Bieliny - różne być może pomyłki
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
SkrzyńskaJadwiga

...
Ostatnio zmieniony sob 29 sie 2015, 13:50 przez SkrzyńskaJadwiga, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sawicki_Julian

Witam Jadwigo, nazwisko Skrzyński w Bielinach pod Świętym Krzyżem jest chyba prawie co druga kartka, znam i te metryki, bo od 1789 roku w Makoszynie mieszkali tam i moi. A metryki powinny być takie same w Gen-bazie i w PTG na metrykach i w domu prywatnie u tych ludzi kto je indeksował i choć wysłał gdzie trzeba, ma je nadal u siebie, bo tak działa elektronika ; pozdrawiam - Julian
Ps.- Ci sami Sawiccy są też w Zmysłówce koło Grodziska, jest zdjęcie z 1908 r.
Ps.- Ci sami Sawiccy są też w Zmysłówce koło Grodziska, jest zdjęcie z 1908 r.
Jadwiga ma rację - metryki są ze świętokrzyskiej parafii Bieliny Kapitulne, natomiast parafie podane jako "zindeksowane w promieniu 15 km" absolutnie NIE LEŻĄ w pobliżu tych Bielin. To faktycznie może utrudnić poszukiwania w pobliskich parafiach. Te okoliczne to Daleszyce, Dębno, Nowa Słupia.
Julianie, Skrzyńskich w tej parafii nie ma, mnóstwo jest natomiast Skrzyniarzów (mam ich w swoim drzewie). Możliwe, że nazwisko Jadwigi to przekształcona forma wersji bielińskiej.
Joanna
Julianie, Skrzyńskich w tej parafii nie ma, mnóstwo jest natomiast Skrzyniarzów (mam ich w swoim drzewie). Możliwe, że nazwisko Jadwigi to przekształcona forma wersji bielińskiej.
Joanna
-
Sawicki_Julian

No tak z pamięci podałem, ale się pomyliłem, są Skrzyniarze i bardzo mi pomocny w poszukiwaniu moich, to nauczyciel z Bielin Andrzej D.; Julian