Co stacjonowało w Mławie ok. 1885 r.?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Mój przodek służył w Armii Imperium Rosyjskiego w Mławie. Odszedł na emeryturę w 1885 roku jako podoficer. Szukałem, ale nie mogłem znaleźć informacji co wówczas tam stacjonowało. Jedyny oddział, który znam to Aleksandrowska Brygada Służby Straży Granicznej. Czy w straży granicznej również funkcjonowały stopnie wojskowe?
Proszę o pomoc w namierzeniu jednostki, w której mógł służyć mój pra...
Pozdrawiam
Hubert
liberctz

Sympatyk

Post autor: liberctz »

Sprawdź w Pamiatnaj Knizkach dla tych rejonów z Guberni Płockiej ,Warszawsiej ,Kaliskie
Awatar użytkownika
RoPson

Sympatyk
Mistrz

Post autor: RoPson »

Korzystając z podpowiedzi przedmówcy według kniżki z 1888 w Mławie stacjonował: 23 Nizowski pułk piechoty.
Pozdrawiam Robert.
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

huberp pisze:Mój przodek służył w Armii Imperium Rosyjskiego w Mławie. Odszedł na emeryturę w 1885 roku jako podoficer. Szukałem, ale nie mogłem znaleźć informacji co wówczas tam stacjonowało. Jedyny oddział, który znam to Aleksandrowska Brygada Służby Straży Granicznej. Czy w straży granicznej również funkcjonowały stopnie wojskowe?
Proszę o pomoc w namierzeniu jednostki, w której mógł służyć mój pra...
Witam,

kolega dotknął problemu mało znanego i marginalizowanego, czyli ochrony granic Królestwa Kongresowego.
Jak dotąd jedyną godną uwagi jest publikacja autorstwa K.Latawca, Sandomierska Brygada Straży Granicznej 1889-1914, wyd.Sandomierz 2010.
W czwartym rozdziale tej pracy można odnaleźć dużo danych nt. samych strażników granicznych, rekrutacji, przebiegu służby itd.

Odnośnie Mławy, zastanawiam się skąd pojawiła się informacja nt. Aleksandrowskiej Brygady Straży Granicznej z siedzibą jej sztabu we Włocławku!?

Z moich dociekań wynika, że Mława była siedzibą oddziału straży granicznej, ale wchodzącej w skład Rypińskiej Brygady Straży Granicznej z siedzibą jej sztabu w Rypinie, w guberni płockiej.

W wielkim skrócie, Rypińska Brygada Straży Granicznej podlegała pod 3-ci okręg oddzielnego korpusu Straży Granicznej z siedzibą sztabu okręgu w Warszawie.

Rypińska brygada była jedną z siedmiu brygad podległych trzeciemu okręgowi.
Dzieliła się na cztery oddziały, które stacjonowały:
I. Mława,
II. Zieluń,
III. Dobrzyń nad Drwęca,
IV. Lubicz.

Odnośnie oddziału I, strażnicy graniczni pełnili służbę w kilku miejscowościach w rejonie Mławy, ale to już temat na inny post ...

Korzystając z okazji, proszę o kontakt osoby, które weszły w posiadanie jakichkolwiek informacji nt. Rypińskiej Brygady Straży Granicznej i jej czterech oddziałów. Te ogólnie dostępne na rosyjskojęzycznych stronach poświęconych funkcjonowaniu straży granicznej przed 1914 rokiem, są już mi znane.

pozdrawiam
Darek
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

http://okps.narod.ru/Spiski/Brigady/okps_11_br.htm - wiedzę dot. straży granicznej i Aleksandrowskiej brygady w Mławie oparłem na tym.
Pozdrawiam
Hubert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”