Jak radzili sobie z upałem nasi przodkowie?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Janino,
Janina_Tomczyk pisze: Aby temat nie odbiegał od genealogii dodam, że jedna z najstarszych pielgrzymek wychodziła z Łowicza i szła przez rodzinne Głowno, a teraz przy indeksacji widzę, że ludzie na tej trasie także umierali czasem bezimiennie..
Nie wiedziałem że trasa wiodła przez Głowno, dziś omijamy duże ruchliwe trasy. Swoją drogą zastanawiam się jak często i ilu naszych przodków wyruszało w tą drogę... Tegoroczna majowa 360 ŁP była raczej w dobrych warunkach pogodowych. Mój prapra... był nawet w Rzymie, przodkowie potrafią nas zaskoczyć i uświadomić że to my jesteśmy mało światowi :)

Pozdrawiam,
Adam
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

luigi37 pisze:Janino,
Janina_Tomczyk pisze: Aby temat nie odbiegał od genealogii dodam, że jedna z najstarszych pielgrzymek wychodziła z Łowicza i szła przez rodzinne Głowno, a teraz przy indeksacji widzę, że ludzie na tej trasie także umierali czasem bezimiennie..
Nie wiedziałem że trasa wiodła przez Głowno, dziś omijamy duże ruchliwe trasy. Swoją drogą zastanawiam się jak często i ilu naszych przodków wyruszało w tą drogę... Tegoroczna majowa 360 ŁP była raczej w dobrych warunkach pogodowych. Mój prapra... był nawet w Rzymie, przodkowie potrafią nas zaskoczyć i uświadomić że to my jesteśmy mało światowi :)

Pozdrawiam,
Adam
Witaj

Tak wiodła przez Głowno i Ujazd także przy ruchliwej trasie Łódź - Tomaszów, a następnie kierowała się na Wolbórz. Nie oznacza jednak, że były to wówczas trasy tak ruchliwe i pełne pojazdów jak teraz. Pielgrzymki przychodzą do pewnych miejsc wydawałoby się zbyt ruchliwych jak np. Głuchów przy trasie Łódź - Warszawa, ale po postoju przecinają te trasy kierując się na boczne drogi ( wcale nie polne).
Zawsze u nas w Ujeździe nocował pątnik z Głowna, który znał rodzinę mego taty i przynosił wieści z tamtych stron.
Masz rację, że ludzie przemieszczali się daleko i tylko nam wydaje się, że mieli wielkie ograniczenia, a pielgrzymki były okazją do wywędrowania poza własne opłotki i było co opowiadać.

Pozdrawiam serdecznie
Janina
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Natrafiłem kiedyś na dziwny przepis, urągający zasadom fizyki. Opisuje go literatka angielska, zamieszkała przed wojną w Warszawie.
Według jej mężą Polaka, w taki sposób zastępowano lodówkę:
' Jego własnym lekarstwem na nudę kanikuły był lodowaty melon, lecz nie prosto z lodówki. Według tych wpół-legendarnych wspomnień młodości, melon przyniesiony z pola wkładano na chwilę do garnka wrzącej wody, po czym wystawiano na gorące promienie słońca. Po tej precyzyjnej operacji melon krojono. Różowy aromatyczny miąż był tak doskonale schłodzony, jakby wyjęty z głębokiej piwnicy.'

Krzysztof
Janusz_Tomalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Janusz_Tomalski »

A ja pamiętam z dzieciństwa każde wakacje spędzane na wsi u babci. Czas sianokosów, żniw i wykopów. Kopienie i zapach świeżego siana. Szelest żętego zboża kosami i ogniska z pieczonym kartoflem. Podczas żniw zwykle najmowano od ośmiu do dziesięciu kosiarzy, którym babcia wraz z swoją teściową przygotowywały w domu posiłek, który zawoziły na pola wraz z ferajną dzieci nie tylko swoich, które do czasu obiadu zwykle zabawiały się w ogrodzie. Posiłek był lekki, lecz urozmaicony i pożywny z durzą ilością warzyw i owoców. Zawsze smakował wybornie. Hitem był niezwykły schłodzony kompot z suszu jabłkowo śliwkowego, mięty i jeszcze kilku innych ziół dawał niesamowite uczucie powrotu sił. Kosiarze zwykli się o niego upominać. Zstępował dzisiejszą Coca cole i przywracał w upały ochotę do dalszej pracy. Małym dzieciom zabraniano go pić. Procedura przyrządzania kompotu nie została przekazana potomnym. Babcia gotowała go również sąsiadkom i krewnym twierdząc, że przepisu nie odda. Nie był to napitek lokalny, bo inni gotowanego w takiej formie kompotu nie znali. Mój tato latami bez skutecznie próbował przyrządzić taki kompot, lecz nigdy nie uzyskał takiego efektu smakowo pobudzającego, jakim był oryginalny kompot gotowany przez jego mamę i babcię.
Janusz
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Witam

Po ciężkiej, dusznej i marnie przespanej kolejnej nocy o 4 rano, kiedy zwykle jest najchłodniej sprawdziłam termometr i jest 25 stopni!
Mimo otwartych wszystkich okien i drzwi balkonowych temperatura w mieszkaniu spadła tylko do 28 stopni i to jest ogromna różnica między tym co kiedyś było, a obecną sytuacją. Nasi przodkowie wymyślili powiedzenie: "Od świętej Anki zimne wieczory i ranki", bo tak bywało dotychczas. Nie na darmo więc ostrzegano nas w prognozach, bo to anomalie w naszym klimacie niespotykana od lat.
Nie pasuje także do obecnych warunków powiedzenie: afrykańskie upały, bo tam temperatura w nocy spada w okolice zera, co Krzysztof zapewne potwierdzi.
Na portalu KlimatDlaZiemi zauważono:
"W ciągu ostatniego stulecia temperatura Ziemi wzrosła średnio o blisko 0,8°C. Wykres zmian temperatury pokazuje, że szczególnie szybki wzrost jest obserwowany w ciągu ostatnich 20-tu lat.
Od momentu rozpoczęcia regularnych pomiarów w 1850 roku aż 11 spośród ostatnich 12 lat było najcieplejszymi w historii pomiarów.
Jest niezwykle mało prawdopodobne, aby to był przypadek..."
To jest efekt szaleńczego rozwoju cywilizacji ludzkiej, która w pogoni za komfortem i zyskiem czyni przyrodzie nieodwracalne szkody. Nasi przodkowie wędrując w pielgrzymkach poznawali świat i ludzi, a my jadąc autami, pociągami i latając pokonujemy ogromne odległości, ale cena tego postępu dla Ziemi jest ogromna. Chyba nie do końca jesteśmy z tym szczęśliwi skoro z takim sentymentem wspominamy sielskie-anielskie nasze dzieciństwo. To tylko jedno pokolenie i te kilkadziesiąt lat, a jak ogromne szkody poczyniono naturalnemu dziedzictwu jakie przekazały nam pokolenia naszych przodków. Zapewne bardzo by się zdziwili gdyby zobaczyli, że wolimy zamienić zapach siana lub skoszonego zboża na smród spalin, ale taki jest pęd cywilizacji, którego nic nie zatrzyma.

Pozdrawiam tą refleksją w kolejny upalny poranek
Janina
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, na duchotę w pokoju w naszych czasach to trzeba kupić sobie za parę złoty stojący wentylator z regulacją by chodził na boki i chłodził i postawić z dala by nie przewiało. Na temat dawnych czasów mógłbym napisać książkę bo pamiętam lata pięćdziesiąte i do trzydziestego roku życia mieszkałem z dziadkami i rodzicami na wsi, a co druga wieś były dwory zwane PeGeRami. Nikt nawet w żniwa nie narzekał na gorąco, kosiarze przy kosie najwyżej z chustki do nosa zawiązaną po rogach na pęcły i to było nakrycie głowy, kobiety zawsze nosiły chustki na głowie, przy pracy w polu zawiązane w tył. Jadło do kosy przy koszeniu łąki o wschodzie słońca były to gotowane jajka, a do picia kawa zbożowa marki Turek. Na obiad tylko w niedzielę bywał rosół z koguta, na co dzień były kartofle z białym barszczem, a czasem coś wyśmienitego, to była ,, porka '' ze skwarkami, a do picia w gorące dni była maślanka. Samochód osobowy miał sekretarz z powiatu i milicja, ciężarowy Star 20 produkowany w FSC w Starachowicach był np. z plandeką do przewożenia ludzi o pracy, wywrotka była na budowach, a tz. sztywny do zaopatrzenie np. miasta po sklepach. Ksiądza wozili furmanką, ( wasągiem ), gajowy jeździł na koniu, leśniczy jeździł na motorze, samochód marki Warszawa i jeden w okolicy miał też ogrodnik, który mieszka w starym dworze, potem przegrał go w karty z księdzem. Po dawnym dworze w Pegerze Dyrektor jeździł bryczką, do kościoła nie jeździł wcale, w stallach w kościele gdzie zasiadali dawniej dziedzice, teraz tam siadali najbogatsi we wsi i kościelny. Do ślubu też jechali wasągiem i parą koni dobranych np. ( maści ) dwa jednakowe kasztanki z białą grzywą, na targ też wszyscy jechali furmanką i jarmark był pośrodku rynku. Rower kosztował 1200 zł, czyli tyle, ile pracownik fizyczny zrobił na jedną wypłatę i po pierwszej kupił sobie rower marki Bałtyk, do pracy było ok. 20 km, urzędnik na wypłatę za Stalina ( do 1953 r. ) miał 800 zł. Pamiętam taki przypadek jak szedłem ze szkoły z kolegami, fury mijały nas jadąc z targu, szli też ludzie boso i pisze z tego jarmarku, jakaś kobieta niosła na plecach ogromny tobołek z wełną od
gręplowania, zatrzymał się jakiś gospodarz jadący tylko we dwoje i każde z nich siedziało na swoim siedzeniu zrobione ze słomy przeważnie owsianej i okryte derką własnej produkcji na krosnach, a powożący koniem mówi tak ; siadajcie kumo, jeszcze kawał drogi przed nami, kobieta siada na wóz na tylne siedzenie i nie zdejmuje tego tobołka z pleców, a gospodarz podpowiada ; zdejmijcie to z pleców, kobieta zabrana na wóz powiada ; nie zdejmuję, niech będzie koniowi lżej. Zaletą wszystkich ludzi w tamtych czasach jest to ze wszyscy pracowali i obwód w pasie, czy to chłop, czy kobieta, miała ok. 60, albo 70 cm, nie ujrzał otyłych w młodym wieku absolutnie, TV nie bylo, a radio było dwa na wsi i słuchali Wolnej Europy, chodziłem z dziadkiem na dziennik wieczorem ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony ndz 09 sie 2015, 23:24 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Zimny podpiwek to jest to.A robiono go z jęczmienia , cykorii i chmielu. Prawie jak piwo tylko bez procentów. U nas od czasu do czasu produkuje go od lat znana firma. Kupuję, robię - trzymam w domu specjalne butelki z uszczelką.Jak czasami dam troszeczkę za dużo drożdży to jest fontanna.Pić te napój zimniutki można bez miary i bez szkody dla organizmu, mniam mniam.Smacznego.
Barbara
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Do Janiny: ' jestem ostatnią osobą do jakiej trafi jakakolwiek sugestia, propaganda lub próba prania mózgu przez media!'

A jednak... z nabożeństwem cytujesz artykuł portalu KlimatDlaZiemi o niebezpieczeństwie globalnego ocieplenia.
Kilka przykładów z życia:
1. Niedawno mądry profesof meteorolgii z Cape Town napisał bardzo uczony i długi artykuł o ociepleniu, ciągle przytaczając przykład wzrostu temperatury w Cape Town w ciagu ostatnich 50 lat. Dlaczego akurat 50-ciu lat? Dlatego, że właśnie 50 lat temu, długoletni cykl temperatury znajdował się na najniższym poziomie.
Ponieważ zdobyłem od Miedzynarodowego Instytutu Meterologii długoletnie dane klimatyczne dla kilku tysiecy miejscowości, przesłałem do gazety wykres wskazujący że od 1901 do 2014 roku, temperatura w Cape Town spadła o 0.44 stopnia. Zaś w latach 1964-2014, temperatura istotnie wzrosła o 0.95 stopnia.
W Durbanie nastąpiło identyczne zjawisko (proszę zobaczyć na załączonym dokumencie PDF: http://www.econostatistics.co.za/images/GoracoZimno.pdf).
Ale któż z czytelników gazety może sprawdzić takie fakty?
2. Podczas Kongresu Ociepleniowego w Durbanie, ulewne deszcze zmyły kilka wiosek murzyńskich, zginęło kilku czarnych. Cóż za gratka dla Globalistów. Rozpoczęła się wrzaskiliwa propaganda, wiążąca te powodzie z Globalnym Ociepleniem. Powysyłałem komentarze wraz z wykresami udowodniającymi spadek temperatury w Durbanie o 0.70 stopnia w ostatnich 129 latach, a także poważny spadek deszczów w Natalu w ostatnich latach. Nie widziałem, aby choć jeden mój komentarz został opublikowany.
3. W czasie ostatniego Kongresu Globalistów w Warszawie, opatrzność zesłała im huragany na Filipinach. Oczywiście, wszystko przez Ocieplenie. Przedstawiciel Filipin ze łzami w oczach deklarował poświęcić swe życie dla propagandy Ocieplenia.
Cóż, niewiele znalazłem długookresowych statystyk pogody na Filipinach, ale ostatecznie udało mi się natrafić na jedno źródło. Stacja
klimatyczna w Dagupan pokazuje, że w ciągu ostatnich 64 lat temperatura tam opadła o 0.33 stopnia.
Wysłałem ten wykres do Polski, ale oczywiście nigdzie nie został zamieszczony.

Ciekawe, że globaliści pomijaja milczeniem odwrotne rekordy, jak 2011-2012:
'Nieoficjalne pomiary wskazywały nawet na temperatury –42 °C (3 lutego w Podwilku)[38]. Poza tym zanotowano wiele oficjalnych 30-stopniowych mrozów (nawet na Pomorzu, –30,7 °C w Łebuni, 6 lutego[39]). Natomiast najniższe temperatury padły w kotlinach górskich w województwach małopolskim i podkarpackim (3 lutego: –36 °C w Jabłonce, –35 °C w Łopusznej, –34,1 °C w Stuposianach, –34 °C w Poroninie).'
Nikt wtedy nie mówi o globalnym oziębieniu.

Jak naprawdę wygląda sprawa Ocieplenia? Jest to kwestia cyklów kilkudziesięcio-, a nawet kilkuset-letnich, a kwestia wzrostu temperatury sprowadza się do zagadnienia, czy się ją mierzy od końca cyklu zimnego, czy gorącego. W Średniowieczu (900 - 1300) przeważał cykl ciepły,
najdłużej chyba utrzymujący się w Grenlandii. Osadnictwo tak się tam rozwinęło, że nawet Watykan mianował biskupa grenlandzkiego.
Potem nastąpiło długocyklowe oziębienie, aż do XVIII wieku, co można zauważyć w załączonym dokumencie na przykładzie najstarszej stacji klimatycznej De Bilt w Holandii. Stacja ta pokazuje wzrost temperatury póltora stopnia w ciągu ostatnich 308 lat. Jednak w latach 1861-2014
zanotowano tam spadek temperatury o 0.25 stopnia. A to przecież okres wzrostu industralizacji i dwutlenku węgla!
Z globalnych danych wynika, że wiele stacji klimatycznych w obu Amerykach, Afryce, Australii, Azji pokazuje spadek ocieplenia. W Europie
większość stacji pokazuje wzrost. Z tych wszystkich statystyk można wysnuć każdą tezę: ocieplenie lub oziębienie - jak straszono w latach 1970-tych.
Ale globaliści mają zapewnione zwycięstwo. Nawet nie z przyczyn politycznych, czy ekonomicznych. Z finansowych. Tą żyłę złota prędko nie
porzucą. Jak ona pracuje? Uproszczony przykład: zakładam fabrykę, która niestety wytwarza za dużo dwutlenku węgla - powiedzmy 1000 jednostek.
Obok sąsiad ma także fabrykę, która nie wykorzystuje swojego limitu dwutlenku węgla o 1000 jednostek. Aby uniknąć kar, mógłbym kupić od sąsiada owe 1000 jemu zbędnych jednostek. Ale nie... Sąsiad musi sprzedać te niewykorzystane jednostki na giełdzie w Londynie, czy Chicago, a ja mogę je tam zakupić. Ponieważ cena jednostki waha się czasem od pół do 30 Euro, jest to raj dla spekulantów prowadzących te giełdy. Prasa finansowa podaje, że niedługo obroty tych giełd przekroczą światowy poziom giełd towarowych.
I dlatego Janina i inni muszą wierzyć w globalne ocieplenie.

Pozdrawiam

Krzysztof
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Krzysztofie

Nie przeczytałam Twojego elaboratu bo szkoda mi czasu i wolę zrobić więcej indeksów dla wspólnego dobra tutejszych genealogów, więc daruj sobie pisanie do mnie. Ten post ma inny temat, a Ty uporczywie coś mi wmawiasz i udowadniać próbujesz jakbyś liczył, że Ci się to uda.
Bez nabożeństwa do jakiegokolwiek tekstu poza modlitwą i biblią zawsze podchodziłam i podchodzę nadal, a Ty mnie nie znasz i w sposób bezzasadny się mnie czepiasz. Proszę skończ bo to forum nie jest do tego by robić takie insynuacje.
Proszę administratorów o likwidowanie takich bezpodstawnych oszczerstw pod moim adresem.

Życzę Ci zdrowia i daj mi spokój
Janina

Ps. Do wszystkich dyskutantów kierujących uwagi do mnie osobiście:
Nie ja otworzyłam ten temat i po braku jakiejkolwiek reakcji na ten post młodego człowieka udzieliłam odpowiedzi jaką uznałam za stosowne więc czepianie się mnie jest zwykłym chamstwem, łącznie z sugestią bym sobie kupiła wentylator. Ja nikomu nie sugeruję by się stuknął w głowę bo pisze dyrdymały.
Już dawno stwierdziłam, że ryba psuje się od głowy i styl zaczepno-chamski na tym forum narzucił i rozpowszechnił członek zarządu, a teraz taki mamy skutek.
Ostatnio zmieniony ndz 09 sie 2015, 21:19 przez Janina_Tomczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Janina, tam nie ma żadnych oszczerstw, a są bardzo ciekawe informacje, merytoryczne, naprawdę ciekawe, chyba sobie skopiuję, żeby nie zeszło. Na przykład o tym, że w średniowieczu na Grenlandii był ciepło i w ogóle średniowiecze to ciepły okres, to nawet do genealogii się przyda.

Łucja
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Łucja pisze:Janina, tam nie ma żadnych oszczerstw, a są bardzo ciekawe informacje, merytoryczne, naprawdę ciekawe, chyba sobie skopiuję, żeby nie zeszło. Na przykład o tym, że w średniowieczu na Grenlandii był ciepło i w ogóle średniowiecze to ciepły okres, to nawet do genealogii się przyda.

Łucja
Rób co chcesz to Twoja sprawa, ale ja nie modlę się do nikogo poza Bogiem.
co Krzysztof wmawia mi uporczywie. Nie pisz już nic do mnie osobiście.

Pozdrawiam
Janina
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Janino,

Przepraszam, rzeczywiście uczepiłem się Ciebie w sprawie mającej całkiem inne podłoże. Mam pretensję do blagierów, wykorzystujących naiwność ludzką, ale nie powininem wykorzystywać w tym celu osoby nie mającej z tym nic wspólnego.
Brak okazji do wyładowania swych odczuć, powoduje czasem tak nieprzemyślane reakcje, jak moja.
Przykro mi, proszę o wyrozumiałość.

Krzysztof
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Genealodzy!

Dlaczego ktoś na każdym kroku dopatruje się jakichś podtekstowanych oszczerstw etc.etc.?
Wszyscy dobrze wiemy czym karmi nas propaganda i następnie otępiona masa... Kiedyś wierzono, że robactwo bierze ot znikąd z materii nieożywionej w postaci brudu, kurzu. Globalne ocieplenie to mit, ale nie zamierzam się sprzeczac. Muszę stanąć w obronie Krzosztofa bo przekazał naprawdę cenne informacje i fakty.

Czasami śmiech mnie bierze jak czytam pseudoprzyrodnicze wywyody miastowych (których pewnie tu jest większość) jak to dobrze w dzieciństwie u dziadków na wsi było. Albo (z całym szacunkiem dla Juliana) że 60cm w talii to norma i nie było grubych ludzi na wsi - nie bez powodu żartowano z kocierzewiaków, że jak jechali na rynek do Kiernozi to chłop musiał furmankę z tyłu pchać bo kobyła nie mogła uciągnąć grubej kobiety na krypie. Nie zmienia to faktu, że dzisiejsze jedzenie szkodzi nam bardziej niż możemy się spodziewać. Niemniej ja osobiście na tej dawnej diecie bogatej w tłuszcz, a uboższej w białko przybrałbym na wadze. Niestety nasz metabolizm został wywrócony o 360 stopni przez ostatnie pokolenia.

Ale to przecież ja jestem ze wsi i zmoim zdaniem się nikt nie liczy. Uwierzcie, czasami mam okazję spojrzeć na problemy Wielkiego Świata tu z ubocza, z prowincji i widzę jak miasto z igły robi widły.

Oczywiście odszedłem od tematu - w każdym razie świadomie i dobrowolnie idziemy w kierunku cywilizacji i wiedzcie że za nic nie zamienimy z powrotem kombajnów na kosy i młocarnie. Przynajniej nie w ten upał :)

Pozdrawiam,
Adam
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Re: Jeszcze Janina

Już po mojej odpowiedzi przeczytałem coś o chamstwie i o prpozycjach kupna wiatraczka. Czy te aluzje odnoszą sie do mnie?
Po prostu chciałem pocieszyć cierpiących na upały, że mogą to być sugestie podsunięte przez media. Faktem jest, że przez wieki wierzono że w Afryce biały człowiek nieuchronnie dostanie udaru, zdjąwszy choc na kwadrans hełm korkowy (vide zdjęcia Sienkiewicza z jego afrykańskich podrózy). Panie musiały nosic kapelusze nawet w cieniu drzew, aby uchronić sie przed porażeniem.
Teraz u nikogo nie uświadczysz nakrycia głowy nawet w najwieksze upały - nikomu nie szkodzą. Czyli istnieje coś takiego, jak zbiorowa autosugestia.
A moją krytykę w wiarę globalnego ocieplenia i niefortunne powiązanie z nią osoby Janiny wywołało właśnie powoływanie się jej na 'naukowy' artykuł na portalu KlimatdlaZiemi. Czyli właściwie nie ja skierowałm dyskusję na ten temat - ale też nie sądziłem, że urażę Janinę moimi argumentami. Kwiestia wiary jest sprawą osobistą, a mój nietakt polegał na podważaniu tej wiary.
Nie sądziłem, aby ktos jeszcze poważnie traktował tą sprawę. Została dostatecznie zdeskredytowana ujawnieniem fałszerstwa historycznych danych klimatycznych, kilka lat temu. Ja sam mam dowody, gdyż zdobyłem dwa zestawy tych statystyk opublikowanych w odstępie dziesięciu lat, z tego samego źródła. Większość danych została spreparowana (homogenizowana) przez autorów Globalnego Ocieplenia. Dane z okresów wcześniejszych zostały znacznie obniżone, aby wykazać rosnący trend.
Autorzy tych 'homognizacji' wyjaśniają, że dawne pomiary mogą być błędne z wielu powodów (niedokładności instrumentów lub ich umieszczenia), lecz nie wyjaśniają, dlaczego te błędy miały być zawsze na 'plus'.
Tyle na moją obronę w kwesti obrazy Janiny.

Pozdrawiam

Krzysztof
Pajak_Barbara

Sympatyk

Post autor: Pajak_Barbara »

A my pod namiotem w upał mieliśmy taki "historyczny" patent: napoje przechowywało się w garnku okręconym i przykrytym mokrą ścierką, a to się wystawia na słońce. Im większy upał, tym woda ze ścierki szybciej paruje i mocniej schłodzony napój. I orzeźwienie gotowe. :)

P. S. Każdy może sprawdzić "dramatyczność" zmian klimatycznych po 30 sekundach Googlowania: https://pl.wikipedia.org/wiki/Holocen#/ ... ations.png
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”