Pomoc w rozszyfrowaniu aktu i nie tylko

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Andrzej_Dmytryszyn

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Andrzej_Dmytryszyn »

Uprzejmie proszę o pomoc w rozszyfrowaniu aktu małżeństwa Sońsk 1840/16
Oto, co udało i się rozczytać:
Nr 16 Kosmy Wielkie Działo się we wsi Kościelnej Sońsku dnia 27 października /8 listopada/ 1840 roku o godzinie drugiej po południu. Wiadomo czynimy, że w przytomności uczciwych Mikołaja Delury lat 43 i Franciszka Felęty lat 33 mających, obydwóch rolników we wsi Bątkowie zamieszkałych, sąsiadów nowo zaślubionych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo miedzy uczciwym Mikołajem Falętą, młodzianem, we wsi Kosmach przy swoich rodzicach zamieszkałym, urodzonego w tejże wsi, z Fabiana i Agnieszki Szcześniaków małżonków Falętów, gospodarzy w wsi Kosmach zamieszkałych, rodziców synem lat 21,
a panną Józefą Malinowską alias Mikołajczak, we wsi …………..(?) służąca i tamże zamieszkałą, urodzoną we wsi Nasierowo Dziurawieniec, niegdy Jana Mikołajczaka kopiarza …….. (?) ……..(?) zmarłego ojca i Katarzyny z …...(?) żyjącej matki wdowy wyrobnicy ……(?) zamieszkałej, małżonków prawnych rodziców córką lat 20 mającą.
Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi… i dalej standardowo.
Akt dostępny w Genbazie po zalogowaniu:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,137891,30
Jeszcze dwa pytanka?
1. Skąd "alias" i dwa nazwiska młodej - nigdy jeszcze tego nie spotkałem?
2. Dlaczego świadkowie są nazywani sąsiadami młodych - czyżby młodzi już postanowili gdzie zamieszkają i wcześniej poznawali sąsiadów?
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
---------------------------------
Poszukuję:
Samulski, Samul, Samuel - Cieciory, par. Turośl i Kolno, Grudusk, Ciechanów
kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasia_wróbel »

ad1) U mnie w rodzinie był/jest dwukrotny przykład występującego "alias". Moja pra...babka Jadwiga była z Nowodzińskich/Nowickich (zależy, jak ksiądz napisał) alias Augustowska. Nazwiska z tego, co wiem funkcjonowały oba, gdyż jak szukałam rodzeństwa, musiałam przeglądać obie wersje. Natomiast moja praprababka to Franciszka Urbańczyk alias Szmigielska. Ona urodziła sie jako Urbańczyk (1845), a jej brat już jako Szmigielski (1847) I na akcie ślubu z 1862 ksiądz napisał oba nazwiska. W tym przypadku nastąpiła ewidentna zmiana nazwiska tymbardziej, że zostało zmienione u ich kuzynostwa.
ad2) Z tego by tak wynikało, choć dziwne trochę ;)
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Andrzej_Dmytryszyn

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję Kasiu :)
Tak się wczytuję w ten akt... Czyżby Bątkowo to miejsce zamieszkania młodej? Coś tak jakby...
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
Poszukuję:
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michał_Kazimierz »

To udało mi się odczytać:

1. po słowach "Fabiana i Agnieszki z Szcześniaków małżonków Falętów" zamiast "gospodarzy" - jest: "kopczarzy"
2. Józefą Malinowską... ze wsi Pruszków
3. niegdy Jana Mikołajczaka (zamiast "kopiarza" - jest: "kopczarza") we wsi Gonczorzu? (może Gonsorzu?)
4. z Katarzyny z Koniarskich
5. wdowy wyrobnicy w Skarżynku zamieszkałej

Andrzej_Dmytryszyn

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki Michale :) Oglądam ten akt ale też mapę okolic... Znalazłem niedaleko wieś Pomorze. Może tam zmarł Jan Mikołajczak? Czy nie wydaje Ci się, że młoda mieszkała w Bątkowie?
Ostatnio zmieniony śr 22 lip 2015, 13:41 przez Andrzej_Dmytryszyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
Poszukuję:
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michał_Kazimierz »

po kolejnej lekturze odpisuję:
ad 3. można także odczytać: Pomorze
ad 5. raczej nie "w Batkowie", może "w Gruszkach"?

Andrzej_Dmytryszyn

Sympatyk
Nowicjusz

W okolicy jest wieś Truszki, może o to chodziło?
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
Poszukuję:
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
we wsi Pruszkach
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kosmy-Pruszki
Andrzeju zdarzało się ,że nazwisko utworzone od imienia ojca( a Mikołajczak takim było, podobnie jak u Kasi Urbańczyk ) z czasem zamieniano na inne nazwiska ,używając w miedzy czasie obu i tworząc gałęzie tej samej rodziny o różnych nazwiskach.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

To są chyba Pruszki. W parafii Sońsk był folwark Kosmy-Pruszki.
Stamtąd do Bądkowa też rzut kamieniem.

https://www.google.pl/maps/dir/Kosmy-Pr ... 52.7814566

a tu Pomorze nad rzeką Sonią

https://www.google.pl/maps/dir/Pomorze/ ... 52.7814566

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Andrzej_Dmytryszyn

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki Wam, Moniki nieocenione!!! :)
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
Poszukuję:
Kubusia210

Członek PTG

Post autor: Kubusia210 »

Witam!
Potrzebuję pomocy, indeksuję księgi z początki 1800 roku. I w roku 1817 natrafiłem na dziwną wzmiankę, przy datach dwojga dzieci jest zapisany rok 1815 i 1816, nie za bardzo wiem o co chodzi.
Pierwszy raz natrafiłem na taką informację, nie wiem czy ksiądz się pomylił czy te dzieci urodziły się wcześniej a ochrzczone zostały po 2 latach(?)
Z góry dziękuję
Kuba
link: ( dwoje pierwszych dzieci po lewej stronie)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c48 ... 272d8.html
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj

Na dole księgi te dzieci są ponownie wymienione i jest tam wzmianka o wcześniejszym chrzcie z wody tego dziecka urodzonego w 1815 roku. W rodzinach szlacheckich był taki zwyczaj, że dziecko było chrzczone zaraz po urodzeniu z wody, a uroczyste chrzciny bywały później- zwykle po kilku miesiącach.
W tym przypadku mogło dojść także do pominięcia zapisu narodzin i chrztu pierwszego dziecka i okazało się to dopiero przy chrzcie następnego dziecka tej rodziny. Widać po tych podwójnych zapisach, że coś się tu księdzu pokręciło. Trzeba po prostu podać takie daty narodzin jakie zapisano w księdze, bez wzgledu na datę chrztu.

Pozdrawiam
Janina
Kubusia210

Członek PTG

Post autor: Kubusia210 »

Serdecznie dziękuję za inf. Mam jeszcze pytanie bo sprawdziłem rok 1815 i mam Ludwika (tego samego ) i przy nim tez jest wzmianka, że ur. 21.08. a został ochrzczony 22.08. Teraz nie wiem, czy wg tego następnego akt Ludwik ur. 21.,22.,26., sierpnia czy 19.12 (?), bo przy Feliksie jest też dwie daty 26.08 i 19.12. (?)
Jakub Józef Musiał
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Na samym dole strony, bez bieżącej daty zrobiono kiedyś taki wpis:

Tutaj zapisano chrzty swego czasu pominiete
26.08.1815 Ludwik Radwanski ochrzczony tylko z wody z powodu zagrozenia życia - Jakub Kąkolowski
19.12.1816 Feliks Radwański [idem] czyli ochrzczony tylko z wody z powodu zagrozenia życia - Jakub Kąkolowski.

Oba zapisy zostały przekreślone, pewnie po ich przepisaniu na górę tej strony w czerwcu 1817roku.
zapisy na górze strony
data z boku 26 sierpnia 1815r
Feliks Radwański - Jakub Kąkolowski miejscowy proboszcz
To dziecko urodzone było roku 1816 dnia 19 grudnia i wtedy ochrzczone tylko z wody.

Przypuszczam, że imiona dzieci oraz daty zostały zamienione/przestawione.
Zapisałabym daty chrztu dzieci tak jak w aktach na dole strony.

Nie ma dla tej parafii ASC aby zajrzeć i doczytać/wyjaśnić?
___
Krystyna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Kubusia210 pisze:Serdecznie dziękuję za inf. Mam jeszcze pytanie bo sprawdziłem rok 1815 i mam Ludwika (tego samego ) i przy nim tez jest wzmianka, że ur. 21.08. a został ochrzczony 22.08. Teraz nie wiem, czy wg tego następnego akt Ludwik ur. 21.,22.,26., sierpnia czy 19.12 (?), bo przy Feliksie jest też dwie daty 26.08 i 19.12. (?)
Witaj

W zapisie na górze strony ksiądz wyjaśnia, że zamieniono zapisy dzieci i wyjaśnia, że Feliks Radwański urodził się 26.08.1815 roku, a zapisano go jako urodzonego 14.12.1816 , natomiast Ludwik Radwański urodził się 14.12.1816 roku ale zapisany był jako urodzony 26.08.1815 roku.
To wskazuje na fakt pomylenia imion tych dzieci urodzonych w niewielkim odstępie czasu. Dochodzi jeszcze ta data 14 lub 19 grudnia, bo wyraźnie zapisano 14 grudnia, a następnie 19 i to może być data chrztu tego drugiego dziecka.
Dokonując tych sprostowań wcześniejszych zapisów ksiądz sprawę zamotał i skreślił dolny zapis, gdzie wytłumaczył, że pierwsze dziecko urodzone 26 sierpnia 1815 - czyli Feliks Radwański - ochrzczone było wcześniej z wody.

Pozdrawiam
Janina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”