Czerwcowe spotkanie Warszawskiego Towarzystwa Genealogiczne

Warszawskie Towarzystwo Genealogiczne; Informacje o działalności, spotkania...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=636&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Stradowski_Jacek »

Witam,
Udział polskich żołnierzy w armii Napoleona to bardzo ciekawy i rozległy temat.
Właśnie dostałem z Francji link do zdjęć dokumentu, w którym są opisywani ci żołnierze:
"1er régiment de chevau-légers lanciers "polonais" de la garde impériale, 1807-1814"

http://www.memoiredeshommes.sga.defense ... &le_id=219

Jacek
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Witaj, Jacku!
To świetnie, że podzieliłeś się linkiem - nie mogę oderwać się od tych spisów, ale... jest to I tom, obejmujący naszych żołnierzy napoleońskich z numerami od 1 do 1800, a mój przodek, Wincenty Zabłocki, miał numer 2904. Dostałam co prawda informacje o nim od Macieja, który dysponuje książką Bieleckiego "Szwoleżerowie Gwardii", ale zobaczyć na własne oczy francuski dokument o swoim praprapradziadku - to zupełnie nowe emocje. Czy nie mógłbyś z tego samego źródła uzyskać namiarów także na II tom? Byłabym bardzo wdzięczna :).
Pozdrawiam -
Joanna
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Czerwcowe spotkanie Warszawskiego Towarzystwa Genealogi

Post autor: Al_Mia »

stradów pisze:Witam,
Udział polskich żołnierzy w armii Napoleona to bardzo ciekawy i rozległy temat.
Właśnie dostałem z Francji link do zdjęć dokumentu, w którym są opisywani ci żołnierze:
"1er régiment de chevau-légers lanciers "polonais" de la garde impériale, 1807-1814"

http://www.memoiredeshommes.sga.defense ... &le_id=219

Jacek

Szkoda że nie mogę otworzyć podanej strony.
Wyświetla BŁĄD.

Dlaczego?

pozdrawiam

Ala
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Może wejdź przez Chrome'a lub Firefoxa, mnie otwiera się bez żadnych kłopotów.
Materiał jest superciekawy - podano nawet rysopisy.
Pozdrawiam -
Joanna
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Łucjo, wielkie dzięki!
Mam swojego Wincentego w "wydaniu francuskim"!
Wiem już, jak wyglądał :) i może nawet rozszyfruję nazwisko jego matki (dotychczas z jednych źródeł wiedziałam, że Juchniewicz, a z innych - Ignatowicz, tutaj występuje jako "Ignatowiczowa", więc może I voto Ignatowiczowa, a z domu Juchniewicz - to oczywiście tylko hipoteza, ale zyskałam przynajmniej jakiś pomysł do sprawdzania).
Pozdrawiam -
Joanna
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam i podziękowanie dla Jacka, mogłem teraz w oryginale poczytać i jest ten sam błąd co w książce o szwoleżerach co mi podał Maciej M. Tu jest napisane że ; Filip Sawicki syn Walentego i Jadwigi z Dobieckich ur. w 1780 r. w Mokrsku.
A w metryce którą mam, pisze ; Filip Sawicki syn Walentego i Jadwigi Hreczanki, ( z innej metryki ) córka Andrzeja Hreczki i Krystyny z Morawickich. Filip ur. 26 września 1785 r. i ochrzczony z wody, drugi raz chrzczony w kościele w maju 1786 r. w Mokrsku.
Myślę że ktoś źle odczytał tą metryką z łaciny bez okularów, bo młodszej Filipa siostrze Annie do ślubu odpis z jej metryki ur. i pisze znowu z błędem, bo matka Jadwiga Reczanka.
Moja prośba, jeśli ktoś umie po francusku, bo jak rozumiem ze tam pisze o każdym podanym żołnierzu jak wyglądał, to też bym chciał chcieć to wiedzieć, francuskiego nie znam wcale, a o Filipie Sawickim pisze na stronie 222 - pozdrawiam : Julian

Ps. - pod nr kolejnym ; 166 i 862 ( tu str. 147 ) w tym opisie francuskim jest nazwisko - Młochowski Jan Antoni syn Stanisława i drugie - Młochowski Walerian syn Stanisława itd.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Dla tych, którzy nie mogli przybyć 29 czerwca na spotkanie Warszawskiego Towarzystwa Genealogicznego, zapis video "Czy można się czegoś dowiedzieć o swoich przodkach służących w Armii Napoleońskiej?". https://www.youtube.com/watch?v=HqMkNzG ... e=youtu.be
Dziękuję bardzo p. Waldemarowi Raczko za udostępnienie nagrania.

Oprócz linku, który podała Łucja, pozostałe wymienione w prezentacji, znajdują się w moim blogu.
Nad artykułem dla More Maiorum nadal pracuję, ale mam nadzieję, że niedługo skończę i będzie w następnym wydaniu.

Dwie uwagi w kwestii szwoleżerów:
1) podobno p. Robert Bielecki bardzo szybko spisywał informacje z aktów i pojawiają się rozbieżności pomiędzy aktami i zapisami w książce
2) dużą część aktów pisali Francuzi, więc bywają przekręcone nazwiska i czasami brak naszych znaków diakrytycznych
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

Mojego 3 pradziadka brat Feliks Korab Piątkowski był żołnierzem Napoleona co jest niestety potwierdzone tylko z akcie zgonu otrzymaniem medalu Św Heleny. Było to zresztą przez wiele lat błędnie interpretowane nawet przez inną krewną pisarkę Janinę Porazińską. Medal mam bo kupiłem na portalu francuskim.
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warszawskie TG”