http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... dd051.html
Bardzo proszę o inne sugestie
Z pozdrowieniami
Krzysztof
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

No tak, Klemens jest zapisany w podobny sposób i wówczas to można przeczytać : Księżnoj czyli : z urodzenia Księżnej.kulik_agnieszka pisze:Janino, spójrz na akt nr 16, tam jest więcej tekstu do porównania.
Moim zdaniem pierwsza litera nazwiska jest identyczna jak litera K w imieniu Klemens w akcie nr 16.
Agnieszka

Całkowicie popieram - nazwisko zaczyna się od "K", przykładów podobieństwa kilka na tej karcie i na następnych też. "N" to nie jest, bo wtedy akurat w tym słowie jać (ie) musiałoby być zapisane kanciasto, a nie okrągło, czyli jak małe litery n, p czy t, których w tekście bez liku, a charakter pisma wyrobiony.kulik_agnieszka pisze:Janino, spójrz na akt nr 16, tam jest więcej tekstu do porównania.
Moim zdaniem pierwsza litera nazwiska jest identyczna jak litera K w imieniu Klemens w akcie nr 16.
Agnieszka

Pan Końca ma rację co do Księżaków zamieszkujących te okolice bo ja także jestem z Janiszewskich księżaków z Głowna. Teraz mieszkam blisko Głuchowa w skierniewickim i nadal te tereny zamieszkują Księżacy, co podkreślają strojem ludowym. Podobno to bardzo uparci i odważni ludzie, a ja takie cechy u siebie także widzę. Na takich terenach mocno podkreślano "swoich" i tych "obcych", może dlatego takie określenie zapisano w akcie.Cichon_Krzysztof pisze:Być może, spisujący akt, wpisał nie nazwisko, a przezwisko pod którym identyfikowano tę rodzinę
Może coś napotkam w moich poszukiwaniach, co rozwieje wątpliwość.
Z wyrazami wdzięczności i pozdrowieniami
Krzysztof