Jasło, parafia Wniebowzięcia NMB
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Marek.Podolski

- Lipnik.F.Turas

Szanowny Panie Mieczysławie,
W opublikowanym spisie urodzonych w Jaśle od 1784r. znalazłem następujący wpis:
"1805 Katarzyna Gabanszczonka"
Czy są znane dokładniejsze dane nt. tej osoby?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S.
Interesują mnie tak naprawdę wszelkie informacje nt. nazwiska Gabański.
W opublikowanym spisie urodzonych w Jaśle od 1784r. znalazłem następujący wpis:
"1805 Katarzyna Gabanszczonka"
Czy są znane dokładniejsze dane nt. tej osoby?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S.
Interesują mnie tak naprawdę wszelkie informacje nt. nazwiska Gabański.
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
mmaziarski

Droga Mario,
Napisz coś więcej. To moja rodzina - Maria z Wodyńskich Schiroky urodziła się w Dębowcu w 1867r., była siostrą mojego pradziadka.
Mam wiele informacji od strony przodków Marii, ale jeśli chodzi o jej dzieci to informacje posiadam szczątkowe. Oprócz Wandy (po mężu Wrońskiej) mieli jeszcze chyba Jadwigę, Helenę i Juliana. Więcej nic nie wiem o tej gałęzi...
Napisz coś więcej. To moja rodzina - Maria z Wodyńskich Schiroky urodziła się w Dębowcu w 1867r., była siostrą mojego pradziadka.
Mam wiele informacji od strony przodków Marii, ale jeśli chodzi o jej dzieci to informacje posiadam szczątkowe. Oprócz Wandy (po mężu Wrońskiej) mieli jeszcze chyba Jadwigę, Helenę i Juliana. Więcej nic nie wiem o tej gałęzi...
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
Karolu
Pytanie skierowałam na prośbę znajomej,która jest wnuczką brata męża Wandy-Bronisława Wrońskiego.Wiem,że Franciszek Sziroky był naczlnikiem stacji kolejowej w Nowym Sączu i że tam zmarł zarówno Franciszek jak i Maria.Wanda podczas wojny uciekła ze Lwowa,gdzie wcześniej była nauczycielką .do swojej siostry do Krakowa.
pozdrawiam mls
Pytanie skierowałam na prośbę znajomej,która jest wnuczką brata męża Wandy-Bronisława Wrońskiego.Wiem,że Franciszek Sziroky był naczlnikiem stacji kolejowej w Nowym Sączu i że tam zmarł zarówno Franciszek jak i Maria.Wanda podczas wojny uciekła ze Lwowa,gdzie wcześniej była nauczycielką .do swojej siostry do Krakowa.
pozdrawiam mls
-
mmaziarski

W USC w Tarnowcu jest akt urodzenia Jadwigi w 1891 i Wandy w 1892.Marials pisze:Panie Mieczysławie,poszukuję aktu urodzenia Wandy Zofii Sziroky (Schiroky,Shiroky) urodzonej9 lipca 1892 roku w Tarnowcu koło Jasła,córki Franciszka i Marii Wodyńskiej.Proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie Maria Lipka=Stępniewska
-
anitaewamayer
Witam! Panie Mieczysławie, mam pytanie, czy w metryce chrztu Karola Hibla z 1801 r. jest może podany wiek jego ojca, Józefa?
I drugie, w jakim mieście był ten chrzest, bo chyba nie w Jaśle.
Józef Hibl był przyrodnikiem. Jego artykuł o Topografii Cyrkułu Jasielskiego jest w dodatkach do Gazety Lwowskiej z 1811 r. Szukam informacji o nim i związanym z nim "zawodowo" i rodzinnie botanikiem Eustachym Christianim z Dukli.
Poszukuję też jakichkolwiek danych dotyczących Magdaleny Hubel (Hubl, Hibl...) powiązanej z Jasłem o tyle, że w 1837 r. w Jaśle brał ślub syn jej i Mikołaja Janickiego, Kazimierz. Ożenił się z Julianną z Genelich. O ile wiem, nikt z nich nie urodził się w Jaśle, ale może jest coś więcej w metryce?
Pozdrawiam!
I drugie, w jakim mieście był ten chrzest, bo chyba nie w Jaśle.
Józef Hibl był przyrodnikiem. Jego artykuł o Topografii Cyrkułu Jasielskiego jest w dodatkach do Gazety Lwowskiej z 1811 r. Szukam informacji o nim i związanym z nim "zawodowo" i rodzinnie botanikiem Eustachym Christianim z Dukli.
Poszukuję też jakichkolwiek danych dotyczących Magdaleny Hubel (Hubl, Hibl...) powiązanej z Jasłem o tyle, że w 1837 r. w Jaśle brał ślub syn jej i Mikołaja Janickiego, Kazimierz. Ożenił się z Julianną z Genelich. O ile wiem, nikt z nich nie urodził się w Jaśle, ale może jest coś więcej w metryce?
Pozdrawiam!
-
Maślanek_Joanna

-
mmaziarski

-
anitaewamayer