Witam
Poszukuję miejscowości Pogwizdów. Mam informacje nt. mojego 3pra dziadka:
Franciszek Edward Pazowski, syn rodziców prawowitych Wojciecha Pazowskiego włościanina ze wsi Pogwizdów w okręgu rzeszowskim i Zofii z Rapelskich/Rapalskich/Repelskich
Założyłem, że chodzi o (po)gwizdów (stary) z parafii Przewrotne.
Przeszukałem wszystkie dostępne w sieci księgi z całej parafii (archiwum Przemyśl) i nie znalazłem potrzebnych informacji. Trafiłem na nazwiska Pawłowski i Krepel, ale w żaden sposób nie pasowały do już posiadanych danych.
Tak więc nadal szukam Pogwizdowa. Mam na oku Pogwizdów w gminie Czarna i Gwizdów w gminie Leżajsk (stare opowieści rodzinne wspominają, że Pazowscy przyszli spod Leżajska)
Będę wdzięczny, za każdą poszlakę umożliwiającą mi kontynuowanie poszukiwań.
Pozdrawiam
Dawid Pazowski
Pogwizdów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
dawid20087

Witam.
Według Tabeli z 1827 roku w Królestwie Polskim znajdowała się tylko jedna wieś o nazwie Pogwizdów. Wieś ta znajdowała się w województwie krakowskim, w obwodzie miechowskim, w powiecie miechowskim, w parafii Unieiów.
Według Skorowidza z 1877 roku w Królestwie Polskim istniała tylko jedna wieś o nazwie Pogwizdów, która znajdowała się w guberni Kieleckiej, w powiecie miechowskim, w gminie Tczyca, w parafii Uniejów.
Według Przewodnika po Królestwie Polski z 1902 roku istniały dwie wsie o nazwie Pogwizdów:
1. Pogwizdów – wieś – gubernia kielecka, powiat olkuski, gmina Żarnowiec, parafia Uniejów,
2. Pogwizdów – wieś i folwark – gubernia kielecka, powiat miechowski, gmina Tczyca, parafia Uniejów.
Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego (…) wymienia kilkanaście wsi o nazwie Pogwizdów lub bardzo zbliżonej: Tom VIII, strona 512 i 513. Tu jest link:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_VIII/512
Według Spisu miejscowości Polski z 2013 roku na jej obszarze znajduje się kilkanaście miejscowości o nazwie Pogwizdów lub o bardzo podobnej nazwie. Są to samoistne miejscowości lub będące częścią innej miejscowości.
Tu jest link do spisu: http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2013/200/1
Pozdrawiam – Roman.
Według Tabeli z 1827 roku w Królestwie Polskim znajdowała się tylko jedna wieś o nazwie Pogwizdów. Wieś ta znajdowała się w województwie krakowskim, w obwodzie miechowskim, w powiecie miechowskim, w parafii Unieiów.
Według Skorowidza z 1877 roku w Królestwie Polskim istniała tylko jedna wieś o nazwie Pogwizdów, która znajdowała się w guberni Kieleckiej, w powiecie miechowskim, w gminie Tczyca, w parafii Uniejów.
Według Przewodnika po Królestwie Polski z 1902 roku istniały dwie wsie o nazwie Pogwizdów:
1. Pogwizdów – wieś – gubernia kielecka, powiat olkuski, gmina Żarnowiec, parafia Uniejów,
2. Pogwizdów – wieś i folwark – gubernia kielecka, powiat miechowski, gmina Tczyca, parafia Uniejów.
Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego (…) wymienia kilkanaście wsi o nazwie Pogwizdów lub bardzo zbliżonej: Tom VIII, strona 512 i 513. Tu jest link:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_VIII/512
Według Spisu miejscowości Polski z 2013 roku na jej obszarze znajduje się kilkanaście miejscowości o nazwie Pogwizdów lub o bardzo podobnej nazwie. Są to samoistne miejscowości lub będące częścią innej miejscowości.
Tu jest link do spisu: http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2013/200/1
Pozdrawiam – Roman.
-
dawid20087

Dziękuję za podpowiedzi
Zauważyłem, że nie podałem jednej z kluczowych informacji. Akt ślubu pochodzi z 1849 roku, więc miejscowość Pogwizdów powinna istnieć w tym okresie, lub nieco szybciej.
Co do tabel dotyczących Królestwa Polskiego to chyba nie jest odpowiedni kierunek poszukiwań. Rzeszów i cały region wchodził w skład Cesarstwa Austriackiego.
Pozdrawiam
Dawid Pazowski
Zauważyłem, że nie podałem jednej z kluczowych informacji. Akt ślubu pochodzi z 1849 roku, więc miejscowość Pogwizdów powinna istnieć w tym okresie, lub nieco szybciej.
Co do tabel dotyczących Królestwa Polskiego to chyba nie jest odpowiedni kierunek poszukiwań. Rzeszów i cały region wchodził w skład Cesarstwa Austriackiego.
Pozdrawiam
Dawid Pazowski
Według kami.net.pl jest Pogwizdów w gminie Czarna, parafia Medynia Głogowska, sugerowany powyżej, Pogwizdów w gminie Głogów (parafia Przewrotne), przeszukałeś oraz Pogwizdów Nowy w gminie Świlcza, parafia Rudna Wielka (wszystkie w okolicach Rzeszowa). Ponadto jest Pogwizdów w okolicach Tarnowa (dziś chyba dzielnica Tarnowa).
Pozdrawiam,
Zbyszek
Pozdrawiam,
Zbyszek