wrocław, Korzenica, Łączki Brzeskie,Przecław, Wylów, Skarżysko Kamienna, Bohumin, Błonie k.Mielca)
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

zainstalowałem, u mnie też OK :)
jolfed

Sympatyk

POMOCY - Ahnblatt

Post autor: jolfed »

"Ahnenblatt"

Nie mogę otworzyć programu Ahnblatt, wyskakuje komunikat " Zugriffsverletzung bei Adresse ......... Modul Ahnblatt exe. Lesen von Adresse ........." O co chodzi? Nie znam niemieckiego, przetłumaczyłam z pomocą internetu, że chodzi o naruszenie zasad dostępu w adresie i czytanie adresu. Wczoraj było wszystko Ok. Może ktoś wie jak mam sobie z tym poradzić.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Jola
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Re: POMOCY - Ahnblatt

Witam,
jolfed pisze:Nie mogę otworzyć programu Ahnblatt, wyskakuje komunikat " Zugriffsverletzung bei Adresse ......... Modul Ahnblatt exe. Lesen von Adresse ........." O co chodzi? ... Wczoraj było wszystko Ok. Może ktoś wie jak mam sobie z tym poradzić.
napisz proszę, jaką wersję programu posiadasz i kiedy dokładnie występuje
błąd (przy starcie czy przy wczytywaniu danych?)
A może "wczoraj", kiedy było jeszcze Ok nastąpiło jakieś niespodziewane
działanie komputera (np. zawieszenie się albo zanik napięcia)?
Pozdrawiam
Józef
...........

włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Panie Józefie,
a ja chciałbym poprosić o wskazówkę - jak ustawić rodzielczość do wydruku 300 dpi ?
Po przygotowaniu wydruku w PDF Creator, chcę zmienic w okienku: "Wielkość Tablicy" rozdzielczość z automatycznej 88 dpi [przy wielkości tablicy potomków 9321x2289 ]na zalecaną do druku 300 dpi.
Problem polega na odmowie zapisu ciągłym komunikatem: "Błąd przy zapisywaniu danych!"

dziękuję,
Włodek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”