Olczykowie z Dalikowa i Leźnicy.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Szanowni Państwo.
Poszukuję informacji o moim przodku Józefie Olczyku, ur. ok. 1837, ożenionym z Anną Prowizorówną w jednej z tych parafii. Niestety zarówno Dalików jak i obie Leźnice są tylko fragmentarycznie dostępne w sieci.
Może ktoś natrafił na metryki dotyczące zarówno tej pary, jak i ich przodków.
Pozdrawiam serdecznie.
Poszukuję informacji o moim przodku Józefie Olczyku, ur. ok. 1837, ożenionym z Anną Prowizorówną w jednej z tych parafii. Niestety zarówno Dalików jak i obie Leźnice są tylko fragmentarycznie dostępne w sieci.
Może ktoś natrafił na metryki dotyczące zarówno tej pary, jak i ich przodków.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam, w geneszukaczu znalazlem:
1894 akt3: slub Szymona Olczyka z Walentyna Maćczak. Jest to akt ślubu ich syna. Może tam są jakieś informacje skąd pochodzili.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2189&y=617
Może coś więcej wiesz o tym Józefie? Aktualnie indeksuję śluby z Dalikowa (1831-1840), może coś o jego rodzicach tam będzie. Jak podasz więcej danych to mogę sprawdzić w tym co dostałem do indeksacji, ew. sam się zgłoś do indeksacji.
Generalnie z Dalikowa są wpisane urodzenia z okresu: 1826-52. Skoro w tym zakresie nie ma tego aktu to pewnie albo urodził się w innych latach albo w innej parafii.
pozdrawiam Tomasz
1894 akt3: slub Szymona Olczyka z Walentyna Maćczak. Jest to akt ślubu ich syna. Może tam są jakieś informacje skąd pochodzili.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2189&y=617
Może coś więcej wiesz o tym Józefie? Aktualnie indeksuję śluby z Dalikowa (1831-1840), może coś o jego rodzicach tam będzie. Jak podasz więcej danych to mogę sprawdzić w tym co dostałem do indeksacji, ew. sam się zgłoś do indeksacji.
Generalnie z Dalikowa są wpisane urodzenia z okresu: 1826-52. Skoro w tym zakresie nie ma tego aktu to pewnie albo urodził się w innych latach albo w innej parafii.
pozdrawiam Tomasz
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Drogi Tomaszu.
Jestem tutaj nieco pogubiony, gdyż wiem, że Szymon i jego rodzeństwo rodziło się na terenie tej parafii, lecz to były już lata 60. Ich ojciec Józef pochodził raczej z parafii Leźnica. Matka - Anna z Prowizorów, córka Tomasza i Józefy z Szymańskich, urodziła się w Woźnikach, zdaje się w par. Dalików.
To wszystko co wiem.
Pozdrawiam serdecznie.
PS.
Ledwie sobie radzę z pracami nad metrykami i dokumentacją Grodzieńszczyzny, że nie mogę się podjąć niczego więcej.
Jestem tutaj nieco pogubiony, gdyż wiem, że Szymon i jego rodzeństwo rodziło się na terenie tej parafii, lecz to były już lata 60. Ich ojciec Józef pochodził raczej z parafii Leźnica. Matka - Anna z Prowizorów, córka Tomasza i Józefy z Szymańskich, urodziła się w Woźnikach, zdaje się w par. Dalików.
To wszystko co wiem.
Pozdrawiam serdecznie.
PS.
Ledwie sobie radzę z pracami nad metrykami i dokumentacją Grodzieńszczyzny, że nie mogę się podjąć niczego więcej.
Witam
Thomas, piszesz ze indeksujesz Dalikow. Ja poszukuje Marczynskich z Dalikowa i Parafii Tur. Prosze o info jak ich znajdziesz. Pozdrawiam Grazka
Thomas, piszesz ze indeksujesz Dalikow. Ja poszukuje Marczynskich z Dalikowa i Parafii Tur. Prosze o info jak ich znajdziesz. Pozdrawiam Grazka
- kwroblewska

Re: Olczykowie z Dalikowa i Leźnicy.
Woźniki parafia Leźnica WielkaLudwik_Olczyk pisze:
lub parafia Męka oraz Strońsko albo Gomulin
[Tom 5 - Prace i materiały historyczne AA Łódź]
___
Krystyna
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Bardzo dziękuję.
Tylko gdzie szukać tych metryk?
Leźnica jest tylko fragmentarycznie opublikowana w GenBazie, a i w Metrykach podobnie.
Zobaczę czy coś jest z tych parafii o których Pani wspomniała.
Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Tylko gdzie szukać tych metryk?
Leźnica jest tylko fragmentarycznie opublikowana w GenBazie, a i w Metrykach podobnie.
Zobaczę czy coś jest z tych parafii o których Pani wspomniała.
Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Metryki Leźnicy pewnie w AA albo AP w Łodzi. Online widać nie ma. Ew. zgłoś się do indeksacji to może dostaniesz do nich dostęp o ile ktoś robił zdjęcia.
Także metryki z Dalikowa chyba Ci tutaj więcej nie pomogą.
pozdrawiam Tomasz
Także metryki z Dalikowa chyba Ci tutaj więcej nie pomogą.
pozdrawiam Tomasz