Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Marek_Wysocki »

jart pisze:Marku - niestety, nie znajdziesz.

Wyprzedzając Twoje pytanie skąd to wiem - biorąc pod uwagę daty które podajesz, chciałbym zapytac o Twoje źródła odnośnie wydarzeń o których piszesz.
O Aleksandrze i Szymonie daty mam z przekazu od prawnuków Aleksandry, natomiast dekanacie wąsoskim i diecezji płockiej wiem ze źródeł : http://junosza.pl/wasos_parafia.html http://diecezjaplocka.pl/dla-turystow/o-diecezji

Gdzie były przekazywane te akta? Nie do Płocka? W 1914 w Lachowie był pożar plebanii, wszystkie akta spłonęły? nic nie zostało przekazane do diecezji??

Pozdrawiam
Marek W.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Ano właśnie jak dotąd udało się ustalić, wszystkie akta spłonęły w pożarze. W AD Płock nie ma (tzn. jak dotąd nie zostały tam odnalezione; metryki w zasobie AD były juz inwentaryzowane, ale mnie się wydaje że to jeszcze nie do końca uporządkowany zbiór i coś się czasem "może trafić" - ale nasz, czyli genealogów, wpływ na to zjawisko jest chyba bardzo ograniczony, jeśli nie żaden).
W parafii nie ma (sprawdzone także w rozmowie z proboszczem; tu też może być jakaś nadzieja, ale nikła). W innych archiwach jak dotąd nie znaleziono (a tematem interesuje się kilka osób), nie udało się znaleźć także mormonom podczas akcji mikrofilmowania akt.

Na obecną chwilę wszystko wskazuje że metryki lachowskie nie zachowały się.
Oźródła Twoich danych pytałem, bo miałem nadzieję że może pojawi się jakiś nowy trop, ale chyba wszyscy musimy jeszcze poczekać.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Marek_Wysocki »

Pozostaje jedynie czekać i mieć nadzieję że coś się odnajdzie:)
A w Płocku znajdę akta z innych parafii wtedy dekanatu wąsoskiego lub łomżyńskiego np parafie Grabowo? Czy to wszystko zostało przekazane do AD Łomży?
Podejrzewam że informacje o Szymonie i Aleksandrze , które poszukuje mogły mieć miejsce w parafii Grabowo (choć to mało prawdopodobne ale warto by było sprawdzić) bo NP.:
Mój dziadek FRANCISZEK STARSZEWSKI i jego siostra bliźniaczka FRANCISZKA STARSZEWSKA urodzili się w 1924 r. w Kossakach, byłem niedawno w parafii Lachowo u Proboszcza i nie ma ich w urodzonych w 1924 r., przejrzałem nawet urodzonych do 1926 r.
Nie wiem jak to wytłumaczyć? Przypuszczam tak dlatego tylko ze względu na bliskość położenia Kossak i Grabowa.

Pozdrawiam
Marek W.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Wg. inwentarza Grabowa w AD Płock nie ma.

Ale coś możesz o nim chyba poczytać tutaj: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -105.phtml

No i tutaj (?): http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -asc.phtml

cyt.:
Dekanat Szczuczyński
Grabowo (XVI w)
Ksiegi: nie mam wiedzy
Mikrofilmy: U.1620-1651, 1693-1720, 1740-1791, 1810-1855, 1860-1870; M.1694-1781, 1809-1870; Z 1789-1870.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
d_oleksiak

Sympatyk

Post autor: d_oleksiak »

Witam,

mam gorącą prośbę do osoby, która odwiedzi w najbliższym czasie AD w Płocku...
Byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcie metryki urodzenia Gęsich Marianny z 1861 i metryki małżeństwa Gęsich Adama z Szymczak Józefą z 1853 - obydwie metryki pochodzą z parafii Goworowo.

Pozdrawiam
Darek
janolizka

Sympatyk

Post autor: janolizka »

Witam

Bardzo proszę o pomoc w uzyskaniu skanu lub fotokopii aktu slubu Klukowo gm. Śwliercze akt nr. 15 - Pelagia Skórczyńska i Feliks Pawłowski.

Będę ogromnie zobowiązna.

pozdrawiam
Eliza
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Dzień dobry,
mam wielką prośbę do osoby, która w najbliższym czasie będzie w AD w Płocku. Prosiłabym o zdjęcie metryki ślubu z parafii Szelków 1812 nr aktu 6 - Franciszek Kluczewski i Marianna Pietrzak. Jeśli byłby problem ze zdjęciem, to proszę spisać chociaż datę i miejsce urodzenia oraz imiona rodziców tegoż Franciszka.
Dziękuję i pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Awatar użytkownika
iwomi

Sympatyk
Ekspert

Archiwum Diecezjalne Płock

Post autor: iwomi »

Witam! W związku z tym, ze nie mogę się dodzwonić do AD w Płocku proszę o informacje czy w okresie wakacyjnym archiwum jest czynne. Chciałam jechać w ten poniedziałek a mam 250 km, więc nie chciałabym jechać na darmo. Jest to moja pierwsza wizyta w AD stąd nie wiem jakie są praktyki z korzystania z ich zasobów. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Iwona
NikaModzelewska

Sympatyk

Post autor: NikaModzelewska »

Ja zawsze zapowiadałam się telefonicznie.

24 262 63 34

pozdrawiam

Nika
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Telefonicznie można się zapowiedzieć, jeśli ktoś ten telefon odbierze. Ja też próbuję się dodzwonić, ale bez skutku. Prawdopodobnie w lipcu jest nieczynne. Nie wiem co będzie w sierpniu.
W każdym razie bez uzgodnienia telefonicznego radzę się nie wybierać.

Pozdrawiam
Zosia
Awatar użytkownika
malkam255

Sympatyk
Adept

Post autor: malkam255 »

Z tego co ja się orientuję, to w poniedziałki AD nieczynne.
Czynne w środę, czwartek i piątek w godzinach od 9-ej do 15-ej.
Dawno jednak nie byłam, więc może coś się zmieniło najlepiej wcześniej zadzwonić.
Gosia
jmzolt

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jmzolt »

Byłam w AD pod koniec czerwca. Od 10 lipca mieli zacząć wakacje.
Pozdrawiam,
Joanna
Awatar użytkownika
iwomi

Sympatyk
Ekspert

Post autor: iwomi »

Dziękuję wszystkim za odpowiedź, ale informacjami jestem niepocieszona, a dodzwonić się nie można :(
Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

Post autor: Mieszko95 »

Czy ktoś z Państwa orientuje się, czy w sierpniu już AD Płock będzie czynne?
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Post autor: pawel.dyda »

O ile się orientuję, to zawsze tak było, że w AD Płock wakacje trwają do września... Wątpię, aby w tym roku nastąpiło odstępstwo od tej tradycji.
Pozdrawiam,
Paweł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”