Żmijewski Wojciech - Poszukuję informacji

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marylka

Sympatyk

Post autor: Marylka »

Może się przydazą poniższe informacje.
We wsi Śliz -/ od 2012 Kacprówek parafia Łaskarzew/ w drugiej połowie XIX wieku Teodor Żmijewski był Włascicielem dworu.
Teodor urodził się w Dyblu woj. Białystok /kiedy nie wiem/ jego żona to Adela Ostrowska, pochodziła z okolic Łomży.
Synem Teodora był Edward Żmijewski kolejny własciciel Śliza. Edward urodzony w miejscowości Śliz w 1882 /wówczas parafia Górzno/ miał dzieci:
1. Tadeusz ur. 1912 /wyemigrował do Angli a nastepnie do Kanady/
2. Zygmunt ur. 1914 /mieszkał w Warszawie/
3. Stanisław ur. 1919
4. Aleksandra ur. 1922
Są to szczatkowe wiadomości. Nie jestem zwiazana z rodziną Żmijewskich.
Pozdrawiam
Marylka z Łaskarzewa
RZmijewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: RZmijewski »

Marylka pisze:Może się przydazą poniższe informacje.
We wsi Śliz -/ od 2012 Kacprówek parafia Łaskarzew/ w drugiej połowie XIX wieku Teodor Żmijewski był Włascicielem dworu.
Teodor urodził się w Dyblu woj. Białystok /kiedy nie wiem/ jego żona to Adela Ostrowska, pochodziła z okolic Łomży.
Synem Teodora był Edward Żmijewski kolejny własciciel Śliza. Edward urodzony w miejscowości Śliz w 1882 /wówczas parafia Górzno/ miał dzieci:
1. Tadeusz ur. 1912 /wyemigrował do Angli a nastepnie do Kanady/
2. Zygmunt ur. 1914 /mieszkał w Warszawie/
3. Stanisław ur. 1919
4. Aleksandra ur. 1922
Są to szczatkowe wiadomości. Nie jestem zwiazana z rodziną Żmijewskich.
Pozdrawiam
Marylka z Łaskarzewa
Witam i serdecznie dziękuję Pani za informacje. Każda z nich jest ważna, bo być może uda się je powiązać ze Żmijewskimi ze Żmijewa! Już z początkiem XV wieku Żmijewscy migrowali w kierunku podlasia, wiec wymienieni przez Panią Żmijewscy mogą okazać się ich potomkami!?
Czy może zachował się do naszych czasów dwór i ich mogiły na cmentarzu w parafii Łaskarzew?

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Roman Żmijewski
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Jan.Ejzert pisze:No to raczej nie pasuje.
Zygmunt, o którym napisałem był spokrewniony z Szymonem Kobylińskim.
Pracował w Min. Rolnictwa.

Dziękuję za zainteresowanie.
Czarek
Witaj Czarku,

a czy próbowałeś może zdobyć dokumentację pracowniczą?
Napisałeś, że Zygmunt Żmijewski pracował w Ministerstwie Rolnictwa (wcześniejsza nazwa: Ministerstwo Przemysłu Rolnego i Reform Rolnych), a więc zgodnie z wyszukiwarką ZUS dokumentacja osobowo-płacowa znajduje się w Ministerstwie Rolnictwa:
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=58 ... nisterstwo
Swojego czasu poszukiwałam dokumentacji związanej z zatrudnieniem krewnego (w linii bocznej), który pracował z kolei w Ministerstwie Górnictwa. Przechowawcą jego dokumentacji okazało się Ministerstwo Gospodarki - Archiwum Zakładowe. Otrzymałam na swój wniosek kilka kwestionariuszy osobowych, życiorysy, podanie o pracę, korespondencję z działem kadr, świadectwo pracy. Szczerze polecam!

Pozdrawiam,
Aneta

Ps. O dokumentacji pracowniczej także w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Dziękuję Ci Anetko za te informacje.
Ale ja nie poszukuję Zygmunta Żmijewskiego. Nie rozszerzam drzewka na powinowatych. Jego żoną była Halina z d. Zamojska.
Mieli 3 córki, z którymi nie mam aktualnie kontaktu.
Ojciec Haliny, Władysław Zamojski i moja babcia Stanisława byli rodzeństwem.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Marylka

Sympatyk

Dla Romana.

Dwór Śliz nie zachował się. Grób Edwarda Żmijewskiego i jego żony Jadwigi jest na cmentarzu w Łaskarzewie.

Do Czarka.
Nie wiem czy Zygmunt Żmijewski ur. 1914 /ukończył Szkołę Gospodarstwa Wiejskiego/ był krewnym Szymona Kobylińskiego, ale pewnie się znali. Matką Szymona była Wanda Jasińska /córka Zdzisława Jasińskiego malarza/.
Rodzina Żmijewskich ze Śliza odkupiła od Zdzisława Jasińskiego dom drewniany zwany pracownią. Wanda Jasińska matka Szymona przyejżdżała do Śliza z synem na letni wypoczynek.
Pozdrawiam
Marylka
RZmijewski

Sympatyk
Kontakt:

Marylka pisze:Dla Romana.

Dwór Śliz nie zachował się. Grób Edwarda Żmijewskiego i jego żony Jadwigi jest na cmentarzu w Łaskarzewie.

Pozdrawiam
Marylka
Dziękuję za informacje! Jeśli byłoby to możliwe i nie sprawiłoby to dużego kłopotu, czy mógłbym prosić o zdjęcie tego grobu?

pozdrawiam
Roman
Marylka

Sympatyk

W najbliższym czasie zrobię fotkę i prześlę.
Marylka
RZmijewski

Sympatyk
Kontakt:

Marylka pisze:W najbliższym czasie zrobię fotkę i prześlę.
Marylka
Serdecznie dziękuję!

pozdrawiam
Roman
Tomasz_Zmijewski

Sympatyk

Post autor: Tomasz_Zmijewski »

Dzień dobry,
ja też Żmijewski i Żmijewskich szukam.
Najstarszy znaleziony przeze mnie przodek to Marcin Żmijewski, ojciec Jana urodzonego w 1813 roku w Kazuniu Polskim, naonczas przewoźnik w Kazuniu. Kto wie, może w 1806 i Napoleonowi żołnierzy woził...
Marcin urodził się ok.1780 roku, jego żoną była Petronella z Bieleckich. Mam niejasne wrażenie, że jest związany z Teodorem Żmijewskim (który w 1811 poślubił w Zakroczymiu Petronellę Bielecką), ale tego akurat aktu małżeństwa w AP brakuje).
Byłbym doprawdy zachwycony, gdyby ktoś potrafił wskazać mi jakiekolwiek inne akty związane z Petronellą, rodzeństwo Jana, nie mówiąc już o powiązaniu Marcina z przodkami bądź rodzeństwem. Także gdyby ktoś mógł podzielić się aktem małżeństwa Teodora i Petronelli (zapewne jest w AD Płock), byłbym niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam,
Tomasz (...) z Leonarda z Władysława z Andrzeja z Jana z Marcina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”