Mam goracą prośbȩ o pomoc w ustaleniu rodziców mojego przodka Marcina Chłopickiego. Jak wynika z aktu jego zgonu urodził siȩ w 1760 roku. Przypuszczam, że pochodził gdzieś z Wołynia, Podola albo Litwy bo tam wielu członków rodziny Chłopickich mieszkało. Nie wiem gdzie może być akt jego urodzin/chrztu. Służył w 2-gim pułku jazdy Ksiȩstwa Warszawskiego i prawdopodobnie z wojskiem przybył do Warszawy. Tam w ksiȩgach parafii Św. Jana Chrzciciela odnalazłem metryki chrztu jego córki Anny (1792) i syna Leona (1794), późniejszego nauczyciela w szkole rządowej w Warszawie. Niestety, nie odnalazłem metryki jego ślubu z Rozalią Synakiewicz. Jeśli odbył siȩ w tej samej parafii to pechowo bo metryki z lat 1778-1792 tam siȩ nie zachowały. W Parafii Św. Krzyża w Warszawie też nic nie znalazłem. Probowałem także odszukać parafiȩ żony Marcina. Urodzona w 1761 roku Rozalia, zmarła w Warszawie w 1823 roku. W metryce jej zgonu jest informacja iż pochodziła z Moszyna, dwie mile od Warszawy (mila pruska/pocztowa ok. 7.5 km). W tej odległości jest Moszna, wcześniej zwana Moszyną, niedaleko Pruszkowa i należąca do parafii Rokitno. Niestety, ani Marcina Chłopickiego ani Rozali Synakiewicz tam nie odnalazłem. Nie wiem czy to może byc pomocne, ale dodam, że w metrykach ślubu ich syna Leona z Anną Neumann (1818) i z Karoliną, Zofią Elste (1826) jest podane, iż ojciec już w tym okresie, jako Kapitan Retretowy (emerytowany) przebywał w Koninie. Tam odnalazłem akt jego zgonu z 1829 roku. Jego żona mieszkała jednak przez cały czas w Warszawie. W Koninie w tym okresie istniał lazaret wojskowy i być może Marcin w nim przebywał.
Byłbym niezmiernie wdziȩczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Dariusz Chłopicki
Prośba o pomoc w ustaleniu rodziców Marcina Chłopickiego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Chłopicki_Dariusz

- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Witam,
czy brałeś, Darku, pod uwagę ewentualne pokrewieństwo Twojego przodka z generałem Józefem Grzegorzem Chłopickim (1771-1854), urodzonym we wsi Kapustyn na Wołyniu? Ojcem był Franciszek Chłopicki.
W kilku publikacjach można odnaleźć wzmianki o rodzeństwie generała - m.in. wymienia się brata Marcina.
Myślę, że warto sprawdzić ten wątek.
Pozdrawiam,
Aneta
czy brałeś, Darku, pod uwagę ewentualne pokrewieństwo Twojego przodka z generałem Józefem Grzegorzem Chłopickim (1771-1854), urodzonym we wsi Kapustyn na Wołyniu? Ojcem był Franciszek Chłopicki.
W kilku publikacjach można odnaleźć wzmianki o rodzeństwie generała - m.in. wymienia się brata Marcina.
Myślę, że warto sprawdzić ten wątek.
Pozdrawiam,
Aneta
-
Chłopicki_Dariusz

Witam i dziȩkujȩ za odzew.
Oczywiście brałem to pokrewieństwo pod uwagȩ. Chciałem porównać imiona rodziców, ale nie dotarłem do metryk urodzin i ślubu mojego przodka. Próbowałem coś ustalić w oparciu o inne dokumenty i publikacje. Z jednych wynika, że Marcin, brat gen. Józefa Chłopickiego miał syna Witalisa i Włodzimierza, albo Władysława i Włodzimierza, który miał synów Stanisława i Józefa. Mój przodek Marcin miał syna Leona, którego syn to Jan Wawrzyniec. To wiȩc nie te same osoby albo nie wszyscy synowie są wymieniani. Także Franciszek, ojciec gen. Józefa Chłopickiego, miał brata Józefa i ten miał syna Marcina. Nie jest jednak podane, że miał dzieci. Nie ma też wzmianki w tych dwóch przypadkach o służbie wojskowej co dotyczylo mojego przodka. Dlatego liczyłem trochȩ, że może przez portal dowiem siȩ czy ktoś, kiedyś natknął siȩ na metryke z Marcinem Chłopickim i Rozalią Synakiewicz przeglądając metryki ślubów z lat 1775-1792 w parafiach warszawskich i okolicach. Naturalnie chcȩ też sprawdzić czy świadectwo urodzin/chrztu mojego przodka znajduje siȩ w tej samej parafii co gen. Józefa Chłopickiego. Jednak nawet jeśli to bracia to muszȩ pamiȩtać, że miejsca urodzin mogą być różne gdyż z tego co wiem to rodzina sie przenosiła. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich wymienia jedną miejscowość o nazwie Kapustyn na Wołyniu. Wieś była w powiecie zasławskim i należała do parafii Butowce. Bedȩ chciał sprawdzić metryki z tej parafii z lat 1759-1761. Nie wiem tylko gdzie mogą być przechowywane. Czy ktoś może wie?
Pozdrawiam,
Dariusz
Oczywiście brałem to pokrewieństwo pod uwagȩ. Chciałem porównać imiona rodziców, ale nie dotarłem do metryk urodzin i ślubu mojego przodka. Próbowałem coś ustalić w oparciu o inne dokumenty i publikacje. Z jednych wynika, że Marcin, brat gen. Józefa Chłopickiego miał syna Witalisa i Włodzimierza, albo Władysława i Włodzimierza, który miał synów Stanisława i Józefa. Mój przodek Marcin miał syna Leona, którego syn to Jan Wawrzyniec. To wiȩc nie te same osoby albo nie wszyscy synowie są wymieniani. Także Franciszek, ojciec gen. Józefa Chłopickiego, miał brata Józefa i ten miał syna Marcina. Nie jest jednak podane, że miał dzieci. Nie ma też wzmianki w tych dwóch przypadkach o służbie wojskowej co dotyczylo mojego przodka. Dlatego liczyłem trochȩ, że może przez portal dowiem siȩ czy ktoś, kiedyś natknął siȩ na metryke z Marcinem Chłopickim i Rozalią Synakiewicz przeglądając metryki ślubów z lat 1775-1792 w parafiach warszawskich i okolicach. Naturalnie chcȩ też sprawdzić czy świadectwo urodzin/chrztu mojego przodka znajduje siȩ w tej samej parafii co gen. Józefa Chłopickiego. Jednak nawet jeśli to bracia to muszȩ pamiȩtać, że miejsca urodzin mogą być różne gdyż z tego co wiem to rodzina sie przenosiła. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich wymienia jedną miejscowość o nazwie Kapustyn na Wołyniu. Wieś była w powiecie zasławskim i należała do parafii Butowce. Bedȩ chciał sprawdzić metryki z tej parafii z lat 1759-1761. Nie wiem tylko gdzie mogą być przechowywane. Czy ktoś może wie?
Pozdrawiam,
Dariusz