AnetaL pisze:Dzień dobry.
Czy mogłabym poprosić o informacje dotyczące osób noszących nazwisko Mazurkiewicz pochodzących prawdopodobnie ze Żmerynki na Podolu, okolice Winnicy. Tam urodziła się moja prababcia i jej brat, którzy w 1921 roku przyjechali do Warszawy, zostawiając tam rodziców i rodzeństwo.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam, Aneta L.
Witam,
Mazurkiewiczowa Izabella "Izabella z Zawadzkich Mazurkiewiczowa przyniosła się do wieczności d. 12 Maia 1865 roku na 45 życia zostawiwszy po sobie we łzach trzech synów Pzrechodniu westchnij za Jej duszę" Płyta nagrobna z kamiennym krzyżem. Cmentarz Kamieniec Podolski
"Tu leży z Domarackich Mazurkiewiczowa urodzona d. 2 sierpnia 1846 żyla lat 66 Prosi o Pozdrowienie Anielskie Wieczne odpoczywanie racz jej dać Panie" Płyta nagrobna. Cmentarz Zasław.
czy posiada Pani informacje o: Jakubie i Annie (zd. Sabat) Buczyńskich, Marcinie i Zofii (zd. Piątek) Buczyńskich oraz nazwiskach takich jak Kotylak, Zdobylak i Wanat?
czy posiada Pani informacje o: Jakubie i Annie (zd. Sabat) Buczyńskich, Marcinie i Zofii (zd. Piątek) Buczyńskich oraz nazwiskach takich jak Kotylak, Zdobylak i Wanat?
Pozdrawiam
Paweł
Witam,
niestety żadne z wymienionych nazwisk w książce nie występuje, jedeynie Piątkówna...
AnetaL pisze:Dzień dobry.
Czy mogłabym poprosić o informacje dotyczące osób noszących nazwisko Mazurkiewicz pochodzących prawdopodobnie ze Żmerynki na Podolu, okolice Winnicy. Tam urodziła się moja prababcia i jej brat, którzy w 1921 roku przyjechali do Warszawy, zostawiając tam rodziców i rodzeństwo.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam, Aneta L.
Witam,
Mazurkiewiczowa Izabella "Izabella z Zawadzkich Mazurkiewiczowa przyniosła się do wieczności d. 12 Maia 1865 roku na 45 życia zostawiwszy po sobie we łzach trzech synów Pzrechodniu westchnij za Jej duszę" Płyta nagrobna z kamiennym krzyżem. Cmentarz Kamieniec Podolski
"Tu leży z Domarackich Mazurkiewiczowa urodzona d. 2 sierpnia 1846 żyla lat 66 Prosi o Pozdrowienie Anielskie Wieczne odpoczywanie racz jej dać Panie" Płyta nagrobna. Cmentarz Zasław.
Dziękuję za informacje. Niestety pochodzeniem mojej rodziny zaczęłam się interesować dopiero w momencie śmierci moich dziadków, także straciłam mozliwość uzyskania informacji choćby od babci, której mama (a moja prababcia) na pewno wiele opowiadała o czasach swojej młodości. Wiem, że napewno jedna z moich pracioć przeżyła tam czasy wojny, bo nawiązała kontakt listowny ze swoją siostrą (a mają prababcią) i bratem. Ci starali się ją ściągnąć do Polski, niestety władze nie wyraziły zgody na jej wyjazd z ZSRR.
czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk:
Klechnowski / Klechniowski,
Puchalski,
Parniewski.
Dziękuję i pozdrawiam
Janek
Klechnowski - nie ma,
Parniewski - nie ma, jest Parczewski;
Puchalski - Marija i Marya:
" Śp. Marija żona Juzefa Puchalskiego żyła lat 70 um. 1903 r. 7 października" Krzyż "podolski". Cmentarz Satanów
" śp. Marya z Korpińskich Puchalskażyła lat 56 zm. 20 listopada 1891 r. Wieczne odpoczywanie racz jej dać Panie" Rozbity nagrobek w kształcie sękatego drzewa. Tablica inskrypcyjna z czarnego marmuru. Cmentarz Sławuta1
Szukam informacji o Florianie Zawadzkim zmarłym w Kijowie w czasie I Wojny Światowej i pogrzebanym w Kijowie lub w Żytomierzu oraz o Popławskich również z tych okolic.
K. Brzóska