listy na aukcji internetowej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

zbigniew_nosiadek

Post autor: zbigniew_nosiadek »

Witam
Na jednej z internetowych aukcji w Anglii znalazłem list napisany przez mojego pradziadka z obozu koncentracyjnego do mojej prababci i w zwiazku z tym pytanie w jaki sposób moge go odzyskać ? czy można legalnie handlować cudzą korespondencją ? czy musi on zostać zwrocony spotkobiercą ?
czekam na odpowiedz
zn
Dornfeld

Sympatyk

Post autor: Dornfeld »

Witam

Nie jestem prawnikiem, ale to że coś kiedyś należało do Pana pradziadka/ prababci, nie jest automatycznie Pana własnością. Pradziadek, prababia czy poźniej np. dziadek, mogli podarować list podarować , sprzedać itd. Wg prawa - nie wolno handlować cudzą własnością, bo to jest paserstwo a czy to jest pocztówka, czy telewizor to nie ma znaczenia. Pyta Pan czy list ma być zwrócony spadkobiercą? A na jakiej podstawie sądzi Pan, że nim jest, w odniesieniu do tej rzeczy. Czy list został skradziony Panu, rodzicom, dziadkom, ma Pan na to dowód? Pozdrawiam Marek
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Proszę zwrocic się do osoby wystawiającej dikument/list/z pytanie w jaki sposob weszla w jego posiadanie.
To najwazniejsze i to trzeba zrobic na początek.W zalezności od odpowiedzi mozna postepować róznie.
Mozna procić o ile list jest w posiadaniu legalnie o jego sprzedaz lub o ile nielegalnie żadac zwrotu i wstrzymać licytacje ! u administratora!
Na wszelki wypadek prosze skopiowac sobie ta strone z oferta sprzedaży.
Sa rozne mozliwości.
Stefan
ps.podejrzewam ze osoba ta odda Panu ten list.Przeciez to wyjątkowa sytuacja a list dla osob postronnych nie przedstawia takiej wartości jak dla Pana.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”