Potwierdzenia szlachectwa w guberniach

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Chłopicki_Dariusz

Sympatyk

Post autor: Chłopicki_Dariusz »

Witam,

Poszukujȩ dokumentów z sądów lub innych urzȩdów potwierdzających szlachectwo kilku moich przodków. Znam lata, ale miejsca tylko ogólnikowo: gubernia kowieńska 1842, gubernia wołyńska 1859, gubernia podolska 1848, 1855, 1870. Czy ktoś może wie w jakich miejscowościach odbywały siȩ posiedzenia tych sądów czy urzȩdów w tych konkretnych latach i w jakich archiwach mogą być przechowywane ich dokumenty?

Pozdrawiam,
Dariusz
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Szanowny Panie.

Zgromadzenie Wołyńskich Deputatów Szlacheckich odbywało się w Żytomierzu i tam są przechowywane do dzisiaj akta. O Kowieńskich i Podolskich pewnie inni uczestnicy forum powiedzą więcej. Dokumenty wywodowe są też w zasobie Archiwum Akt Dawnych w St. Petersburgu.

Pozdrawiam serdecznie.
Chłopicki_Dariusz

Sympatyk

Post autor: Chłopicki_Dariusz »

Witam ponownie,

Bardzo dziękujȩ za podanie gdzie przynajmniej niektóre z poszukiwanych przeze mnie dokumentów mogą być przechowywane. To konkretna informacja, która pozwoli mi ruszyć z miejsca. Mam nadziejȩ, że może jeszcze ktoś bedzie mógł udzielic informacji na tamat akt z guberni Kowieńskiej i Podolskiej.

Pozdrawiam serdecznie,
Dariusz
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Sprawa jest prosta albo korespondencja z Archiwum w Kownie lub w Chmielnickim (dawne archiwum z Kamieńca Podolskiego). Nie ma spisu szlachty guberni kowieńskiej (jest chyba tylko spis ziemian). Natomiast jest spis szlachty guberni podolskiej. Proponuję również ściągnąć z sieci spis akt Heroldii na Pańską literę nazwiska z RGIA, F. 1343 dotyczący szlachty. Pozwoli to zorientować w zawartości teczek z poszczególnych guberni w St. Petersburgu. Ja bym zaczął poszukiwania właśnie stamtąd. Wszystko zależy od funduszy i możliwości dotarcia inną drogą, jeśli się Pan sam nie wybiera. Powodzenia TL
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Darek, wiem ze Hubert Niewęgłowski podał tu na serwisie spis mikrofilmów ze Lwowa z wywodów na wszystkie nazwiska wywodzącej się szlachty i to samo skopiowali Mormoni. Te mikrofilmy akurat są w Nowym Jorku, z których mnie udało się dotyczące Sawickich sześć sztuk otrzymać pocztą zwykłą ( od znajomego ) 192 strony skanów. Szukaj w podtytule np. szlachta na pełnym forum pod spodem. Nazwisko Chłopicki jest znane z powstania, może być coś u Maraka Minakowskiego w Wielkiej Genealogii ; pozdrawiam - Julian
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Przy okazji rzuć okiem na nazwisko Chłopicki w zbiorach Ossolineum po wpisaniu nazwiska w
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/index2.php
Np.są dokumwenty majątkowe
Macieja Chłopickiego
rok / wiek: 1803-1854
proweniencja: Lwowska Naukowa Biblioteka im. W. Stefanyka NAN Ukrain. Oddział Rękopisów. Zespół (fond) 141 (Zbiór Aleksandra Czołowskiego - Dział II)
Liczba skanów: 63
i inne

Stefan
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Z chęcią bym sprawdził moich Eysymontów...
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Ludwik, nie mam wszystkich nazwisk, były w starym spalonym kompie, tylko te swoje podaję to jako przykład i link do Archiwum na Ukrainie, można sobie to na język polski przetłumaczyć. Mam dokumenty z historycznego Archiwum z Mińska Białoruskiego, z Wilna rysunki drzewka i poszerzony opis do tego, z Kijowa są wywody szlachty w Bazie Ossolińskich, w Metryce Koronnej są przywileje, z woj. brzeskiego i są podane sejmiki po rosyjsku i po polsku wstawki, są spisy podymnego z roku 1690. Jest książka Janusza Ciechanowicza pt. Rody Rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego i są tam wszystkie opisane nazwiska o szlachcie litewskiej, o moich jest 15 stron.
Wszystko to co mam dotyczy mojego nazwiska i jest podane w urywkach i w linkach w wątku ; Nazwisko Sawicki, pozdrawiam i podaje link jako przykład o Sawickich, a na pewno są na mikrofilmach i inne nazwiska - Julian ;

W Centralnym Państwowym Archiwum Historycznym Ukrainy we Lwowie
http://www.archives.gov.ua/Archives/index.php?ca04
archives2000@gmail.com
znajduje się 6 teczek legitymacyjnych Sawickich.
Ich sygnatury to: Fond 165, Opis 3, Sprawa od 4094 do 4099
Te materiały są dostępne też u "Mormonów" na filmie "VAULT INTL Film 2420501 Item 6 - 11
Volume 165-3/4094 Documents on confirmation of nobility (Savit?s?kii) 1786-1788 -  VAULT INTL Film [ 2420501 Item 6 ]
Volume 165-3/4095 Documents on confirmation of nobility (Savit?s?kii) 1782 -  VAULT INTL Film [ 2420501 Item 7 ]
Volume 165-3/4096 Documents on confirmation of nobility (Savit?s?kii) 1782-1904 -  VAULT INTL Film [ 2420501 Item 8 ]
Volume 165-3/4097 Documents on confirmation of nobility (Savit?s?kii) 1877-1897 -  VAULT INTL Film [ 2420501 Item 9 ]
Volume 165-3/4098 Documents on confirmation of nobility (Savit?s?kii) 1782-1915 -  VAULT INTL Film [ 2420501 Item 10 ]
Volume 165-3/4099 Documents on confirmation of nobility (Savit?s?kii Stelli) 1904-1906 -  VAULT INTL Film [ 2420501 Item 11 ]
Volume 165-3/4100 Documents on confirmation of nobility (Savich) 1782-1847 -  VAULT INTL Film [ 2420501 Item 12 ]
Volume 165-3/4101 Documents on confirmation of nobility (Savichevskii) 1782-1839 -  VAULT INTL Film [ 2420501 Item 13
-------------------------
Ps. - jeszcze to o wywodach i drugi link o poszukiwaniu po nazwisku lub herbie i trzeci link o szlachcie Sieradzkiej ;
http://kresy.genealodzy.pl/zbior/zbiory ... CTORY.djvu
http://genealogia.grocholski.pl/gd/osoba.php?id=029073
http://tpzw.zdunskawola.pl/?herbarz-szl ... x-wieku,21
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Witam!
Mam ogromny problem, bo zupełnie nie wiem co dalej?!

J.Ciechanowicz w "Rodach rycerskich WXL"podaje,że Orzelscy wywodzili się w pow. słuckim: CPAHL, f.391,z.6.,nr 546.
Okazuje się jednak, że pod tym numerem i w tym zeszycie widnieje Sarnacki!
Fond 391 podobno jest najdłuższy i niekiedy jeden zeszyt jest na kilku rolkach.
Jak wobec tego i gdzie szukać, oto jest pytanie?! Od kilku lat nie jestem w stanie ruszyć dalej z moimi Orzelskimi, utknęłam przy prababce. Nie wiem nic poza rokiem zgonu 1939/40 (Marysin k. Mołczadzi).
Będę wdzięczna za podpowiedź.
Pozdrawiam,
Julia.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Julio, trochę to dziwne, bo jak wpiszę np. w katalog szlachty nazwisko Orzelski to jest ; Pogorzelski i Chorzelski. Lata 1939 to wiem wszystko z opowiadań w rodzinie i plus metryki w parafii i wszystko jasne. Co do książki J. Ciechanowicza to nie chcę się wypowiadać że są tam błędy, szanuję każdą prace historyków, bo to nie łatwe jest szukanie po archiwach, Najlepiej przyjąć zasadę że musi być ( powinno być ) co najmniej dwa dokumenty z dwóch różnych źródeł na tą samą osobę. Czytam też każdy miesięcznik naszych młodych genealogów - Alan i Marcin w More Maiorum, czyli Pamięć Wielka, gdzie są przeprowadzane wywiady z ludźmi z praktyką w genealogii, czy historii i jest tam historyka z zawodu takie zdanie mniej więcej ; gdzie jest błąd w imionach przy tym samym nazwisku w podanych np. herbarzach i 200 lat potem jest inne imię tej samej osoby w wywodach szlachty. Odpowiedź jest dobra, człowiek żyjący 300 lat temu pisał o sobie tak jakiego imienia używał, szlachta miała zazwyczaj po kilka imion dawanych na chrzcie, To samo pisał imię np. sekretarz królewski przy nadawanie urzędu, ziemi, czy nobilitacji dla tej osoby z nazwiska i imienia. A wywody prowadzone w latach przed i po 1900 są już pisane tam imiona danej osoby ze słuchu, bo był to przekaz rodzinny, a przecież większość Polaków w zaborach nie umiała ani czytać, ani pisać, nawet szlachta i stąd łatwo o pomyłki z imionami. Czyli wniosek taki jak pisze pan historyk ( nie pamiętam nazwiska ), to co stare jest bardziej pewne, np. w testamencie, pozdrawiam i podaję link do katalogu szlachty - Julian ;
http://katalogszlachty.com/
julia_jarmola

Sympatyk

Julianie,
nazwisko to i owszem jest, także i w wywodach guberni mińskiej, tyle tylko, że w ub.roku w mińskim archiwum nie miałam czasu na przejrzenie wywodów.
Skupiłam się ,jako osoba niebywała w archiwach, na szukaniu Orzelskich w ogóle. Znalazłam w Rewizskich Skazkach, ale nie jestem w stanie ich połączyć z moja prababką.
W Wilnie został przez znajomą sprawdzony fond i numer zeszytu oraz nr strony, ale jest ewidentny błąd u p. Ciechanowicza, gdyż wywody innych moich nazwisk są.
Ale żeby przejrzeć cały fond 391 potrzeba dużo czasu.
Co się tyczy opowiadań rodziny, bo to rok 1939/40,plus metryki z parafii to na dzień dzisiejszy sprawa jest enigmatyczna, opowieści oraz dwie metryki mówią tylko dwa słowa:Zofia Orzelska i nic więcej. Ani skąd, ani kiedy..., ani gdzie. To Białoruś, akt z parafii zgonu (Mołczadź nie ma), ZAGS-y albo nie odpowiadają albo podają roczniki, które mają nie informując-mimo prośby- o tym , gdzie potrzebne mi roczniki mogą być.
Pozdrawiam,
Julia.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Julio jeśli to jest teraz Białoruś, to szukanie tam jest gorsze niż na Ukrainie. Ja mam dobrze z szukaniem z tych lat, bo w Polsce są moi od 1761 roku, a od 1882 roku w tej samej parafii Świętomarz w kieleckim. W Twoim przypadku pozostaje mieć tam kogoś by poszukał, albo zbiegiem lat i to będzie w necie jak z Litwy metryki. Jeszcze może masz zdjęcia z tą Zofią Orzelską, czasem jest jakiś napis na odwrocie, lub bardziej ktoś ze starszych ludzi w rodzinie ją rozpozna i coś sobie przypomni, trzeba mieć nadzieję ; pozdrawiam - Julian
julia_jarmola

Sympatyk

Julianie,
zdjęcia nie ma i jest to niestety Białoruś:( Chętnych tam nie mogę znaleźć do szukania -ani wśród rodziny,ani wśród obcych, no i oczywiście pozostaje mi tylko czekanie na cud!
Myślałam , że się zdarzy teraz w Wilnie, bo i numer fondu znalazłam, i koleżanka szpera w archiwum, ale jak widać - nie udało się.
Gratuluję Ci Twoich możliwości w znajdywaniu przodków,
pozdrawiam-Julia.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Julio, Dziękuje za Dobre Słowo, może tu w tych drzewkach o Orzelskich jest coś dla Ciebie, jest też ich herb Dryja. A nazwisko jest znane już w 1398 r., pisze o tym tak ; Bodzęta Orzelski z Orla w Słowniku Geograficznym, te nazwy tam po lewo na niebiesko oddzielnie się otwierają każda strona, ( nazwisko na żółto zaznaczone ), podaje też link, jest tam i Głuchowo, pozdrawiam - Julian ;
http://www.myheritage.pl/research?s=311 ... zelski+g.M
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... ki&d=0&t=0

Ps. - podaję jeszcze dwa linki o poszukiwaniu, w tym drugim jest o Białorusi ;
http://www.genealogiapolska.pl/surnames-all.php?tree=
http://szukajprzodka.pl/szukaj.php
julia_jarmola

Sympatyk

Julianie, dzięki za podesłane linki.
Tak, wiem, że ci najbardziej znani Orzelscy w tym Świętosław, ten od "Bezkrólewia ksiąg ośmioro" pieczętowali się herbem Dryja.
Ale gdzie tam moim zbiedniałym kresowym do nich i tegoż herbu :)
Pozdrawiam,
Julia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”