Pomoc w odczytaniu 1 słowa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam Marku.
Jestem podobnego zdania co Marcin i Monika. Osobiście odczytuję nazwę miejsca urodzenia jako: „urodzona w Sosze”. Moim zdaniem nazwa wsi, w której urodziła się osoba wychodząca za mąż, została zapisana w miejscowniku liczby pojedynczej ( miejscownik określa miejsce akcji ). Mianownik liczby pojedynczej od miejscownika liczy pojedynczej – Sosze, to Socha. Zatem nazwa wsi brzmi – Socha. Niedaleko wsi Poprężniki leży miejscowość Socha. Tak więc, może chodzić o wieś Socha lub o inną wieś o tej nazwie leżącą w innej części Polski. Tylko metryka urodzenia osoby wychodzącej za mąż rozwiąże ten dylemat.

Pozdrawiam – Roman.
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witam Romanie.
Dziękuję pięknie za wyjaśnienie dotyczące nazwy miejscowości.
Pozdrawiam
Marek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Ja jeszcze dodam, że w akcie pierwszego małżeństwa Marianny wpisano, że urodziła się ona w "Szosze". Oczywiście przyjąć należy, że nazwa miejscowości przez lata mogła ulec zmianie i dzisiaj nazywa się inaczej. Pierwszy ślub był w parafii Goszczanów.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję Marcinie , oczywiście trafną uwagę wziąłem pod uwagę !

Pozdrawiam
Marek
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam ponownie.

Marku, Marcin w swoim poście napisał:
Ja jeszcze dodam, że w akcie pierwszego małżeństwa Marianny wpisano, że urodziła się ona w "Szosze". Oczywiście przyjąć należy, że nazwa miejscowości przez lata mogła ulec zmianie i dzisiaj nazywa się inaczej. Pierwszy ślub był w parafii Goszczanów.”

Informacja ta naprowadziła mnie na pewien trop, który może pomóc w ustaleniu miejsca urodzenia Marianny. Marcin napisał, że w jej pierwszym akcie małżeństwa napisano, że urodziła ona się we wsi „Szosze”. Analogicznie, jak napisałem w poprzednim poście: w Szosze → Szocha. Jest wieś, która nazywała się Szocha maior, Szacha minor w pewnym okresie swojego istnienia. Obecnie nazywa się Socha i leży w gminie Warta, w powiecie sieradzkim, w województwie łódzkim. Wieś ta należała do parafii Warta. Wieś Socha leży niedaleko wsi Poprężniki, w której mieszkała Marianna w chwili gdy zawierała drugie małżeństwo. Moim zdaniem powinieneś poszukać aktu urodzenia Marianny w parafii Warta.
Tu jest link do strony „Wsie regionu sieradzkiego”, na której przeczytasz o historii wsi Socha, w której prawdopodobnie urodziła się Marianna:
http://sieradzkiewsie.blogspot.com/2013/05/socha.html

Ps.
Jeżeli zachowały się alegaty do małżeństw z parafii Goszczanów ( pierwsze małżeństwo Marianny ) i z parafii, w której zawierała drugie małżeństwo Marianna to może odnajdziesz tam odpis aktu jej urodzenia.

Pozdrawiam – Roman.
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Witam !
Proszę o pomoc w odczytaniu miejscowości urodzenia Wiktorii
http://zapodaj.net/6f01ac6cce347.jpg.html

Dziękuję i pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony czw 30 lip 2015, 22:27 przez historyk1920, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Na czerwono zaznaczyłeś nazwisko panienskie Wiktoria z Sibińskich .... pochodziła z par.Tokary wieś Milejów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Parafia_% ... Pierwszych

___
Krystyna
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Marku!
Na czerwono zaznaczono frazę "urożdiennaja Sibinskoj", czyli "z domu Sibińska", natomiast miejsce urodzenia to wieś Milejów parafia Tokary.
Pozdrawiam -
Joanna
PS - Krystyna mnie ubiegła, zresztą nie po raz pierwszy :) - J.
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedzi , przepraszam za moje roztargnienie ...

Pozdrawiam
Marek
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

To i ja się dołączę.
Akt 7
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =397&y=185
Mam problem z odczytaniem miejsc urodzenia Państwa Młodych.
Skryba miał paskudny charakter pisma.
Wg mnie Pan Młody urodził się w Wólce Bachorówce par. Buczek (wiersz 7), a Panna w Mel... Łap... w par. Parzęczew (wiersz 15).
Ale ani tu ani tu takowych wsi nie znajduję.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

W par. Buczek są wsie Bachorzyn i Wola Bachorska, może nazwa Wólka Bachorówka, w tym akcie z 1890r utworzona została od nazwy Wola Bachorska.
Akty z par. Buczek do 1867 są w http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,65541,1 można sprawdzić czy wieś o takiej nazwie, Wólka Bachorówka była.

___
Krystyna
Ostatnio zmieniony pt 31 lip 2015, 12:44 przez kwroblewska, łącznie zmieniany 1 raz.
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

Dziękuję - to może być ta lokalizacja.
Ale miejsce urodzenia Panny młodej nadal pozostaje zagadką.
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Miejsce urodzenia panny młodej odczytuję jako Mielnica Lipnica.
Pozdrawiam -
Joanna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Obawiam się, że w przypadku panny młodej to nie nazwa wsi a nazwa młyna [мельницa-młyn], urodziła się w Młynie i dalej nazwa młyna. I trzeba przejrzeć akta z par. Parzęczew.

___
Krystyna
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Marianna rodzi się w Młynie Lipnicy p.Parzęczew."Lipnica" może być nazwą młyna,a nie miejscowością.
Widocznie dziś już go nie ma,więc nie znajdziesz na mapie.Ale wiesz w jakiej parafii szukać i być może w jej
akcie urodzenia będziesz miał wyraźniej napisane.

Pozdrawiam Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”