potwierdzenie szlachectwa

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

ksawery

Sympatyk

potwierdzenie szlachectwa

Post autor: ksawery »

Witam serdecznie.
Proszę o informację, gdzie mogą znajdować się dokumenty potwierdzające szlachectwo moich przodków.Dotyczy XVI oraz XVII wieku i miejscowości Czajki par.Kobylin.
Pozdrawiam.
Ksawery
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

ksawery

Sympatyk

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Ksawery
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Pytanie jest tak tajemnicze i ogólne że sensowna odpowiedź jest trudna a wręcz niemożliwa.
Mam prawo domyślać się , ze chodzi o Czajki w parafii Kobylin Borzymy, zatem moje strony.
Pytanie podstawowe o jakie nazwisko chodzi?
Kolejne o jaki rodzaj potwierdzenia szlachectwa chodzi?
Rody z tych okolic to prawie wszystko (jesli nie wszystko) tzw szlachta odwieczna, która samoświadomość szlacheckiego pochodzenia ma w zbiorowej pamięci. Tu każdy wie kto jest szlachcicem. zatem wystarczy zapytać miejscowych
Formalnym tego potwierdzeniem będzie dotarcie w księgach metrykalnych do pierwszej polowy XIX wieku i znalezienie wpisu u przodków Szlachetny.
Czy chodzi o to czy przodek sie wylegitymował przed Heroldią ?
Jeśli tak to w metrykach z lat 30 - 50 tych XIX wieku będzie pisało (wy)legitymowany:jeśli nie niewylegitymowany to będzie zapisano niewylegitymowany.
I sprawa szlachectwa w ksiegach sądowych.
W księgach sadowych w stosunku do(uwaga ) zasiedziałych tu "od zawsze" rodów nie spotka sie wpisów o nadaniu szlachectwa !! . Oni tu przyszli w początkach XV wieku będac szlachtą!!!. Co oczywiście nie oznacza że nie znajdzie się w nich mnóstwa dokumentów będących wyrazem tego szlachectwa. A czasem można trafic na jakiś oblatowany dokument z czasów "sprzed sadowych" czyli dla Ziemi Bielskiej sprzed circa 1540
Pozdrawiam
ksawery

Sympatyk

Witam serdecznie.
Pytanie jest tajemnicze /za co przepraszam/ , ponieważ znajomość tematu jest szczątkowa. Chodzi o Kobylin Borzymy i nazwisko Czajkowski/Czajka/. Szukam informacji o początkach osiedlenia się przodków i przyczyn późniejszej ich migracji. Najwcześniejsze daty do jakich dotarłem to zapisy w Herbarzu Adama Bonieckiego. Jestem w trakcie opracowywania sagi rodu i wszelkie dokumenty dotyczące przodków są mile widziane.
Pozdrawiam serdecznie
Ksawery.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Nie polecam zaczynać poszukiwanie przodków od herbarzy, to droga donikąd. W przypadku tych parafii których dokumenty uległy zatraceniu bywa koniecznością poszukiwaniem światła w tunelu. Ale z Kobylinem jest dokładnie odwrotnie. Ta parafia posiada bodaj najbardziej kompletne zasoby dokumentów z wszystkich kilkudziesięciu które przeglądałem.
Najstarszym dokumentem o Czajkach jest popis wojska litewskiego z 1528 który wymienia z imienia i oteczestwa 16 zobowiąaznych do służby z Czajek , wystawiali 5 koni zatem była to relatywnie duża wieś już wtedy o relatywnie rozdrobnionej własności
Moją w prostej linii 8x prababka była Krystyna z Czaykowskich (przez y pisali się do XX wieku) ślub z Tomaszem J ok 1651 roku
Pomijając księgi metrykalne posiadam sporo dokumentów dotyczących Czajek, sa to taryfy podatkowe. Zapewniam o wiele przydatniejsze (kiedy się przeprowadzi porządna kwerendę metrykalna) od Herbarza Bonieckiego. Jeśli Pan dotrze na mój adres emailowy (nie priva) to prześle Panu skany tych taryf
Pozdrawiam
ksawery

Sympatyk

Dziękuję bardzo. Pozwolę sobie napisać do Pana maila.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”