Jeńcy wojenni 1939 - 45

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Betsy

Sympatyk

Post autor: Betsy »

Tak, trafił do Anglii..stamtąd wracał do Polski.
Chciał ściągnąć Babcię, ale ona nie chciała z Polski wyjeżdżać.

Dziękuję. Będę pisać do nich także.:)

Pozdrawiam
Beata
Poszukuję
Janiszewscy - okolice Chlewisk ; Kołaccy - okolice Koźmina ; Piaseccy - Masłowo k/Śremu ; Snopek - Przepiórów/Mydłów ; Taszarek - okolice Jarocina ; Zabroni/Zabronny - okolice Żurawicy ; Zgud - Bolechów / Kraków
piottrek

Sympatyk

Post autor: piottrek »

jeżeli znajdą dokumenty pradziadka to prawdopodobnie będziesz miała gotową szczegółowo opisaną drogę wojenną.
Aby dostać kserokopie dokumentów będziesz musiała przesłać potwierdzenie pokrewieństwa udokumentowane wypisami aktów z usc oraz uiścić opłatę w wysokości 30 funtów w postaci czeku bankierskiego (chyba, że coś się zmieniło w przeciągu 3 lat). W każdym razie wszystkiego dowiesz się pisząc maile pod wskazany adres.

piotrek
Awatar użytkownika
Betsy

Sympatyk

Bardzo dziękuję za pomoc :)
Dzisiaj zabieram się za pisanie. Rozumiem, że wszystko w języku angielskim?

Beata
Poszukuję
Janiszewscy - okolice Chlewisk ; Kołaccy - okolice Koźmina ; Piaseccy - Masłowo k/Śremu ; Snopek - Przepiórów/Mydłów ; Taszarek - okolice Jarocina ; Zabroni/Zabronny - okolice Żurawicy ; Zgud - Bolechów / Kraków
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

Doniec_Henry
pozdrawiam
piottrek

Sympatyk

Betsy pisze:Bardzo dziękuję za pomoc :)
Dzisiaj zabieram się za pisanie. Rozumiem, że wszystko w języku angielskim?

Beata
Napisałem po angielsku, dostałem odpowiedź także po angielsku, jednak podpisała się pani o Polsko brzmiącym nazwisku więc próbować można.

piotrek
Bartos

Sympatyk

Post autor: Bartos »

Beato.

Ja napisałem w j.polskim odpowiedź dokładnie na moje pytanie przyszło w angielskim. Korzystam już nie pierwszy raz , jedyny ból to opłaty. Pisałem na adres NOR-PolishDiscOfficeAsst(at)mod.uk * i otrzymałem odpowiedź w bardzo niedługim czasie.

Pozdrawiam,
Bartosz

* Moderacja adresu e-mail (m.j.n) Proszę nie podawać w jawnej postaci adresów e-mail w wątkach na Forum > Regulamin
Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Post autor: mądzik_władysław »

Bardzo serdecznie dziękuję Elżbiecie Pobłockiej za przesłane informacje .
Wynika z nich,że Stanisław przeżył wojnę i znalazł się w Anglii,gdzie w 1952 r. w Londynie ożenił się z Dilys Williams.
Może ktoś pomoże i podpowie,w jaki sposób dowiedzieć się ,czy pozostawił po sobie dzieci i ewentualnie ,jak nawiązać z nimi kontakt ?
Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: IrminaWiderska »

Witam,

U mnie sytuacja jest podobna. Poszukuje jakichkolwiek wiadomosci na temat Feliksa Liberta, majora i historyka wojskowego. Wiem, ze byl jencem w Königstein i Murnau oraz, ze zmarl w 1950 roku, a urodzil sie w Lodzi w 1889. Moze ktos z Was posiada wiedze na temat jego losow-zony (prawdopodobnie Marianna Asiak, slub zawarty w 1924 roku), dzieci. Moze ktos z Was ma kontakt z jego rodzina? Niestety w internecie nie znalazlam zbyt wiele na jego temat.Prosze o pomoc i dziekuje.
Awatar użytkownika
Betsy

Sympatyk

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Dzisiaj otrzymałam szczegółowy przebieg służby Pradziadka w Straży Celnej i Straży Granicznej z Archiwum Straży Granicznej w Szczecinie :)
Jednakże nie posiadają teczki personalnej i dane, które podali są do roku 1937, kiedy to pradziadek został przeniesiony do SG Chyżne. Stamtąd prawdopodobnie został internowany w 1939 do Szwajcarii.

Dziękuję raz jeszcze.
Pozdrawiam
Beata :)
Poszukuję
Awatar użytkownika
Betsy

Sympatyk

Witajcie,
Dzisiaj już otrzymałam odpowiedź w sprawie Pradziadka. Jestem w szoku, że tak szybko! Posiadają informacje dotyczące przebiegu Jego służby :) muszę zapłacić 30 funtów czekiem bankowym, chyba że jestem wdową po tej osobie, to wtedy jest gratis ;)

Czas zrobić zbiórkę pieniędzy w rodzinie :/

Dziękuję Wam za pomoc :)
Jesteście nieocenieni :)

Beata
Poszukuję
piottrek

Sympatyk

zanim pójdziesz do banku, to podzwoń w którym oddziale wystawią Ci czek bankierski. Ja dopiero w oddziale pko przy placu bankowym w Warszawie załatwiłem sprawę :)
Awatar użytkownika
Betsy

Sympatyk

Podzwonię.
A czy jest jakaś opłata bankowa za to jeszcze? I w jakiej wysokości?
:)
Poszukuję
piottrek

Sympatyk

procedurę robiłem w 2011r, znalazłem papiery i widzę takie oto kwity.
-opłata ryczałtowa 10 EUR
-prowizja od operacji 10 PLN
-prowizja od operacji 22 PLN
-sprzedaż waluty 30 GBP

razem przy cenie 4,79 za GBP wyszło ok 215 PLN
Awatar użytkownika
Betsy

Sympatyk

Bardzo Ci dziękuję :)

Pozdrawiam serdecznie :)
Beata
Poszukuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”