Dubielowie i Wodzyńscy - Warszawa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Katarzyna_Wodzynska

Dubielowie i Wodzyńscy - Warszawa

Post autor: Katarzyna_Wodzynska »

Poszukuję potomków Franciszka Dubiela, urodzonego w 1860 r. w Warszawie, który w 1891 r. w warszawskim kościele na Lesznie poślubił Włodzimierę Wodzyńską. Franciszek nie jest moim przodkiem, ale Włodzimiera to moja praprababka, która wychodząc za mąż miała już nieślubnego syna Stanisława, mojego pradziadka.

Ze strzępów rodzinnych opowieści (niestety nie mam już kogo dopytać o szczegóły) wiem, że Dubielowie mieli kilkoro dzieci; dzięki nieocenionej Genetece udało mi się ustalić, że co najmniej czworo: Feliksę (ur. 1892), Antoniego (1897), Joannę (1899) i Józefa (1904). Również z Geneteki wiem, że Feliksa w 1911 r. poślubiła Władysława Kupfera. Mam prawdopodobnie dwa czy trzy jej zdjęcia, w tym ze srebrnego wesela (byłby to więc rok 1936). Joanna, jak przypuszczam, poślubiła niejakiego Hejmana, a jej córka Aniela - Stanisława Wodzyńskiego juniora, brata mojej babci i syna wspomnianego wyżej Stanisława. Byli więc bliskimi kuzynami. O ile dobrze się domyślam, owa Joanna zmarła w 1963 r.

Istniała też niejaka Sabina, ale czy była ona córką Dubielów, czy może Kupferów, tego nie wiem – w Genetece nie udało mi się jej odnaleźć. Za to o jej życiu wiem najwięcej: była baletnicą/tancerką, bardzo ładną (mam jej zdjęcie); poślubiła jakiegoś hrabiego, który po spektaklu podjeżdżał po nią samochodem dobranym za każdym razem pod kolor jej sukni (miał chyba jakiś salon samochodowy). Na odwrocie jej zdjęcia napisane jest „Sabina Dołyńska”, ale czy faktycznie tak się po mężu nazywała, tego nie wiem (może Dolińska?)

Poza tym mam zdjęcie z pogrzebu któregoś z Dubielów, ale poza nazwiskiem nie mogę nic przeczytać na tabliczce (choć imię wygląda nieco jak „Franciszek”). Na zdjęciu jest siedem osób, w tym obaj Stanisławowie Wodzyńscy (ojciec i syn) i starsza kobieta w czarnej chustce - być może Włodzimiera? Zdjęcie musi pochodzić z lat 30., ponieważ mój pradziadek Stanisław zmarł 31 XII 1939, a jego syn, ur. w 1922 r., na zdjęciu wygląda na nastolatka.

Bardzo proszę o kontakt osoby, które są lub mogą być potomkami Franciszka i Włodzimiery Dubielów, lub też wiedzą coś o członkach tej rodziny.

Dodaję formy w mianowniku, na potrzeby wyszukiwarek internetowych.

Franciszek Dubiel
Włodzimiera Wodzyńska
Włodzimiera Dubiel
Antoni Dubiel
Józef Dubiel
Joanna Dubiel
Feliksa Dubiel
Feliksa Kupfer
Władysław Kupfer
Joanna Hejman
Aniela Hejman
Aniela Wodzyńska
Stanisław Wodzyński
Sabina Dubiel
Sabina Kupfer
Sabina Dołyńska
Sabina Dolińska

Nazwiska tych osób występują też niekiedy w innych postaciach: Dubel, Dybiel, Wodziński, Wodzińska.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”