Robotnicy przymusowi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Jancarczyk_Piotr pisze:Aczkolwiek jak wpiszesz wyszukaj w straty.pl po nazwisku
to wyskakuje:
Waryszak Stanislaus
Ur. 17.08.1906 r. w Trawniki.
Sprawdź sobie bazę straty.pl czy aby to nie jest twój. Jest tam więcej danych o nim.
Co do danych w bazie na podanej stronie to jednak ja podchodzę z rezerwą, gdyż np. moja babcia, która jest w bazie widnieje pod nazwiskiem męża a na roboty została wysłana jeszcze za panny. Dopiero pobrali się w dniu powrotu z robót przymusowych w Austrii.
Za to w bazie nie ma za to mojego dziadka który był również na robotach w Austrii.
Miłego dnia
Piotrek
Witam
No niestety to nie ten Stanisław Waryszak, mój dziadek urodził się 04.05.1905 roku w Łysołajach. Jego rodzice to Ignacy i Katarzyna. Owszem baza się mi przydała, bo znalazłem tam dwóch członków mojej rodziny, ale niestety tylko tyle. A oprócz strat.pl nie istnieją gdzieś indziej. Czy nie ma jakiegoś osobnego wpisu, spisu. Na zdjęciu gdzie jest mój dziadek, z tyłu jest napisane, kreis (powiat) lu............... coś tam, a pod spodem deutsche (pewnie deutsche reich), z tego powodu chciałem się dowiedzieć gdzie to było. Czy to już trzeba szukać w Niemczech w ichnich urzędach (w tym Arbeitsamt).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2015, 21:19 przez JaroslawPrzypis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jancarczyk_Piotr

elgra pisze:Zgadza się, bo to jest cześć bazy dotycząca osób które ubiegały się o odszkodowanie z tytułu pobytu na robotach przymusowych.Jancarczyk_Piotr pisze: Co do danych w bazie na podanej stronie to jednak ja podchodzę z rezerwą, gdyż np. moja babcia, która jest w bazie widnieje pod nazwiskiem męża a na roboty została wysłana jeszcze za panny. Dopiero pobrali się w dniu powrotu z robót przymusowych w Austrii.
Źródło: FPNP
Czyli mogę przyjąć, że mojego dziadka nie ma w spisie gdyż nie ubiegał się o odszkodowanie?
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Jancarczyk_Piotr pisze:elgra pisze:Zgadza się, bo to jest cześć bazy dotycząca osób które ubiegały się o odszkodowanie z tytułu pobytu na robotach przymusowych.Jancarczyk_Piotr pisze: Co do danych w bazie na podanej stronie to jednak ja podchodzę z rezerwą, gdyż np. moja babcia, która jest w bazie widnieje pod nazwiskiem męża a na roboty została wysłana jeszcze za panny. Dopiero pobrali się w dniu powrotu z robót przymusowych w Austrii.
Źródło: FPNP
Czyli mogę przyjąć, że mojego dziadka nie ma w spisie gdyż nie ubiegał się o odszkodowanie?
Właśnie też się zastanawiam, czy to znaczy że tam są ludzie, którzy ubiegali się o odszkodowanie (dziwnym trafem natrafiłem na mojego krewnego Henryka Moszczyńskiego, który zginął tragicznie na morzu (utonał na ORP Orkan), ale nie słyszałem w swojej rodzinie, o tym żeby ktokolwiek ubiegał się o odszkodowanie w mojej familii z tytułu jego śmierci). A co zresztą tych którzy nie ubiegali się o nie.
-
Jancarczyk_Piotr

No szkoda, że to nie on. Chociaż w pierwszym poście napisałeś, że urodził się w Trawnikach a nie w Łyskołajach i tym się zasugerowałem, że to może być twój dziadek:
Tutaj na forum jest temat poruszany o tym.
Piotrek
Można by napisać jeszcze do ITS w Bad Arolsen?JaroslawPrzypis pisze: Nurtuje mnie ten problem, ponieważ mój dziadek Waryszak Stanisław, urodzony w 1905 roku w Trawnikach, był jakiś czas robotnikiem przymusowym...
Tutaj na forum jest temat poruszany o tym.
Piotrek
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
Jarku, w straty sa dane z różnych źródeł !
Dane o Twoim krewnym pochodzą z następujących źródeł
Źródło: Autor: Barbara Affek-Bujalska i Edward Pawłowski
Tytuł: Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 3, Żołnierze Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie
oraz
Źródło: Tytuł: Wykaz poległych i zmarłych żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Obczyźnie w latach 1939-1946
Miejsce wydania: Londyn
Powyżej mówiłam o Źródło: FPNP - Fundacja Polsko-Niemieckie Pojednanie
Z tego funduszu były swego czasu wypłacane odszkodowania dla byłych robotników przymusowych. Byli robotnicy przymusowi składali podania podając swoje dane. Kobiety, jeśli wyszły za mąż, występują pod nazwiskiem męża.
Dane o Twoim krewnym pochodzą z następujących źródeł
Źródło: Autor: Barbara Affek-Bujalska i Edward Pawłowski
Tytuł: Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 3, Żołnierze Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie
oraz
Źródło: Tytuł: Wykaz poległych i zmarłych żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Obczyźnie w latach 1939-1946
Miejsce wydania: Londyn
Powyżej mówiłam o Źródło: FPNP - Fundacja Polsko-Niemieckie Pojednanie
Z tego funduszu były swego czasu wypłacane odszkodowania dla byłych robotników przymusowych. Byli robotnicy przymusowi składali podania podając swoje dane. Kobiety, jeśli wyszły za mąż, występują pod nazwiskiem męża.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2015, 21:40 przez elgra, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
Haponiuk_Daniel

Witam,
Do ITS Bad Arolsen można napisać za pomocą formularza na ich stronie: https://www.its-arolsen.org/en/inquirie ... index.html
Nie wiem ile się teraz czeka na odpowiedź, ja dostałem rok temu po miesiącu odpowiedź listownie.
PS Dokumentacja FNPP znajduje się obecnie w Archiwum Akt Nowych i właśnie stamtąd można otrzymać kopię dokumentacji interesujących nas osób.
Pozdrawiam
Daniel
Do ITS Bad Arolsen można napisać za pomocą formularza na ich stronie: https://www.its-arolsen.org/en/inquirie ... index.html
Nie wiem ile się teraz czeka na odpowiedź, ja dostałem rok temu po miesiącu odpowiedź listownie.
PS Dokumentacja FNPP znajduje się obecnie w Archiwum Akt Nowych i właśnie stamtąd można otrzymać kopię dokumentacji interesujących nas osób.
Pozdrawiam
Daniel
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
- Grazyna_Gabi

Zalacz tutaj skan owego zdjecia moze uda sie rozszyfrowac dokladny adres.JaroslawPrzypis pisze:
Na zdjęciu gdzie jest mój dziadek, z tyłu jest napisane, kreis (powiat) lu............... coś tam, a pod spodem deutsche (pewnie deutsche reich), z tego powodu chciałem się dowiedzieć gdzie to było.
Pozdrawiam
Grazyna
- JaroslawPrzypis

- Kontakt:
- janus_daniel

Obermengig/Mayen
Poszukuję kuzynki, która urodziła się 14 01 1945 w Obermendig Mayen w obozie pracy przymusowej Jest wymieniona w straty.pl Z imienia i nazwiska oto one Ojciec Wojciech Podwiązka Matka Nadzieżda ? Podwiązka córka Sonja Podwiązka.
Ja moje możliwości i umiejętności wyczerpałem, Miasto Oberminden Mayen odpisało nie mamy takiej osoby Bad Arolsen podbna odpowiedź
Niemiecki Czewony Krzyz podobnie, obiecjąc ponad rok temu że gdyby coś się znalazło to dadzą znać.
Mam bardzo szeroko rozpisany ród Podwiązków i niestety nie mogę natrafić na rodziców Wojciecha.
Gdyby komuś udało sie coś trafić byłbym zobowiązany
Ja moje możliwości i umiejętności wyczerpałem, Miasto Oberminden Mayen odpisało nie mamy takiej osoby Bad Arolsen podbna odpowiedź
Niemiecki Czewony Krzyz podobnie, obiecjąc ponad rok temu że gdyby coś się znalazło to dadzą znać.
Mam bardzo szeroko rozpisany ród Podwiązków i niestety nie mogę natrafić na rodziców Wojciecha.
Gdyby komuś udało sie coś trafić byłbym zobowiązany
- Mielczarek_Seweryn

- Kontakt:
Dokumenty robotnika przymusowego III Rzeszy
Witam
Moja babcia Helena Milczarek z domu Grzeszczak ur 27 sierpnia 1915 w wsi Marcelów gmina Szczercow juz nieżyjąca.Została deportowana do pracy przymusowej do Francji w 1944.Zatrudniona została w rolnictwie od marca 1944 do wrzesnia 1944 w miejscowości La Motte (Alsne )
Moje pytanie brzmi : Czy babcia miała wyrobione jakieś dokumenty,zdjęcia z tamtego okresu i gdzie szukać ?
Pozdrawiam
Mielczarek Seweryn
Moja babcia Helena Milczarek z domu Grzeszczak ur 27 sierpnia 1915 w wsi Marcelów gmina Szczercow juz nieżyjąca.Została deportowana do pracy przymusowej do Francji w 1944.Zatrudniona została w rolnictwie od marca 1944 do wrzesnia 1944 w miejscowości La Motte (Alsne )
Moje pytanie brzmi : Czy babcia miała wyrobione jakieś dokumenty,zdjęcia z tamtego okresu i gdzie szukać ?
Pozdrawiam
Mielczarek Seweryn
- Kaczmarek_Aneta

Dokumenty robotnika przymusowego III Rzeszy
Witaj
dane Twojej babci znajdują się w bazie straty.pl : http://straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
Jako źródło danych podaje się Fundację Polsko-Niemieckie Pojednanie. Polecam Ci napisać do nich - osobiście otrzymałam po dziadku ciekawą dokumentację - więcej informacji w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... fpnp.phtml
Pozdrawiam,
Aneta
dane Twojej babci znajdują się w bazie straty.pl : http://straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
Jako źródło danych podaje się Fundację Polsko-Niemieckie Pojednanie. Polecam Ci napisać do nich - osobiście otrzymałam po dziadku ciekawą dokumentację - więcej informacji w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... fpnp.phtml
Pozdrawiam,
Aneta
Re: Dokumenty robotnika przymusowego III Rzeszy
Możliwe ze chodzi o miejscowość Cuise la Motte w departamencie Aisne.Mielczarek_Seweryn pisze: w miejscowości La Motte (Alsne )
https://www.google.fr/maps/place/60350+ ... 3e81644440
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska