Adopcja

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
czarnydb

Sympatyk

Adopcja

Post autor: czarnydb »

Temat:"ADOPCJA" *

Witam,

mam podejrzenie, iż jeden z moich przodków był adoptowany.
I załóżmy, że tak jest. Jak to sprawdzić/potwierdzić? Czy istnieje możliwość poznania danych biologicznych rodziców przodka? gdzie takich danych można szukać i w jaki sposób?

Kilka faktów:
- Dziecko rodzi się w 1931 roku akt wystawiony w 1932 roku (rok różnicy);
- jest jedynakiem a jego ojciec w chwili urodzenia ma juz 43 lata
- żyjący członek rodziny "bardziej" spokrewniony z w/w przodkiem ma podpbne podejrzenie;

Wystąpiłem o Odpis Zupełnu Aktu Urodzenia z prośbą o wpisanie wszystkich dopisków, przypisków, itd... na akcie nic nie ma :-(

Czy mam szansę na poznanie prawdy?

Pozdrawiam
Daniel

*Moderacja tytułu tematu (m.j.n) -> Regulamin
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

ADOPCJA

Post autor: PiotrGerasch »

Tak, przyjmij, że prawda wynika z dokumentów...
Piotr
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

ADOPCJA

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Witam
Tak,pewnie Piotr dobrze Ci radzi ponieważ poza wielką ciekawością w tego typu sprawach , istnieje też tajemnica przysposobienia.
Po tym co piszesz /odpis zupełny bez jakiejkolwiek wzmianki / ,poznanie prawdy ,pewnie będzie niemożliwe.
Przepisy prawne w tych sprawch , na przestrzeni lat , ulegały zmianom i nie znając faktów , a w szczególności , daty adopcji , nie wiadomo jakie przepisy wówczas obiowiązywały.
Jeśli wydany ,zupełny akt urodzenia nie przysporzył Ci żadnej wiedzy na temat przysposobienia, a masz podejrzenia , że osoba była adoptowana, to mogło to być przysposobienie całkowite / pełne , nierozwiązywalne/.
Sporządza się wówczas nowy akt urodzenia przysposobionego , w którym jako rodziców wpisuje sie przysposabiających, a dotychczasowy akt urodzenia przysposobionego sklreśla się. Skreślenie nie niweluje dotychczasowego aktu, gdyż pozostaje on w księgach stanu cywilnego i jest możliwy do odczytania. Jednakże zgodnie z art.37 prawa o aktach stanu cywilnego , skreślony akt stanu cywilnego , nie podlega ujawnieniu i nie wydaje się z niego odpisów.
Tak było jeszcze w 2005r. Jeśli podasz na moją skrzynkę swój adres , to prześlę Ci więcej materialu na ten temat.

Pozdrawiam
Irena
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

ADOPCJA

Post autor: wiwisniewski »

Taką hipotezę można zweryfikować za pomocą badań genetycznych. O ile oczywiście istnieje materiał porównawczy.

Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

ADOPCJA

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Witam

Podam przykład z jakim sama się spotkałam.
- urodzony i ochrzczony w roku 1912 Bremen/Niemcy - dziecko panieńskie
- 1912-1913- matka dziecka zawiera związek małżeński
- w kolejnych latach rodzi się z tego związku jeszcze 2 synów ur.również w Bremen i trzeci ur.już w Polsce
- w 1920-panieńskie dziecko zostaje zaadoptowane przez ojczyma

Po powrocie do Polski,dzieci urodzone w Bremen zostają zarejestrowane w przynależnej parafii w Łodzi.
Notka o adopcji zawarta na na marginesie spisanego Aktu chrztu,adopcja dokonana przed Notariuszem
podano jego imię i nazwisko,niestety nie ma wzmianki o ojcu biologicznym.

Z powodu o jakich pisze Irenka,chyba trudno będzie dociec tych danych,ale może znajdziesz też taką notkę
i pozwoli Ci to chociaż zyskać pewność, że dziecko było adoptowane.Warto spróbować:)

Dla nas ta notka była wielkim zaskoczeniem,chociaż dotyczyła mojego Teścia.

Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
czarnydb

Sympatyk

ADOPCJA

Witam,

chciałbym wrócić ponownie do tematu...
bo jestem krok dalej, choć nie za daleko.
Nadal prosiłbym o wsparcie osób, które mają doświadczenie w zakresie adopcji.

Sprawa dotyczy mojego dziadka...
1. Dziadek nie żyje więc nie ma możliwości aby wystąpił o "pierwotny" akt urodzenia.
2. Od babci (jego żony) - najstarszej żyjącej osoby z tego pokolenia oraz jej brata wiem, iż dziadek był adoptowany - potwierdzone kilka razy :-). Babcia twierdzi, iż wiedzę tą posiada od dziadka. Czyli dziadek wiedział, że był adoptowany - nie wiem czy dociekał kto był jego biologicznymi rodzicami...
3. Akt urodzenia dziadka wystawiony jest ok. rok po jego urodzeniu - Dziadek urodził się w marcu 1931 roku a akt urodzenia wystawiony styczeń/luty 1932 roku. To w jakiś sposób dodatkowo uwiarygadnia przekaz o Adopcji.
4. W USC, w którym był wystawiany "adopcyjny/obowiązujący" akt urodzenia dziadka niestety twierdzą, że w dokumentacji nie ma śladu o Adopcji dziadka.
5. W teczce dowodowej, którą zamówiłem z Urzędu wydającego ostatni dowód osobisty też nie ma śladu adopcji - każdy dokument powołuje się na dane z "adopcyjnego/obowiązującego" aktu urodzenia.
6. Czekam jeszcze na dane z Ewidencji ludności ale nie spodziewam się tam żadnych rewelacji...

I co dalej? Gdzie i jak szukać?
Nie ukrywam że bardzo mi na tym temacie zależy i na tym skupiłem ostatnią pracę w moich badaniach genealogicznych....

Moje pomysły to wniosek o udostępnienie danych z Ewidencji PESEL, ale nie wiem czy nie zapłacę kolejnej kasy za udostępnienie danych które posiadam :-(
Myślałem, o wystąpieniu do Archiwum Państwowego ale nie wiem jak i od czego zacząć... Myślę też o jakiś dokumentach sądowych w sprawie adopcji, ale nie mam zielonego pojęcia jak i gdzie szukać takich danych...
A może Parafia? czy tam mogą być jakieś informacje o adopcji?

I tak przy okazji... smaczku sprawie dodaje fakt, iż babcia twierdzi, iż dziadek był adoptowany od "panny z dzieckiem" - wynika z tego iż był nieślubnym dzieckiem co powoduje moją obawę iż mogła być to "nieformalna adopcja sąsiedzka" - ale tego nie jestem w stanie sprawdzić i potwierdzić, a do póki nie wykorzystam wszystkich możliwych ścieżek weryfikacji faktu adopcji nie chcę przyjąć tezy iż była to "nieformalna adopcja"...

Proszę o wskazówki...

Pozdrawiam
Daniel
posnaniensis

Sympatyk

ADOPCJA

Post autor: posnaniensis »

Podstawowe pytanie to gdzie został sporządzony akt urodzenia dziadka? W byłym zaborze pruskim czy w pozostałej części kraju? Jeśli w byłym zaborze pruskim to w aktach zbiorowych rejestracji stanu cywilnego dołączonych do tego aktu musi być orzeczenie o przysposobieniu, które stanowiło podstawę sporządzenia nowego aktu urodzenia. W pozostałej części kraju jest niewielka szansa na to, że taki dokument w 1946 r. trafił do USC. Tym niemniej zacznij od uzyskania odpisu zupełnego aktu urodzenia lub jeszcze lepiej na podstawie nowego pasc zrób fotokopię tego aktu. Urzędnicy bardzo niechętnie udzielają informacji o przysposobieniu traktując to jako dane wrażliwe, więc to, że tak mówią urzędnicy wcale nie oznacza, że nie ma żadnych informacji. Postaraj się również uzyskać informacje o aktach zbiorowych rejestracji stanu cywilnego dołączonych do tego aktu. Wszelkie odpisy z tych dokumentów będzie Ci bardzo trudno uzyskać, jednakże może otrzymasz zaświadczenie o treści złożonych tam dokumentów. Zbiór PESEL, ewidencja ludności i koperty dowodowe raczej nic nie dadzą gdyż są to rejestry powstałe już po wojnie.
Pozdrawiam
Jan
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

ADOPCJA

Post autor: Ewafra »

Tym niemniej zacznij od uzyskania odpisu zupełnego

Wystąpiłem o Odpis Zupełnu Aktu Urodzenia z prośbą o wpisanie wszystkich dopisków, przypisków, itd... na akcie nic nie ma

Już chyba zaczął i to 24.01
Awatar użytkownika
czarnydb

Sympatyk

ADOPCJA

Witam,

- akt zupełny mam, brak jakichkolwiek dopisków;
- prosiłem kilkukrotnie kierownika USC o sprawdzenie czy są jakieś dopiski przy akcie, jakieś informacje o adopcji - twierdzi, że brak
- dziadek urodził się w Pożdżenicach, gmina Zelów (a przynajmniej takie dane są na "adopcyjnym/obowiązującym" akcie - a z tego co się orientuję można zmienić miejsce urodzenia w nowym akcie) - więc są to tereny zaboru rosyjskiego;
- USC wydają fotokopie aktu?

Pozdrawiam
Daniel
posnaniensis

Sympatyk

ADOPCJA

USC nie wykonuje fotokopii, ale możesz ją zrobić samodzielnie zgodnie z art. 130 ust. 5 w zw. z art. 45 nowej ustawy pasc. Spróbuj też ustalić czy są złożone jakiekolwiek dokumenty do akt zbiorowych rejestracji stanu cywilnego. Możesz również poszukiwać w archiwum państwowym akt sądowych dotyczących przysposobienia ale to już będzie poszukiwanie całkowicie po omacku i musiałbyś zacząć od repertoriów sądu w okregu którego zamieszkiwali przysposabiający w momencie przysposobienia.
Pozdrawiam
Jan
Kubusia210

Członek PTG

ADOPCJA

Post autor: Kubusia210 »

Witam! :)
Nie wiem czy to wniesie coś do Twoich poszukiwań, ale tak mi przyszło na myśl księgi kościelne. Czy sprawdzałeś je? Może tam będzie jakaś informacja Np. przy chrzcie dziecka, albo jakiś dopisek, bądź Np. Twój dziadek został ochrzczony jeszcze przez swoją matkę biologiczną?
Pozdrawiam
Jakub
Jakub Józef Musiał
Awatar użytkownika
czarnydb

Sympatyk

ADOPCJA

Witam,

myślałem już o tym ale nie mam doświadczenia w tym zakresie...
- czy księgi kościelne/parafialne znajdują się w kościele? po tylu latach również?
- czy może są oddawane do jakiś centralnych Archiwów Kościelnych?
- czy istnieją jakieś cyfrowe kopie takich dokumentów dostępnych w necie?

Pozdrawiam
Daniel
posnaniensis

Sympatyk

ADOPCJA

Jeśli to były zabór rosyjski to księga metrykalna z parafii znajduje się właśnie w USC. W parafii lub w archiwum diecezjalnym jest jej wtóropis ale jest on identyczny z tym w USC i do tego nie zawiera późniejszych przypisków.
Pozdrawiam
Jan
Kubusia210

Członek PTG

ADOPCJA

Post autor: Kubusia210 »

Witam!
Musisz sprawdzić parafię gdzie Twój dziadek się urodził/wychowywał, ewentualnie sprawdzić przy akcie ślubu (jeśli był oczywiście w innej parafii), powinna być informacja o chrzcie. Pamiętaj, że zawsze możesz spróbować, może jednak będzie jakaś adnotacja. Jeśli będziesz miał szczęście to Ci się uda. :D
Pozdrawiam
Jakub
Jakub Józef Musiał
MonikaMaru

Sympatyk

ADOPCJA

Post autor: MonikaMaru »

Danielu,

jeśli Twój dziadek urodził się w Pożdżenicach i może tam był ochrzczony w 1831r., to po jego adopcji/chrzcie w 1832 w księdze powinien pozostać ślad - przekreślony akt tego pierwszego chrztu.

Jakub ma rację, trzeba sprawdzić parafię urodzenia.

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”