Miejsce urodzenia według metryki rok 1893

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

do dzisiaj uważałem że miejsce urodzenia osoby to koncept prosty bez problemów interpretacyjnych: tam gdzie następuje poród. Dla uproszczenia, wykluczam specyficzne sytuacje jak poród w czasie podroży na statku, samolocie czy tym podobne.

Oto metryka chrztu mojej kuzynki gdzie jest napisane prosto i przejrzyście że urodziła się w Warszawie:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-42445.phtml
mimo że sam akt chrztu został sporządzony w Parafii w Borzęcinie a ojciec i matka byli "zameldowani" w Umiastowie.

W akcie ślubu z Parafia Wszystkich Świętych w Warszawie jest jednak wymienione jako miejsce urodzenia Panny młodej wieś Umiastów:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... &x=0&y=930

Dlaczego? Czy ksiądz w stolicy nie umiał w 1916 roku czytać po rosyjsku? A może akt chrztu przeglądnął tylko pobieżnie!!?

Co tym sadzicie?

Pozdrawiam,
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a na pewno o jedyny akt urodzenia?/:)
może umiał odczytać i zapisać bezbłędnie co odczytał, ale czytał c innego niż sądzisz:) - może zapytaj USC w Warszawie o aneks do M? może okazać się, że podpięty jest inny akt urodzenia niż ten podlinkowany.
oczywiście to jedna z możliwości (wstawiam, bo się nie pojawiła w "albo-albo")
najprościej - nie doczytał, bardziej skomplikowanie, w pierwospisie (a stamtąd wyciąg przedstawiony w małżeństwie) - jest Umiastów
plus oczywistw wyżej -pomyłka etc...ciekawe co sama sądziła o miejscu urodzenia...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

A mnie się wydaje, że ksiądz rzucił okiem na metrykę - parafia Borzęcin wieś Umiastów - i nie wczytywał się w jej treść. Rutyna zwyciężyła.
Twoja kuzynka urodziła się w Warszawie, a po roku została ochrzczona w parafii miejsca zamieszkania. Umiastów należał do parafii Borzęcin.

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

podzielam opinię Moniki, według mnie też tak poszło; ksiądz przy ślubie pobieżnie zerknął na akt chrztu (bez jego czytania) i wstawił "zaznaczony" po prawej stronie Umiastów (gdzie mieszkali rodzice) obok numeru metryki.

Zgadzam się również w Włodkiem że dobrze by było ustalić gdzie sama Janina uważała być urodzona. Jak następnym razem będę w Warszawie (tam Janina umarła w 1981 roku) to postaram się o ksero jej koperty dowodowej. Zawsze, jeśli mnie ją udostępnią ze względu na zmianę prawa dotyczącego obrony danych osobistych:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 555#285555

Czy ktoś z was może przytoczyć mi jakiś "lekki" post o tym gdzie trzeba się wstawić aby uzyskać ksero kopert dowodowych?

Dziękuję i pozdrawiam,
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
Awatar użytkownika
Rafał_Szre...

Sympatyk

Post autor: Rafał_Szre... »

Kuba64 pisze: Czy ktoś z was może przytoczyć mi jakiś "lekki" post o tym gdzie trzeba się wstawić aby uzyskać ksero kopert dowodowych?

Dziękuję i pozdrawiam,
Kuba
Po wpisaniu w google hasła "koperty dowodowe" w pierwszym proponowanym linku wyskoczył poniższy tekst :P
Trzeba się dowiedzieć, gdzie znajdują się koperty dowodowe dla danego miasta. Przeważnie jest to Biuro Dowodów Osobistych (dalej BDO) przy Urzędzie Miasta lub Gminy – miejsca wydania ostatniego dowodu osobistego. W Archiwum danego BDO są teczki z wnioskami wydanych dokumentów tożsamości po roku 1945.

Najpierw najlepiej zadzwonić do Urzędu Miasta lub Urzędu Gminy (do odpowiedniego departamentu, który zajmuje się dowodami osobistymi – często jest to dział ewidencji ludności) i dowiedzieć się jakie warunki trzeba spełnić, aby zostały nam wydane kserokopie zawartości kopert dowodowych. W moim przypadku wystarczyło wysłać podanie z dokładnymi danymi poszukiwanej osoby, określić pokrewieństwo oraz podać uzasadnienie do jakich celów potrzebne mi są te dokumenty. Niektóre urzędy maja przygotowane odpowiednie druki.
źródło
Pozdrawiam, Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”