Witam!
Zwracam się z prośbą o pomoc w odszukaniu informacji na temat barona Juliana Brunickiego(1864 - 1924) zoologa, dendrologa z Podhorec.
Brunicki Julian, Baron
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Sommerfeld
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Baron Julian Brunicki
Szanowny Panie.
O Brunickich jest trochę ciekawych informacji u Bogdanowicza, w jego wspomnieniach, wydanych przez Ossolineum bodaj w latach 50. XX wieku.
Pozdrawiam serdecznie.
O Brunickich jest trochę ciekawych informacji u Bogdanowicza, w jego wspomnieniach, wydanych przez Ossolineum bodaj w latach 50. XX wieku.
Pozdrawiam serdecznie.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Re: Baron Julian Brunicki
Niestety nie są to pamiętniki bezstronne ze względu na przemilczenia związane z uwikłaniami obyczajowymi Rosco-Bogdanowicza. Pisałem na ten temat w reportażu historycznym "Nieobyczajni" dotyczącym brata barona Juliana. Skandaliczne życie brata było nieustannym przedmiotem trosk barona Juliana. Genealogia Brunickich, choć nieco niedoskonała znajduje się w mojej książce poświęconej rodom nieutytułowanym. Materiał o Julianie jest rozproszony i to mocno. Zależy czy chodzi o wiedzę naukową, stosunki rodzinne, ikonografię etc.
Pozdrawiam
TL
Pozdrawiam
TL
Ludwik_Olczyk pisze:Szanowny Panie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Szanowny Panie Tomaszu.
Całkowicie podzielam Pana opinię. Niemniej to trochę taki Swetoniusz lwowski, gdzie mnóstwo osób zostało opisanych. I tylko dlatego poleciłem te wspomnienia. Zwłaszcza, że o Brunickich napisał na pewno. Nie wiem czy czegoś nie ma też u Chłędowskiego.
Pozdrawiam serdecznie.
Całkowicie podzielam Pana opinię. Niemniej to trochę taki Swetoniusz lwowski, gdzie mnóstwo osób zostało opisanych. I tylko dlatego poleciłem te wspomnienia. Zwłaszcza, że o Brunickich napisał na pewno. Nie wiem czy czegoś nie ma też u Chłędowskiego.
Pozdrawiam serdecznie.
- Sommerfeld
Panie Ludwiku, dziękuję!
Panie Tomaszu, znajomy z Waszymi świetnymi pracami. Ciekawi mnie głównie ikonografja i stosunki w rodzinie. Naukową działalność barona i budownictwo pałacu w Podhorcach zacynam uporządkowywać. Mam kilka pytań. Będę wdzięczny za pomoc.
1.Czy wiadomo, gdzie po zakończeniu gimnazjum w 1883 roku studiował Julian?
2.Czy mial on wojaczkę i gdzie?
3.Czy miał oprócz Józefa braci czy sióstr(Piszecie o Maryji 1868 roku urodzenia, mi wiadomo jeszcze o Stanisławie 1867 roku)?
4.W którym pułku był Józef?
Mykola
Panie Tomaszu, znajomy z Waszymi świetnymi pracami. Ciekawi mnie głównie ikonografja i stosunki w rodzinie. Naukową działalność barona i budownictwo pałacu w Podhorcach zacynam uporządkowywać. Mam kilka pytań. Będę wdzięczny za pomoc.
1.Czy wiadomo, gdzie po zakończeniu gimnazjum w 1883 roku studiował Julian?
2.Czy mial on wojaczkę i gdzie?
3.Czy miał oprócz Józefa braci czy sióstr(Piszecie o Maryji 1868 roku urodzenia, mi wiadomo jeszcze o Stanisławie 1867 roku)?
4.W którym pułku był Józef?
Mykola
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Szanowny Panie,
Jest troszkę, ale to cząstki. Trzeba szukać w archiwach i niepublikowanych pamiętnikach. Bruniccy to nadal wdzięczny temat do odkrycia. Sam zdaje sobie sprawę, że wiem dużo, ale ciągle mało. Zwłaszcza, że ich już nie ma ... Pozdrawiam serdecznie
Jest troszkę, ale to cząstki. Trzeba szukać w archiwach i niepublikowanych pamiętnikach. Bruniccy to nadal wdzięczny temat do odkrycia. Sam zdaje sobie sprawę, że wiem dużo, ale ciągle mało. Zwłaszcza, że ich już nie ma ... Pozdrawiam serdecznie