Dzień Dobry,
Potrzebuje pomocy w odczytaniu miejscowości w której urodził się mój pra pra...
[url]https://picasaweb.google.com/1017078350 ... 5334577042 [/url]
(mam nadzieję że link wyświetla się poprawnie)
Widzę tu Lubiszewo nadpisane na Lubowitz??? w Polsce
Akt zgonu mojego pra pra zgłaszał jego syn w 1881 w USC Gzin koło Dąbrowy Chełmińskiej parafia Czarże...Ziemia chełmińska zabór Pruski. Dla naszych przodków z Prus Polska to zawsze zabór rosyjski, prawda?
Może ktoś odczyta miejscowość inaczej? Może ktoś ma pomysł o jakie Lubiszewo chodzi?
Mój pra pra zmarły w 1881 to Franciszek Orłowski, jego rodzicami byli Grzegorz Orłowski i Ewa Szymańska.
Dodam jedynie, że w okolice Czarża moi Orłowscy przybyli z Hutnej Wsi, parafia Dobrcz - czyli powiat świecki...druga strona Wisły na zachód od Czarża w prostej linii.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki. Lubiszewo/Lubowitz w Polsce to...
Pozdrawiam,
Łukasz
Lubiszewo w Polsce
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Łukasz_de_Wity

-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Lubiszewo w Polsce
Łukaszu - pokazujesz tylko mały fragment metryki, nie ma możliwości by porównać sposób pisania tych samych liter w różnych wyrazach. Chyba dobrze czytasz "w Polsce" ale ja bym do tego aż takiej wagi nie przykładała.
Mam raczej wątpliwość czy Lubowitz to Lubiszewo. Na stronie westpreussen.de nie ma takiego tłumaczenia tej nazwy.
Na stronie Pomorskiego Tow. Gen. w indeksach są i Orłowscy i Szymańscy w tym i w parafii Lubiszewo Tczewskie ale inne imiona.
Co podpowiada Słownik Geograficzny?
Mam raczej wątpliwość czy Lubowitz to Lubiszewo. Na stronie westpreussen.de nie ma takiego tłumaczenia tej nazwy.
Na stronie Pomorskiego Tow. Gen. w indeksach są i Orłowscy i Szymańscy w tym i w parafii Lubiszewo Tczewskie ale inne imiona.
Co podpowiada Słownik Geograficzny?
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Lubiszewo w Polsce
Lubowitz -> Łubowice -> powiat raciborski
Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
- Pieniążek_Stanisław

Lubiszewo w Polsce
Żadne z 4 niejscowośc i Lubiszewo nie nazywało się po niemiecku Lubowitz. Były: Groningen, Lubischewo, Liebschau.
Staszek
Staszek