"Własność" grobu Stare Powązki

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Dzień dobry!

Miałbym gorącą prośbę - czy ktoś wie gdzie można na ten temat znaleźć informacje w internecie (nie udało mi się) lub wie coś z innych źródeł. Dalsza rodzina postanowiła scedować na mnie grób, w którym pochowana jest moja ś.p. Matka i Babcia. Nie jestem jednak pewien w jakiej formie (i czy w ogóle) jest to możliwe. O ile dobrze zrozumiałem "quasi właścicielem" grobu jest osoba w nim pochowana, czyli brat mojego pradziadka. Jego spadkobiercami jest rodzeństwo (pokolenie moich dziadków), którzy chcieliby ten grób mnie "przekazać". W kancelarii cmentarza trafiłem akurat na kogoś z kim trudno było mi się porozumieć. Chciałbym uniknąć sytuacji, że dbając o ten grób okaże się, że będą o nim potem dalej decydować kolejni spadkobiercy (czyli dzieci wujostwa) a ja nagle nie będę miał żadnego wpływu. Czy jest jakiś sposób by prawnie zastrzec wolę mojej rodziny na temat tego grobu i jego "własności"?

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Pajak_Barbara

Sympatyk

Post autor: Pajak_Barbara »

Po pierwsze - prawo do grobu nie podlega zasadom ogólnym dziedziczenia, jako prawo osobiste, a raczej "mieszane", majątkowo-niemajątkowe. Więc na pewno o żadnym "dziedziczeniu" nie może być mowy. Prawo do grobu przysługuje osobie, która podpisała o ten grób umowę. Na początek powinien Pan dowiedzieć się kto "wykupił" kwaterę na cmentarzu. - brat prapradziadka.

Prawo do decydowania o grobie przeszło z chwilą śmierci "właściciela" na kilka osób: jego żonę, dzieci, wnuki, wszyscy zstępni ogółem, krewni wstępni (rodzice,dziadkowie), krewni boczni do 4 stopnia pokrewieństwa, powinowaci w linii prostej do 1 stopnia.
Każdy z nich może decydować o grobie.
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Witam,
zgłębiałam niedawno ten problem - wprawdzie na Nowych Powązkach, które są w cywilnym zarządzie, ale pewne elementy są wspólne. Też chciałam formalnie i na piśmie ustalić - przy pełnej zgodzie wszystkich aktualnych "uprawnionych" - że jest jedna osoba mająca prawo dysponowania grobem - nie dało się.
Przede wszystkim prawo tego jednoznacznie NIE REGULUJE, co powoduje, że de facto wszystko zależy od zarządu cmentarza i to w danym momencie (czyli przy kolejnym pochówku). Nie da się formalnie i oficjalnie ustalić "dysponenta grobu" - nawet za zgodą wszystkich zainteresowanych. Dopiero w momencie "dochowania" administracja ustala listę osób w danym momencie uprawnionych do dysponowania grobem (zstępni pochowanych) i one wszystkie muszą się zgodzić na dany pochówek. Konkretnie - jak w zeszłym roku był pochówek w grobie mojej Babci, to zgodę musieli wyrazić wszyscy jej trzej synowie -w tym jeden z Kanady (mailem przysłał pismo).
I tak naprawdę tylko od dobrej woli pani w administracji zależy, czy uzna, że posiadane "zgody" ją satysfakcjonują, czy nie :(. Nie udało mi się dowiedzieć (pytałam) co w sytuacji, kiedy z kimś nie ma żadnego kontaktu (wyjechał w świat i zniknął). "Każdą sytuację rozpatrujemy indywidualnie". Karamba ale tak jest.
Być może na Starych Powązkach (zarządzanych przez kościół) są mniej restrykcyjni jeśli chodzi o formalne zgody, ale z drugiej strony to, co uda się ustalić na dzień dzisiejszy wcale nie musi obowiązywać za np. 5 lat, bo zmieni się proboszcz, który będzie uważał inaczej.
Podsumowując - nie da się formalnie ustalić "dysponenta" na przyszłość, a informacje z kancelarii też nie są wiążące, więc niestety odpowiedź na Twoje pytanie brzmi "Zdecydowanie nie" i w dzisiejszym stanie prawnym musisz się liczyć z sytuacją, że w bliższej lub dalszej przyszłości decydentami będą potomkowie pochowanych w danym grobie.
Pozdrawiam
Joanna
Wiktor_Witek

Sympatyk

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi! Tego się właśnie obawiałem. W moim przypadku też w grę wchodziłyby zgody dwóch krewniaków, którzy nie dość, że mieszkają za granicą, to jeszcze nie mówią po polsku. Ale faktem jest też, że nie wiadomo czy jakieś szczegóły w przyszłości się nie zmienią.

Pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

ten temat był już poruszany na tym forum, patrz moja interwencja strona 6:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... e&start=75

W skrócie: nawet jeśli uda ci się być "dysponentem" grobu (dla zarządu cmentarza) to i tak rodzina ostatniego pochowanego będzie miała prawo być w tym grobie pochowana nie zależnie od twojej woli. W wyżej wymienionym post-cie opisałem sytuację w której chciałem zarejestrować grób (płacąc za to grube pieniądze) ale ksiądz mnie ostrzegł że nawet jeśli zrobię to ja tylko to i tak moja rodzina będzie maila prawo do pochowku w tym grobie jeśli tylko się dowie że został on przez kogoś (z rodziny) zarejestrowany.

Pozdrawiam,
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
Wiktor_Witek

Sympatyk

Kuba, tylko, że w mojej sytuacji ostatnia pochowana osoba to jest moja Mama, wówczas niby ja bym mógł dysponować, ale tak chyba nie jest. A z tego co zrozumiałem decyduje rodzina pierwszego pochowanego (brat pradziadka).

Pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

kiedy pisałem "rodzina" to nie zawężałem tego znaczenia do "najbliższa rodzina"; twoja rodzina to również np. potomkowie braci i sióstr twojej mamy (razem z współmałżonkami !). Ksiądz może uznać też podobne pokrewieństwa z innymi pochowanymi w tym grobie. Tak czy owak nie decydujesz ty czy ktoś z rodziny może być pochowany w "twoim" grobie, to jest tu najważniejsze. Oczywiście jeśli nikt z rodziny zmarłego nie wykaże pokrewieństwa z pochowanymi to nie będzie w rozważanym grobie zmarłego chował.

Pozdrawiam,
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”