Slowacja-poszukiwania

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Slowacja-poszukiwania

Post autor: vnukinga »

Witam wszystkich forumowiczow,

Jak tytul postu informuje, potrzebuje pomocy w poszukiwaniach genealogicznych na Slowacji. Byc moze jest na forum ktos kto ma doswiadczenie w szukaniu korzeni na tamtych terenach.

Pradziadkowie mojego meza pochodza ze Slowacji - Jedna galaz; druga jest podzielona pomiedzy Polske i Sycylie. Niezla mieszanka wybuchowa!
:lol:

Jedna strone udalo mi sie wytropic bez problemu, nie bylo tam zadnych sekretow i ukrywania faktow. Druga strona to zupelnie inna historia... Jak sie to mowi gdzie mieszkam - ta rodzina zdecydowanie posiada "szkielet w szafie", ale nie bede sie teraz zaglebiac w to zjawisko.
:wink:

Z powodu wlasnie tych tajemnic istnieje bardzo niewiele informacji na temat pochodzenia, nazwisk, dat, itp. Udalo mi sie chyba nareszcie dotrzec do wlasciwej parafii gdzie poszukiwane przeze mnie nazwisko wystepuje: Vetreczin. Problem teraz tylko, ze potrzebuje odnalezc akt slubu zawarty najprawdpodobniej w 1904 roku a akta metrykalne dostepne u Mormonow dla tej parafii koncza sie na 1899 roku. Teraz fakty: poszukuje dwoch nazwisk: Vetreczin (Vetrecin) i Klaczik (Klacik, Klocik, Klocek, itp.) Rodziny te mieszkaly w miejscowosci Pinkovce (Pinkocz po wegiersku) w obwodzie Sobrance. W Pinkovcach byl kosciol reformowany, tam chyba jest akt urodzin prababci mojego meza Marii Klaczik. (Nie jestem jedna pewna, ze to ta sama osoba, bo chociaz imie ojca sie zgadza - Janos; matka powininna nazwywac sie Anna a ja znalazlam Marie. Warto rowniez wspomniec, ze informacje, ktore posiadam na temat imion rodzicow Marii Klaczik pochodza z aktu slubu jej drugiego malzenstwa, ktore zawarla po smierci Pala Vetreczin. Poniewaz nazwiska byly notorycznie przekrecane lub zapisywane fonetycznie, niejednokrotnie oryginalne nazwisko nie ma zbyt wiele wspolnego z tym, ktore figuruje w dokumentach amerykanskich) Udalo mi sie rowniez namierzyc nazwisko Vetreczin w aktach metrykalnych niedalelo polozonej parafii rzymsko-katolickiej w Jenkovcach. Z tego co twierdzi rodzina mojego meza, wszyscy byli wyznania rzymsko-katolickiego. Prawdopodobnie odnalazlam akt urodzenia pradziadka mojego meza, Pala Vetreczina, ale pewnosci nie bede miala dopoki naturalnie nie odnajde aktu slubu Pala i Marii.
W zwiazku z tym zwracam sie z ogromna prosba do wszystkich, ktorzy posiadaja informacji na temat jak i gdzie szukac pozniejszych akt metrykalnych z tamtego regionu? Nie mam niestety mozliwosci wybrania sie na Slowacje, czy jest mozliwosc pisania do odpowiedniego archiwum? Czy dokonuja tam kwerend?
Bede bardzo wdzieczna za wszelka pomoc

Pozdrawiam serdecznie!

:)

Kinga Vnuk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”