Jak tytul postu informuje, potrzebuje pomocy w poszukiwaniach genealogicznych na Slowacji. Byc moze jest na forum ktos kto ma doswiadczenie w szukaniu korzeni na tamtych terenach.
Pradziadkowie mojego meza pochodza ze Slowacji - Jedna galaz; druga jest podzielona pomiedzy Polske i Sycylie. Niezla mieszanka wybuchowa!
Jedna strone udalo mi sie wytropic bez problemu, nie bylo tam zadnych sekretow i ukrywania faktow. Druga strona to zupelnie inna historia... Jak sie to mowi gdzie mieszkam - ta rodzina zdecydowanie posiada "szkielet w szafie", ale nie bede sie teraz zaglebiac w to zjawisko.
Z powodu wlasnie tych tajemnic istnieje bardzo niewiele informacji na temat pochodzenia, nazwisk, dat, itp. Udalo mi sie chyba nareszcie dotrzec do wlasciwej parafii gdzie poszukiwane przeze mnie nazwisko wystepuje: Vetreczin. Problem teraz tylko, ze potrzebuje odnalezc akt slubu zawarty najprawdpodobniej w 1904 roku a akta metrykalne dostepne u Mormonow dla tej parafii koncza sie na 1899 roku. Teraz fakty: poszukuje dwoch nazwisk: Vetreczin (Vetrecin) i Klaczik (Klacik, Klocik, Klocek, itp.) Rodziny te mieszkaly w miejscowosci Pinkovce (Pinkocz po wegiersku) w obwodzie Sobrance. W Pinkovcach byl kosciol reformowany, tam chyba jest akt urodzin prababci mojego meza Marii Klaczik. (Nie jestem jedna pewna, ze to ta sama osoba, bo chociaz imie ojca sie zgadza - Janos; matka powininna nazwywac sie Anna a ja znalazlam Marie. Warto rowniez wspomniec, ze informacje, ktore posiadam na temat imion rodzicow Marii Klaczik pochodza z aktu slubu jej drugiego malzenstwa, ktore zawarla po smierci Pala Vetreczin. Poniewaz nazwiska byly notorycznie przekrecane lub zapisywane fonetycznie, niejednokrotnie oryginalne nazwisko nie ma zbyt wiele wspolnego z tym, ktore figuruje w dokumentach amerykanskich) Udalo mi sie rowniez namierzyc nazwisko Vetreczin w aktach metrykalnych niedalelo polozonej parafii rzymsko-katolickiej w Jenkovcach. Z tego co twierdzi rodzina mojego meza, wszyscy byli wyznania rzymsko-katolickiego. Prawdopodobnie odnalazlam akt urodzenia pradziadka mojego meza, Pala Vetreczina, ale pewnosci nie bede miala dopoki naturalnie nie odnajde aktu slubu Pala i Marii.
W zwiazku z tym zwracam sie z ogromna prosba do wszystkich, ktorzy posiadaja informacji na temat jak i gdzie szukac pozniejszych akt metrykalnych z tamtego regionu? Nie mam niestety mozliwosci wybrania sie na Slowacje, czy jest mozliwosc pisania do odpowiedniego archiwum? Czy dokonuja tam kwerend?
Bede bardzo wdzieczna za wszelka pomoc
Pozdrawiam serdecznie!
Kinga Vnuk