Robotnicy przymusowi

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

...
Ostatnio zmieniony śr 12 sie 2015, 18:10 przez Rafael, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: JaroslawPrzypis »

Jancarczyk_Piotr pisze:Aczkolwiek jak wpiszesz wyszukaj w straty.pl po nazwisku
to wyskakuje:
Waryszak Stanislaus
Ur. 17.08.1906 r. w Trawniki.
Sprawdź sobie bazę straty.pl czy aby to nie jest twój. Jest tam więcej danych o nim.

Co do danych w bazie na podanej stronie to jednak ja podchodzę z rezerwą, gdyż np. moja babcia, która jest w bazie widnieje pod nazwiskiem męża a na roboty została wysłana jeszcze za panny. Dopiero pobrali się w dniu powrotu z robót przymusowych w Austrii.
Za to w bazie nie ma za to mojego dziadka który był również na robotach w Austrii.

Miłego dnia
Piotrek

Witam

No niestety to nie ten Stanisław Waryszak, mój dziadek urodził się 04.05.1905 roku w Łysołajach. Jego rodzice to Ignacy i Katarzyna. Owszem baza się mi przydała, bo znalazłem tam dwóch członków mojej rodziny, ale niestety tylko tyle. A oprócz strat.pl nie istnieją gdzieś indziej. Czy nie ma jakiegoś osobnego wpisu, spisu. Na zdjęciu gdzie jest mój dziadek, z tyłu jest napisane, kreis (powiat) lu............... coś tam, a pod spodem deutsche (pewnie deutsche reich), z tego powodu chciałem się dowiedzieć gdzie to było. Czy to już trzeba szukać w Niemczech w ichnich urzędach (w tym Arbeitsamt).

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2015, 21:19 przez JaroslawPrzypis, łącznie zmieniany 1 raz.
Jancarczyk_Piotr

Sympatyk

Post autor: Jancarczyk_Piotr »

elgra pisze:
Jancarczyk_Piotr pisze: Co do danych w bazie na podanej stronie to jednak ja podchodzę z rezerwą, gdyż np. moja babcia, która jest w bazie widnieje pod nazwiskiem męża a na roboty została wysłana jeszcze za panny. Dopiero pobrali się w dniu powrotu z robót przymusowych w Austrii.
Zgadza się, bo to jest cześć bazy dotycząca osób które ubiegały się o odszkodowanie z tytułu pobytu na robotach przymusowych.

Źródło: FPNP

Czyli mogę przyjąć, że mojego dziadka nie ma w spisie gdyż nie ubiegał się o odszkodowanie?
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Jancarczyk_Piotr pisze:
elgra pisze:
Jancarczyk_Piotr pisze: Co do danych w bazie na podanej stronie to jednak ja podchodzę z rezerwą, gdyż np. moja babcia, która jest w bazie widnieje pod nazwiskiem męża a na roboty została wysłana jeszcze za panny. Dopiero pobrali się w dniu powrotu z robót przymusowych w Austrii.
Zgadza się, bo to jest cześć bazy dotycząca osób które ubiegały się o odszkodowanie z tytułu pobytu na robotach przymusowych.

Źródło: FPNP

Czyli mogę przyjąć, że mojego dziadka nie ma w spisie gdyż nie ubiegał się o odszkodowanie?

Właśnie też się zastanawiam, czy to znaczy że tam są ludzie, którzy ubiegali się o odszkodowanie (dziwnym trafem natrafiłem na mojego krewnego Henryka Moszczyńskiego, który zginął tragicznie na morzu (utonał na ORP Orkan), ale nie słyszałem w swojej rodzinie, o tym żeby ktokolwiek ubiegał się o odszkodowanie w mojej familii z tytułu jego śmierci). A co zresztą tych którzy nie ubiegali się o nie.
Jancarczyk_Piotr

Sympatyk

Post autor: Jancarczyk_Piotr »

No szkoda, że to nie on. Chociaż w pierwszym poście napisałeś, że urodził się w Trawnikach a nie w Łyskołajach i tym się zasugerowałem, że to może być twój dziadek:
JaroslawPrzypis pisze: Nurtuje mnie ten problem, ponieważ mój dziadek Waryszak Stanisław, urodzony w 1905 roku w Trawnikach, był jakiś czas robotnikiem przymusowym...
Można by napisać jeszcze do ITS w Bad Arolsen?
Tutaj na forum jest temat poruszany o tym.

Piotrek
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Mała pomyłeczka przepraszam.

A jak się z nimi skontaktować panie Piotrze. A gdzie to Bad Arolsen jest (podejrzewam że w Niemczech). I czy to wogóle coś da, z wiadomości posiadanych przeze mnie, nie wiadomo gdzie to było czy w Niemczech czy w Austrii.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Jarku, w straty sa dane z różnych źródeł !

Dane o Twoim krewnym pochodzą z następujących źródeł
Źródło: Autor: Barbara Affek-Bujalska i Edward Pawłowski
Tytuł: Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie œświatowej. T. 3, Żołnierze Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie

oraz
Źródło: Tytuł: Wykaz poległych i zmarłych żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Obczyźnie w latach 1939-1946
Miejsce wydania: Londyn

Powyżej mówiłam o Źródło: FPNP - Fundacja „Polsko-Niemieckie Pojednanie”
Z tego funduszu były swego czasu wypłacane odszkodowania dla byłych robotników przymusowych. Byli robotnicy przymusowi składali podania podając swoje dane. Kobiety, jeśli wyszły za mąż, występują pod nazwiskiem męża.
Ostatnio zmieniony wt 11 sie 2015, 21:40 przez elgra, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Do ITS Bad Arolsen można napisać za pomocą formularza na ich stronie: https://www.its-arolsen.org/en/inquirie ... index.html

Nie wiem ile się teraz czeka na odpowiedź, ja dostałem rok temu po miesiącu odpowiedź listownie.

PS Dokumentacja FNPP znajduje się obecnie w Archiwum Akt Nowych i właśnie stamtąd można otrzymać kopię dokumentacji interesujących nas osób.

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Dziękuję panu panie Danielu za pomoc, a także wszystkim tym, którzy odpowiedzieli na ten post
Jarosław "Janga2050" Przypis
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

JaroslawPrzypis pisze:

Na zdjęciu gdzie jest mój dziadek, z tyłu jest napisane, kreis (powiat) lu............... coś tam, a pod spodem deutsche (pewnie deutsche reich), z tego powodu chciałem się dowiedzieć gdzie to było.
Zalacz tutaj skan owego zdjecia moze uda sie rozszyfrowac dokladny adres.

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Szczerze wątpię że sie da odczytać bo litery są rozmyte
Jarosław "Janga2050" Przypis
Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

Obermengig/Mayen

Post autor: janus_daniel »

Poszukuję kuzynki, która urodziła się 14 01 1945 w Obermendig Mayen w obozie pracy przymusowej Jest wymieniona w straty.pl Z imienia i nazwiska oto one Ojciec Wojciech Podwiązka Matka Nadzieżda ? Podwiązka córka Sonja Podwiązka.
Ja moje możliwości i umiejętności wyczerpałem, Miasto Oberminden Mayen odpisało nie mamy takiej osoby Bad Arolsen podbna odpowiedź
Niemiecki Czewony Krzyz podobnie, obiecjąc ponad rok temu że gdyby coś się znalazło to dadzą znać.
Mam bardzo szeroko rozpisany ród Podwiązków i niestety nie mogę natrafić na rodziców Wojciecha.
Gdyby komuś udało sie coś trafić byłbym zobowiązany
Awatar użytkownika
Mielczarek_Seweryn

Sympatyk
Kontakt:

Dokumenty robotnika przymusowego III Rzeszy

Post autor: Mielczarek_Seweryn »

Witam
Moja babcia Helena Milczarek z domu Grzeszczak ur 27 sierpnia 1915 w wsi Marcelów gmina Szczercow juz nieżyjąca.Została deportowana do pracy przymusowej do Francji w 1944.Zatrudniona została w rolnictwie od marca 1944 do wrzesnia 1944 w miejscowości La Motte (Alsne )

Moje pytanie brzmi : Czy babcia miała wyrobione jakieś dokumenty,zdjęcia z tamtego okresu i gdzie szukać ?

Pozdrawiam
Mielczarek Seweryn
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dokumenty robotnika przymusowego III Rzeszy

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj

dane Twojej babci znajdują się w bazie straty.pl : http://straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie
Jako źródło danych podaje się Fundację Polsko-Niemieckie Pojednanie. Polecam Ci napisać do nich - osobiście otrzymałam po dziadku ciekawą dokumentację - więcej informacji w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... fpnp.phtml

Pozdrawiam,
Aneta
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Re: Dokumenty robotnika przymusowego III Rzeszy

Post autor: elgra »

Mielczarek_Seweryn pisze: w miejscowości La Motte (Alsne )
Możliwe ze chodzi o miejscowość Cuise la Motte w departamencie Aisne.
https://www.google.fr/maps/place/60350+ ... 3e81644440
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”