" Specyfikacja wloscian w strone wyszlych" Coz to

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

" Specyfikacja wloscian w strone wyszlych" Coz to

Post autor: vnukinga »

Witam wszystkich,

Czytajac publikacje na temat inwentarza majtku Repla z 1795 natknelam sie na taki oto paragraf:

"(...)Specyfikacja wloscian w strone wyszlych, nizej imionami i nazwiskami wypisana. Z miasteczka Repli rymarz Bartlomiej Lukaszczyk, zonaty, syn Walenty sluzy, drugi Kazimierz zolnierzem, corka Marianna, Andrzej Prymaczek, ogrodnik, wdowiec, z synem Jakubem, zonatym, z wsi Malachwiejowcow Maciej Mielniczek, z wsi Nowosad Jerzy Szymanczuk, z wsi Milkowcow, Barlotmej Trochimczyk(...)"

Nie wiem jak to zinterpretowac, coz moze oznaczac ow okreslenie "wyszlych wloscian"? Czy ktos ma jakis sensowny pomysl?

Bede wdzieczna za sugestie.

Dziekuje i pozdrawiam!

Kinga Vnuk
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Czy tekst tego inwentarza jest gdzieś dostępny?
Słowo wyszedł ma raczej jednoznaczne znaczenie - kogoś kto skądś, z czegoś wyszedł. W swojej praktyce nigdy nie spotkałem się z określeniem wyszłych włościan. Na intuicję - może jest to spis osób, które ten majątek opuściły?
Być może kontekst innych zapisów inwentarza pozwoliłby zweryfikować taki, tylko intuicyjny tok myślenia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Re: " Specyfikacja wloscian w strone wyszlych" Coz

Post autor: kwroblewska »

vnukinga pisze:Witam wszystkich,

Czytajac publikacje na temat inwentarza majtku Repla z 1795 natknelam sie na taki oto paragraf:

"(...)Specyfikacja wloscian w strone wyszlych, nizej imionami i nazwiskami wypisana. Z miasteczka Repli rymarz Bartlomiej Lukaszczyk, zonaty, syn Walenty sluzy, drugi Kazimierz zolnierzem, corka Marianna, Andrzej Prymaczek, ogrodnik, wdowiec, z synem Jakubem, zonatym, z wsi Malachwiejowcow Maciej Mielniczek, z wsi Nowosad Jerzy Szymanczuk, z wsi Milkowcow, Barlotmej Trochimczyk(...)"

Nie wiem jak to zinterpretowac, coz moze oznaczac ow okreslenie "wyszlych wloscian"? Czy ktos ma jakis sensowny pomysl?
Bede wdzieczna za sugestie.
Dziekuje i pozdrawiam!
Kinga Vnuk
Wg słownika języka polskiego "strona' - terytorium, kraj, okolica, miejscowość; np. dalekie strony, rodzinne strony itd.
Przypuszczam podobnie, ale fragnent z zapisu to "specyfikacja włoscian w stronę wyszłych' czyli wykaz osób -włoscian, które opuściły np.miasteczko Repli i w stronę czyli w okolicę, do innej miejscowści się przeniosły.
___
Krystyna
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Podobny zapis spotkałam i ja. Jak się później okazało, część mieszkańców wsi rodzinnej mojej mamy, zamieszkała kilka kilometrów dalej, w nowo utworzonej wsi-kolonii.
Dana
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

Takie określenie w I RP mogło mieć kilka konotacji.
Pamiętajmy, że możliwości przemieszczania się chłopów w czasach pańszczyźnianych były mocno ograniczone.
Jedno jest pewne - zniknęli z rejestrów gromadnych i pańszczyżnianych.
Mogli np. zostać kolonistami w nowej wsi urządzanej przez właściciela.
Znalazłem kilka wyimków z ówczesnych pism.
"Lista imienna osób mających udział w Rewolucyi, niekorzystających z udzielonej amnestyi i wyszłych za granicę."
"Wychodźtwo zarobkowe włościan z tej strony, zewnętrznej, ma uzasadnienie ..... i praktykę osobistą lat minionych, wyszło zagranicę na pracę i chleb obfitszy"
Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje bardzo za wszyskie cenne informacje i uwagi. Intuicyjnie rowniez sklanialam sie do opinii o przeprowadzce danych chlopow do innej miejscowosci. Oczywiscie jedna z wymienionych postaci okazala sie moim przodkiem, jak go odnalazlam to sie przeprowadzil i teraz szukaj wiatru w polu! :wink:
Poniewaz w zachowanych spisach metrykalnych dla tej parafii (ktore to notabene rozpoczynaja sie dwa lata pozniej w 1797 roku) moj przodek sie nie pojawia pozostaje mi teraz szukac w sasiednich parafiach.

Panie Jerzy, powyzszy cytat pochodzi z Inwentarza majatku Repla zawartego w XVIII tomie Akty izdavaemye Vilenskoű Arheografičeskuű Kommissieű. Pisalam o tej kolekcji kilka dni temu na forum.

Pozdrawiam serdecznie!

Kinga Vnuk
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Parafie sąsiednie przeszukać oczywiście trzeba,ale należałoby sprawdzić jeszcze wszystkie majątki należące do właściciela wsi.Nie zawsze to były miejscowości w tym samym powiecie a nawet województwie.
Byli tacy co mieli kilka wsi na Mazowszu i na Wołyniu czy Litwie.
Pozdrawiam Dana
Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje Dana. Bardzo dobra sugestia! Niestety materialy sa ograniczone, bo ow inwentarz majatku to istna perelka i istnieje niewiele, raczej wybiorczo dla roznych obwodow. Bede jednak szukac, kto wie?

Pozdrawiam serdecznie!
:)

Kinga Vnuk
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”