Witaj Robercie, siedzę w tych aktach i oczy sobie wypatruję, dobrze że każda księga ma spisy na końcu, to najpierw można zerknąć czy jakiś Balmas albo Balmasionka się pojawia w konkretnym zestawie aktów.
Balmasów jest naprawdę niewielu, ale w XIX wieku rodziło się wielu potomków płci męskiej i to im pomogło przetrwać. Są lata kiedy to w żadnych aktach nie ma nawet jednego Balmasa. Nawiązałam kontakt z rodziną z Ryńska i powiedziano mi, że w rodzinie przekazuje się informację, że Balmas to jest tzw. pseudonim, a prawdziwe nazwisko rodziny to Janiszewscy. Sęk w tym, że żaden akt nie wspomina o takim nazwisku, a Balmas zawsze jest Balmasem i łatwo go wypatrzyć wśród innych nazwisk. Dodatkowo - od trzystu lat w rodzinie przekazywana jest taka informacja? I jakim cudem Balmas - skąd taki pomysł?
Co do emigracji na Pomorze to możliwe, że osoba z którą się skontaktowałam dopyta się kogoś z rodziny.
Część aktów spisano pod zaborem rosyjskim i pomimo znajomości tego języka tłumaczenie bazgrołów zajmuje mi zawsze nieco czasu

. Ale idzie mi coraz lepiej.
Obecnie w Polsce jest nieco ponad 200 Balmasów i myślę, że wszyscy są spokrewnieni.
Robercie, gdzie można znaleźć ten spis ze Wsi Wilczyce z 1690 roku?
A co do fotografowania akt to chętnie to zrobię jeśli będzie taka możliwość, mam około 100 km także nie jest to jakaś szalona odległość.
Pozdrawiam, Ewa Balmas.
Nazwiska:Balmas, Grudziąż, Mielnicki, Delekta, Szczubełek