jeżeli znajdą dokumenty pradziadka to prawdopodobnie będziesz miała gotową szczegółowo opisaną drogę wojenną.
Aby dostać kserokopie dokumentów będziesz musiała przesłać potwierdzenie pokrewieństwa udokumentowane wypisami aktów z usc oraz uiścić opłatę w wysokości 30 funtów w postaci czeku bankierskiego (chyba, że coś się zmieniło w przeciągu 3 lat). W każdym razie wszystkiego dowiesz się pisząc maile pod wskazany adres.
Ja napisałem w j.polskim odpowiedź dokładnie na moje pytanie przyszło w angielskim. Korzystam już nie pierwszy raz , jedyny ból to opłaty. Pisałem na adres NOR-PolishDiscOfficeAsst(at)mod.uk * i otrzymałem odpowiedź w bardzo niedługim czasie.
Bardzo serdecznie dziękuję Elżbiecie Pobłockiej za przesłane informacje .
Wynika z nich,że Stanisław przeżył wojnę i znalazł się w Anglii,gdzie w 1952 r. w Londynie ożenił się z Dilys Williams.
Może ktoś pomoże i podpowie,w jaki sposób dowiedzieć się ,czy pozostawił po sobie dzieci i ewentualnie ,jak nawiązać z nimi kontakt ?
Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
U mnie sytuacja jest podobna. Poszukuje jakichkolwiek wiadomosci na temat Feliksa Liberta, majora i historyka wojskowego. Wiem, ze byl jencem w Königstein i Murnau oraz, ze zmarl w 1950 roku, a urodzil sie w Lodzi w 1889. Moze ktos z Was posiada wiedze na temat jego losow-zony (prawdopodobnie Marianna Asiak, slub zawarty w 1924 roku), dzieci. Moze ktos z Was ma kontakt z jego rodzina? Niestety w internecie nie znalazlam zbyt wiele na jego temat.Prosze o pomoc i dziekuje.
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Dzisiaj otrzymałam szczegółowy przebieg służby Pradziadka w Straży Celnej i Straży Granicznej z Archiwum Straży Granicznej w Szczecinie
Jednakże nie posiadają teczki personalnej i dane, które podali są do roku 1937, kiedy to pradziadek został przeniesiony do SG Chyżne. Stamtąd prawdopodobnie został internowany w 1939 do Szwajcarii.
Witajcie,
Dzisiaj już otrzymałam odpowiedź w sprawie Pradziadka. Jestem w szoku, że tak szybko! Posiadają informacje dotyczące przebiegu Jego służby muszę zapłacić 30 funtów czekiem bankowym, chyba że jestem wdową po tej osobie, to wtedy jest gratis
zanim pójdziesz do banku, to podzwoń w którym oddziale wystawią Ci czek bankierski. Ja dopiero w oddziale pko przy placu bankowym w Warszawie załatwiłem sprawę
procedurę robiłem w 2011r, znalazłem papiery i widzę takie oto kwity.
-opłata ryczałtowa 10 EUR
-prowizja od operacji 10 PLN
-prowizja od operacji 22 PLN
-sprzedaż waluty 30 GBP