Nazwisko: Ejsmont

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
mdanka

Sympatyk

Re: Nazwisko: Ejsmont

Post autor: mdanka »

Panie Krzysztofie.
Dziadek Sipowicz gdzie urodzony?

Pozdrawiam Dana.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Kochani.

Tak przy okazji. Sipowicze z par. Jeziory, to znany wcześniej ród Osipowiczów.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
qwer06

Sympatyk

Post autor: qwer06 »

mdanka pisze:Panie Krzysztofie.
Dziadek Sipowicz gdzie urodzony?

Pozdrawiam Dana.
Stefan Sipowicz urodził się w Tołłoczkach. Był synem Jana i Antoniny z d. Konstantynowicz, wnukiem Antoniego i Eweliny z d. Bylczyńskiej.

Panie Ludwiku. Może Pan napisać coś więcej?
Pozdrawiam
Krzysztof Gorczyca
mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

"Moi "chyba w Sokolce mieszkali.
Dopóki nie pojadę do AA w Białymstoku to mam tylko przypuszczenie ,że są "moi'.

Pozdrawiam Dana
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Z wywodu 1798:

… wywodzą się: z okolicy Żopowicze – Prezydent Grodzieńskiego Ziemskiego Sądu, Andrzej Stanisław z synem Walerianem; Maciej syn Wawrzyńca z synami Antonim i Jozafatem oraz Józef syn Aleksandra; z okolicy Burniewo – Regent Ziemski Powiatu Grodzieńskiego, Bonawentura syn Bartłomieja z synem dwojga imion Rajmundem Pawłem; Sędzia Ziemski Powiatu Grodzieńskiego, Anzelm syn Kazimierza z synem Leonardem; Pułkownik Powiatu Grodzieńskiego, Atanazy syn Kazimierza; Grzegorz Kozioł z synami Janem i Cyrylem; były Towarzysz Straży Przedniej, Wawrzyniec; Jan; także Towarzysze Ignacy, Józef, Wincenty i Aleksander – bracia rodzeni; Jan z synem Ludwikiem; były Towarzysz Wojsk Polskich Kadet Adam syn Władysława; były Kadet Tomasz z synem Maciejem; Józef z synami Ignacym, Albertem, Klemensem i Nikodemem; Jan; były kapitan Wojsk Polskich Kadet Ignacy Żuk i tejże służby chorąży Florian – bracia rodzeni; Tadeusz syn Kazimierza; Wojski Grodzieński, kawaler orderu św. Stanisława, Deputat Wywodowy Powiatu Grodzieńskiego Ferdynand syn Michała; dwuimienny Jan Stefan syn Jana i komornik powiatu Pińskiego Maciej – bracia rodzeni; Adam syn Jerzego z synem Leopoldem; Franciszek z synem Michałem; Józef syn Jana z synem Jozafatem oraz bratankowie tegoż Józefa – Michał i Jakub; w Wileńskim Powiecie zamieszkały Walenty syn Bartłomieja, podleśniczy Puszcz Królewskich wraz z z synami Franciszkiem i Dominikiem oraz Fulgenty Karol – bracia rodzeni; z okolicy Petelczyce Tadeusz z synami Ignacym i Michałem; z okolicy Soroczyce Wincenty, Feliks i Michał synowie Leona – bracia rodzeni; Jan i Józef synowie Adama; Kazimierz syn Józefa; Ludwik z synami Michałem, Antonim, Piotrem i Ignacym; Antoni z synami Janem i Stefanem; Józef; Tomasz, kontraregent z synami Janem, Michałem i Pawłem – w Lidzkim Powiecie mieszkający; z okolicy Wielkie Eysymonty Jerzy i Jan synowie Jakuba; Michał syn Macieja z synem Karolem – w Wileńskim Powiecie zamieszkali; Michał syn Franciszka; Stefan i Wawrzyniec14 – bracia rodzeni; Jan syn Franciszka, z synami Bernardem i Grzegorzem; Jakub syn Jakuba; Józef, Ignacy i Jan – bracia rodzeni; Michał syn Ludwika z synami Mikołajem i Antonim; Stanisław syn Ludwika z synami Jakubem, Joachimem i Stefanem; Kazimierz syn Macieja; Eliasz syn Józefa; Franciszek syn Antoniego z synem Dionizym; Florian syn Franciszka; Tadeusz syn Franciszka z synami Chryzostomem, Alojzym i Antonim; z okolicy Eysymonty Nadtobolskie Jerzy, Stanisław i Adam synowie Eliasza; Jan syn Szymona chorąży; Franciszek syn Józefa z synami Janem i Stanisławem; Antoni syn Piotra z synami Antonim i Józefem; Jan i Stanisław z synem Franciszkiem synowie Bartłomieja bracia rodzeni; Michał syn Stanisława z potomstwem zamieszkałym w Województwie Brzeskim; Andrzej syn Kazimierza z synem Józefem; Szymon syn Kazimierza z synem Antonim; Maciej syn Kazimierza z synem Andrzejem; i brat jego Strukczaszy Grodzieński Maciej; Asesor Ziemski Powiatu Grodzieńskiego i Wiceadministrator Dóbr Stołowych Ekonomii Grodzieńskiej, dwuimienny Wincenty Kazimierz syn Andrzeja z synami Antonim, Ignacym, Józefem, Alojzym i Michałem; Piotr syn Jana; Jerzy syn Tadeusza z synem Wincentym; Mikołaj syn Michała i brat jego rodzony Józef; Józef syn Michała z synem Andrzejem; Mikołaj syn Adama z synem Wincentym; Jakub syn Michała z synami Józefem i Adamem; Marcin syn Jana; Andrzej i Antoni synowie Jana; Maciej syn Konstantego z synami Konstantynem, Wincentym i Józefem; Maciej z synami Kazimierzem, Maciejem i Antonim; Jan, Tomasz, Cyryl i Kazimierz synowie Aleksandra; Mateusz i Mikołaj bracia rodzeni z bratankami Piotrem i Mikołajem; Maciej syn Bartłomieja z synami Bartłomiejem, Andrzejem, Józefem, Janem, Mikołajem, Piotrem i Stefanem; Jan syn Michała z synami Tadeuszem, Wincentym i Nikodemem; Konstanty syn Józefa z synami Maciejem i Antonim; Wincenty i Michał synowie Macieja; Franciszek syn Adama i jego bratanek Franciszek; Dominik syn Antoniego z synami Damazym i Franciszkiem; Jan syn Antoniego z synami Kazimierzem, Józefem i Maciejem; Mikołaj syn Kazimierza; w Kudrowszczyźnie mieszkający Kazimierz syn Jana z synami Maciejem, Antonim, Andrzejem, Tadeuszem i Janem; Antoni i Szymon synowie Antoniego; Jerzy i Piotr z synami Michałem i Wincentym; Jan i Kazimierz synowie Franciszka; w okolicy Tołoczki Stanisław syn Józefa z synami Bartłomiejem i Janem; Michał, Antoni i Jan synowie Antoniego; Jan syn Stanisława z synami Michałem i Maciejem; zamieszkali w okolicy Bylczyce Antoni syn Stanisława z synem Józefem; zamieszkali w okolicy Cydziki Piotr syn Pawła z synami Janem i Kazimierzem; w okolicy Obuchowicze Ignacy syn Pawła z synami Ignacym i Janem; Felicjan syn Pawła; w okolicy Małe Eysymonty Andrzej syn Pawła; Adam Kozioł z synem Rudolfem; Powszechny Ziemski Sędzia byłego Powiatu Sokólskiego Szymon syn Jana z synami Stefanem i Adamem; w mieście Wilnie mieszkający były kapitan Wojsk Polskich Tomasz syn Antoniego; także Krzysztof i Józef; w Powiecie Oszmiańskim zamieszkali Dominik syn Antoniego; były chorąży Wojsk Polskich Tomasz syn Józefa; w Powiecie Telszowskim zamieszkali Jan syn Józefa z potomkami onego w Powiecie Wiłkomirskiem zamieszkałych i w Powiecie Wileńskim; w okolicy Gobiaty i Jaskołdy Karol i Franciszek z synem Stanisławem; Władysław z synami Józefem i Michałem; Franciszek z synem Ignacym; Jan z synem Andrzejem; Stefan i Wincenty bracia rodzeni i Michał z majątku Jaskołdów; Tomasz36 z bratankami Józefem, gubernskim sekretarzem Wileńskiej Powiatowej Izby Skarbowej i Stanisławem synami Michała z dóbr Gobiaty i Wierobie; Jerzy z synami Józefem, Wincentym i Ignacym z majątku Kiturki; Wincenty syn Pawła; Wincenty syn Jana z posiadłości Sedelniki – wszystkich pochodzących z dziedzicznej majętności Eysymonty uznać starożytnymi Polskimi Szlachcicami i zapisać w Część I Dworiańskiej Księgi Guberni Litewskiej. U tego Postanowienia podpisali się następujący urzędnicy: Deputat Wileński Kawaler Orderu św. Stanisława Jan Buchowiecki, Deputat Oszmiański Tomasz Umiastowski, Deputat Upicki Józef Korzeniewski. [M.P.] Za wierność z księgami Gubernski Sekretarz M. Kamieński.
Marck57

Sympatyk
Legenda

Post autor: Marck57 »

Drogi Panie Ludwiku, na trzech zdjęciach są podpisy:
1) Nowy Dworek - Wejdy, przed I wojną światową
2) Nowy Dwór - 11.08.1913
3) Wejdy - Nowy Dworek (majątek posagowy Emilii Kwirowej)

Jest zdjęcie z podpisem "Zofia Eysymontt - żona Michała, brata Emilii Kwiro)

Irena Kwiro ur 1892 w Jużyntach. Metryk w parafii nie znalazłam (pozostałego rodzeństwa Kwirów też nie). Aktu zgonu Emilii nigdzie nie ma (w Skopiszkach też). W słowniku geograficznym jest wzmianka, iż Ażubale gm. Jużynty należą do Ejsmontów.

Nazwisko Eysymontt po litewsku brzmi inaczej?
Pozdrawiam
Marta
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Droga Pani Marto.

Litwini bodaj używają Eisimontas. Na razie usiłuję przekopać mapy. Może gdzieś będą te Wejdy... Ażubele znalazłem.

Pozdrawiam serdecznie.
Marck57

Sympatyk
Legenda

Post autor: Marck57 »

Panie Ludwiku.

Moja Emilia Izabela Michalina (1854-1937) urodziła się w majątku Połujki w parafii Ponedele, zmarła w tych Wejdach, Nowym Dworku czy "dworiszake" (jak po litewsku zapisano w akcie zgonu), które są po sąsiedzku. W Połujkach został jej najmłodszy brat Mieczysław ur 1862, który zmarł dwa tygodnie wcześniej. Nie wiem, gdzie zakotwiczyła reszta rodzeństwa. Póki co wygrzebałam metryki chrztu:
Stefania Celestyna 1851
Wiktor Józef Jakub 1855
Filomena Jadwiga 1856
Józefa Aleksandra 1858
Bronisława 1860

Aha, rodzice to Rajnold Ejsymontt i Emilia z d. Wróblewska.
Pozdrawiam
Marta
Ejsmont_Urszula

Post autor: Ejsmont_Urszula »

"Ja niestety nic nie wiem o potomkach dzieci Mateusza i Marianny poza potomstwem Józefy, która jako żona Wincentego Zapolskiego urodziła 3 córki i 3 synów:
-Gertruda ur. 1889 r. wyszła za mąż za Michała Obuchowicz"

Witam,
Jestem prawnuczką Gertrudy i Michała. Prababcia urodziła się 14 marca 1889 roku w Ejsmontach, wyszła za Michała, mieli 4 dzieci. Dwie córki Wanda i Henryka mieszkały po repatriacji w Ełku a syn Ziomek w Grodnie a drugi syn Jan w Obuchowiczach. Żadne z jej dzieci nie żyje. Moja babcia Henryka Ejsmont z domu Obuchowicz zmarła w 2004 roku. Wanda Obuchowicz poślubiła Karola Obuchowicza a Zenon Obuchowicz miał żonę Zofię z domu Czarniawska, Jan miał żonę Jadwigę ale nie pamiętam nazwiska panieńskiego. Znałam bardzo dobrze wszystkich oprócz Jana.
Dziś szukałam informacji o dziadku (mężu Henryki) i znalazłam Pana wpis.
Jeżeli interesuje Pana coś więcej to proszę do mnie napisać.
Pozdrawiam serdecznie.
Urszula :D
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Szanowna Pani Urszulo.

Nie wie może Pani, czyim dzieckiem był Czesław Eysymont?

Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony pt 09 paź 2015, 20:05 przez Ludwik_Olczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
alien_poz

Sympatyk

Post autor: alien_poz »

Szanowni Państwo

Miejscowość: Stoki (obecnie Białoruś)
Kazimierz Ejsmont i Józefa

Jeszcze miejscowości: Zaczerlany, Sokółka
Czy ktoś z Państwa wie coś na temat tych miejscowości i zamieszkujących je rodzin Ejsmontów.

Pozdrawiam
Paweł
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Panie Pawle.

Proszę określić parafię i czas. Ja na razie tylko kojarzę małżeństwo Kazimierza Eysymonta z Józefą z Hlebowiczów.

Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony pt 09 paź 2015, 20:08 przez Ludwik_Olczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
qwer06

Sympatyk

Post autor: qwer06 »

"Witam,
Jestem prawnuczką Gertrudy i Michała. Prababcia urodziła się....
...Jeżeli interesuje Pana coś więcej to proszę do mnie napisać.
Pozdrawiam serdecznie.
Urszula :D"

Wysłałem wiadomość na priv.
Krzysztof Gorczyca
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam

Zapytanie mało precyzyjne. Ale np. w Sokółce /jeżeli oczywiście chodzi o Sokółkę na Podlasiu/ w 1909 roku nie było Ejsmontów, podobnie jak w całej parafii sokólskiej. W dwóch przypadkach Ejsmontówny wychodziły za mąż do parafii sokólskiej z innych parafii. Ale oczywiście na 100% tego nie potwierdzę, zawsze jest pewien margines błędu. Nigdy natomiast nie spotkałem nazwiska Ejsmont w Zaczerlanach /do 1914 roku/. Dodam jeszcze, że szczególnie na wschód od Sokółki nazwisko Ejsmont było bardzo popularne.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Ejsmont_Urszula

Post autor: Ejsmont_Urszula »

Witam,
odpisałam obu panom na maila. Dodam tylko, że właśnie jestem po analizie posiadanych zdjęć. Nazwisko Bylczyńscy, Tołoczko, Jurowscy jest w naszej rodzinie. Większość zdjęć mam podpisanych z tyłu prze babcię. Wiedziała co robi :) . Najstarsz zdjęcie mam z 1904 roku bo rok ten jest wytłoczony na nim. Nie wiem czy są to rodzice Heleny Ejsmont zd. Konstantynowicz, czy Helena z mężem czyli Ejsmontem ojcem Czesława. Faktycznie zdjęcia dotyczące Ejsmontów podpisane są jako Eysymont.
Aha i mam zdjęcie ślubne babci siostry Wandy Obuchowicz z Karolem Obuchowiczem podpisane przez nich piórem z adnotacją "szwagrowi i siostrze od Karola i Wandzi, Sokółka, 26 I 1939 rok, ale na zdjęciu jest pieczątka fotografa: fot. TALIŃSKI, Białystok, Sienkiewicza 24. Tel. 6-97 i pieczątka z datą 16 STCZ. 1939.
Zastanawiam się dlaczego jest podpis na zdjęciu, że Sokółka, muszę dopytać, czy mieszkali tam przed przyjazdem do Ełku.
Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”