Tczów w diecezji radomskiej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Tczów w diecezji radomskiej
Poszukuje kogos prowadzacego poszukiwania w parafii Tczów w diecezji radomskiej - dysponujacego wiedza na temat ksiag metrykalnych sprzed 1826 roku.
1) Interesuja mnie ksiegi z okresu 1810-1825, sa one w AP Radom, ale nie wiem, czy i kiedy pojawia sie w Internecie; na FamilySearch jest jedynie 1819 rok, w na szukajwarchiwach czesc ksiegi 1810-1811.
2) Jest co prawda na FS ksiega malzenstw 1797-1862, ale niestety bez okresu 1810-1825 (tak jakby zawieszono jej prowadzenie na okres "ksiag napoleonskich")
3) Sa rowniez na FS akta rozne dla: 1615-1762, 1682-1717 i 1790-1839, jednak nie oznacza to kompletu U+M+Z, bo ksiega 1790-1839 to tylko Z.
Z okresu 1762-1790 nie ma zupełnie zadnych akt.
Wiec "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie"... np. o tym, czy proboszcz Tczowa posiada jakies płyty DVD ze skanami?
1) Interesuja mnie ksiegi z okresu 1810-1825, sa one w AP Radom, ale nie wiem, czy i kiedy pojawia sie w Internecie; na FamilySearch jest jedynie 1819 rok, w na szukajwarchiwach czesc ksiegi 1810-1811.
2) Jest co prawda na FS ksiega malzenstw 1797-1862, ale niestety bez okresu 1810-1825 (tak jakby zawieszono jej prowadzenie na okres "ksiag napoleonskich")
3) Sa rowniez na FS akta rozne dla: 1615-1762, 1682-1717 i 1790-1839, jednak nie oznacza to kompletu U+M+Z, bo ksiega 1790-1839 to tylko Z.
Z okresu 1762-1790 nie ma zupełnie zadnych akt.
Wiec "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie"... np. o tym, czy proboszcz Tczowa posiada jakies płyty DVD ze skanami?
-
Marynicz_Marcin

parafia Tczów w diecezji radomskiej
A próbowałeś sam skontaktować się z proboszczem parafii ?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Jeszcze nie. Najpierw bede rozmawiał telefonicznie z innym, znajomym proboszczem, ktory jako proboszcz od 2006 jednej ze starych parafii, powinien cos wiedziec o całej "akcji" skanowania ksiag w diecezji. Przynajmniej licze na to, ze cokolwiek mi opowie, jak to było w jego parafii. Przy okazji zapytam, na ile zna z proboszcza z Tczowa i czy sie jakos specjalnie powinienem przygotowac do rozmowy...
[po rozmowie ze znajomym proboszczem]: Cała akcja skanowania była w diecezji dosyc "głosna", ale o tym, ze proboszczowie powinni dostac kopie skanow jakby... duzo ciszej. Byc moze, te kopie dla parafii były tylko na indywidualna prosbe/zadanie a nie "standardowo". U mojego znajomego proboszcza zawsze mozna sie umowic w celu poszukiwan genealogicznych i szukac na miejscu, nawet w XVIII-wiecznych ksiegach. Bardzo rzadko ktos sie pojawia, no ale jak juz gdzies wspomniałem dla tej parafii na FamilySearch sa chyba skany wszystkich istniejacych fizycznie ksiag. Co do interesujacego mnie TCZOWA, to usłyszałem, ze tamtejszy proboszcz niekoniecznie bedzie skory do pomocy. Postanowiłem zatem nie dzwonic a napisac uprzejmy list z zapytaniem o istnienie ksiag z okresu 1762-1809. O 1810-1825 pytał juz raczej nie bede. Skoro wiem, ze sa w AP Radom, pewnie jakos do nich dotre. Zobaczymy...
PS. Najwazniejsze dla mnie nazwisko w parafii Tczow, konkretnie we wsi Brzezinki, to "Solecki" (jakkolwiek Soleckich tam wielu). Poniewaz powtarzana z pokolenia na pokolenie wiesc gminna niesie, ze kiedys jakis Solecki przybyl w te okolice z Ukrainy, probuje to sprawdzic. Ale jak na razie okazuje sie, ze przynajmniej w dobie zaborow, moi przodkowie byli juz na terenie tczowskiej parafii.
PS. Najwazniejsze dla mnie nazwisko w parafii Tczow, konkretnie we wsi Brzezinki, to "Solecki" (jakkolwiek Soleckich tam wielu). Poniewaz powtarzana z pokolenia na pokolenie wiesc gminna niesie, ze kiedys jakis Solecki przybyl w te okolice z Ukrainy, probuje to sprawdzic. Ale jak na razie okazuje sie, ze przynajmniej w dobie zaborow, moi przodkowie byli juz na terenie tczowskiej parafii.
W sprawie akt dla Tczowa 1810-1825 dostałem odpowiedzi z AP Radom i z NAC, tylko ze te odpowiedzi sa jakby "niekompatybilne". NAC odpisało, ze nie posiada skanow z lat 1812-1840 (na szukajwarchiwach sa od 1840 i kawałek ksiegi 1810-11) i zebym zwrocił sie do AP Radom. A AP Radom z kolei napisało, ze jakis czas temu zwrociło sie do NAC z prosba o publikacje roznych/wszystkich istniejacych skanow, w tym takze DLA TCZOWA Z INTERESUJACEGO MNIE OKRESU. Wiec przekazałem odpowiedz AP Radom do NAC, bardzo uprzejmie proszac, aby sprawe zbadac odrobine blizej - patrzac bowiem na skany ksiegi Tczow 1810-11 odnosi sie wrazenie, jakby proces umieszczania skanow został z jakiegos powodu przerwany, po 50 skanach pojawia sie zreszta plansza "to be continued"...
Re: parafia Tczów w diecezji radomskiej
Skontaktowałem sie ale, niestety, proboszcz z Tczowa nic nie pomogl - ksiegami kiedys tam zajmowal sie jakis inny, niezyjacy juz, ksiadz.Marynicz_Marcin pisze:A próbowałeś sam skontaktować się z proboszczem parafii ?
O zadnych skanach ksiadz proboszcz nie słyszał, ksiag sprzed 1809 nie ma...
W historii parafii widze, ze był pozar koscioła i wsi w "swietego Marka" 1790 roku, czyli chyba 25.04.1790 i ze wowczas "splonely ksiegi". To moze tłumaczyc luke w ksiegach w okresie 1762-1790. No ale przeciez zachowały sie najstarsze ksiegi z I.poł. XVII wieku! - i sa one na FamilySearch! Potem (po owym pozarze) jest ksiega zgonow od razu od 7.05.1790 (czyli 12 dni po pozarze) oraz małzenstw od 1797. Co wiec z urodzinami-chrztami w okresie 1790-1809 oraz małzenstwami 1790-1809? Okresu 1810-1825 tez na FS nie ma (wyrywkowo tylko rok 1819), a akta sa przeciez w AP Radom. Troche wiec to wszystko dziwne... Mam w tej chwili wrazenie, ze byc moze jednak na skanach w kurii radomskiej jest wiecej niz na FS.
Bede wdzieczny za ewentualne wskazowki, co moglbym jeszcze zrobic w celu odnalezienia tych ksiag lub stwierdzenia, ze jednak ich nie ma.
Witaj Kol "solec1"
Wiele lat temu, przegladalem mikrofilmy 1810-1868 zamówione do Archiwum Państwowego w Gdańsku. Koszt ok. 12PLN. Można przeglądać miesiąc, a nawet dłużej.
Nie wiemy jak masz na imię.
Pozdrawiam
Krzysztof
Wiele lat temu, przegladalem mikrofilmy 1810-1868 zamówione do Archiwum Państwowego w Gdańsku. Koszt ok. 12PLN. Można przeglądać miesiąc, a nawet dłużej.
Nie wiemy jak masz na imię.
Pozdrawiam
Krzysztof
Kontaktowałem się jakiś czas temu z AP Gdańsk i miałem już wypożyczać do Gdańska mikrofilmy z AP Radom, ale akurat zaczęły nadchodzić odpowiedzi z AP Radom - z reguły po 3 tygodniach ale za to dokładnie to, co chciałem.
Zatem ws akt z okresu 1810-1825 w razie potrzeby będę kontaktował się z AP Radom.
Niestety, z okresu 1762-1809 raczej już nic nigdy się nie znajdzie (mam na myśli akta ślubów i urodzin).
Jakkolwiek największa moja "zagwostka" dotyczy właściwie czasu późniejszego.
Już co prawda chyba gdzieś w innym wątku o tym pisałem, ale ponieważ to dla mnie bardzo ważne, powtórzę i tutaj:
szukam jakiejś informacji o moim 4pradziadku Piotrze Soleckim ze wsi Brzezinki w parafii Tczów.
Mam tyle:
w 1827 roku brał slub w Tczowie mój 3radziadek Michał Solecki i wedle aktu jego ojciec Piotr wówczas żył.
w 1832 roku brał natomiast ślub rodzony brat Michała, Mateusz Solecki, i wówczas Piotr Solecki już nie żył.
Więc niby oczywiste, że Piotr Solecki zmarł w okresie 1827-1832, tzn. pomiędzy ślubami swoich synów.
Jednak ani w Tczowie (gdzie mam dostęp aż do 2 ksiąg zgonów z tego okresu) ani w kilku okolicznych parafiach aktu zgonu Piotra Soleckiego nie odnalazłem... Może ktoś ma jakiś pomysł, czy mógłbym coś jeszcze zrobić?
Może w AP Radom są jakieś uzupełnienia do ksiąg? W całej diecezji (tudzież całym b.woj.radomskim szukać nie sposób) Może kiedyś Mormoni udostępnią jakieś indeksy?
Pozdrawiam - Mariusz Solecki
Zatem ws akt z okresu 1810-1825 w razie potrzeby będę kontaktował się z AP Radom.
Niestety, z okresu 1762-1809 raczej już nic nigdy się nie znajdzie (mam na myśli akta ślubów i urodzin).
Jakkolwiek największa moja "zagwostka" dotyczy właściwie czasu późniejszego.
Już co prawda chyba gdzieś w innym wątku o tym pisałem, ale ponieważ to dla mnie bardzo ważne, powtórzę i tutaj:
szukam jakiejś informacji o moim 4pradziadku Piotrze Soleckim ze wsi Brzezinki w parafii Tczów.
Mam tyle:
w 1827 roku brał slub w Tczowie mój 3radziadek Michał Solecki i wedle aktu jego ojciec Piotr wówczas żył.
w 1832 roku brał natomiast ślub rodzony brat Michała, Mateusz Solecki, i wówczas Piotr Solecki już nie żył.
Więc niby oczywiste, że Piotr Solecki zmarł w okresie 1827-1832, tzn. pomiędzy ślubami swoich synów.
Jednak ani w Tczowie (gdzie mam dostęp aż do 2 ksiąg zgonów z tego okresu) ani w kilku okolicznych parafiach aktu zgonu Piotra Soleckiego nie odnalazłem... Może ktoś ma jakiś pomysł, czy mógłbym coś jeszcze zrobić?
Może w AP Radom są jakieś uzupełnienia do ksiąg? W całej diecezji (tudzież całym b.woj.radomskim szukać nie sposób) Może kiedyś Mormoni udostępnią jakieś indeksy?
Pozdrawiam - Mariusz Solecki
Z radością witam publikację na niniejszym Forum akt 1810-1825 dla Tczowa i bardzo dziękuję !
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
zapraszam do zindeksowania:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz