Baza nazwisk niemieckich osadników i ich potomków w Polsce
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Baza nazwisk niemieckich osadników
Witam !!!!!
Panie Andrzeju - bardzo dziękuję za informacje dotyczące Zawadzkich .Jednakże chciałabym jeszcze prosić Pana o dalsze informacje , ponieważ wiem ,że mój prapradziadek Franz Zawadzki był mężem Margarettea Ogrowski , ale nie mogę od dłuższego czasu ich zlokaliziwać .Wiem jednak od kolegów z Forgenu ,że wyemigrował z Polski Johan Sawatzki ur.1765 roku / żonaty z Anną Wall / wraz z dziećmi
1.Johan ur.1795 r. 2.Anną ur.1796 r. 3.Marią ur.1798 r , oraz Franzem ur.w 1802 roku / wszyscy w Klein Usznic - koło Sztumu /.Nie wiem , czy to jest rodzina "mojego "Franza Zawadzkiego.Bardzo Pana proszę o pomoc w moim kłopocie. Pozdrawiam .Elżbieta
Panie Andrzeju - bardzo dziękuję za informacje dotyczące Zawadzkich .Jednakże chciałabym jeszcze prosić Pana o dalsze informacje , ponieważ wiem ,że mój prapradziadek Franz Zawadzki był mężem Margarettea Ogrowski , ale nie mogę od dłuższego czasu ich zlokaliziwać .Wiem jednak od kolegów z Forgenu ,że wyemigrował z Polski Johan Sawatzki ur.1765 roku / żonaty z Anną Wall / wraz z dziećmi
1.Johan ur.1795 r. 2.Anną ur.1796 r. 3.Marią ur.1798 r , oraz Franzem ur.w 1802 roku / wszyscy w Klein Usznic - koło Sztumu /.Nie wiem , czy to jest rodzina "mojego "Franza Zawadzkiego.Bardzo Pana proszę o pomoc w moim kłopocie. Pozdrawiam .Elżbieta
Re: Baza nazwisk niemieckich osadników
Witam
Panie Andrzeju - bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska: Purgiel, Slożyński, Wesołowski, Weslowski.Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony mi czas.
Pozdrawiam.Romualda
Panie Andrzeju - bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska: Purgiel, Slożyński, Wesołowski, Weslowski.Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony mi czas.
Pozdrawiam.Romualda
-
Rusak_Slawomir

Panie Andrzeju,stokrotne dzięki za informacje.Ta baza to skarbiec szkoda,że jest brak dostępu do niej.Pozdrawiam Iwona Rusak
Dziękujemy Andrzej
Czy może Pan wyjaśnić Liebelt-31
Czy istnieją jakieś z nich ze strefy Wiskitki, Żyrardów ?
Czy może Pan wyjaśnić Liebelt-31
Czy istnieją jakieś z nich ze strefy Wiskitki, Żyrardów ?
Panie Andrzeju, bardzo dziękuję za odpowiedź.
Agnieszka Niedbalska
Agnieszka Niedbalska
Andrzeju!
Proszę o informację, czy rejestrze są informacje o nazwisku Guttmejer (Gutmejer, Guttmeyer i inne warianty pisowni).
Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Mirek
Proszę o informację, czy rejestrze są informacje o nazwisku Guttmejer (Gutmejer, Guttmeyer i inne warianty pisowni).
Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Mirek
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Langenfeld. Głownie chodzi o potomków osadników z Koenigsau. Dziekuje za poświęcony czas. Pozdrawiam Jan Szumski
-
Nejman_Andrzej

Witam,
Schönknecht - nie figuruje
Ritzke-2 osoby: Johann Heinrich Ritzke i jego syn Johann Joachim Ludwig Ritzke, ur. około 1814 (Pomorze), Muster-9 osób, mieszkających kiedyś w USA (okolice Radomia).
Behrendt – 20 osób
Szturmowski, Sturmowski, - nie figuruje
Wojciechowski-50 osób (Włocławek, Bydgoszcz, Ozorków),
Woytzechowsky – nie figuruje
Gabor - nie figuruje
Wuttke, Wutke – 163 osoby (Łódź, Gostynin)
Nie ma żadnej Pauliny Remus z miejscowości Obory, jest jedynie taka osoba, ale urodzona niedaleko, w miejscowości Białobłoty, w 1864.
Nie ma w bazie osoby o nazwisku Otton Schultz (ani Schulz, ani Szulc).
Rebell - nie figuruje
Plusch – 7 osób – wszystkie z Drożynka (parafia Władysławów),
Plisz – nie figuruje
Lindeman – 22 osoby ale nikt z kujawsko-pom. tylko okolice Łodzi i Turka
Anna Gruda, ur. 29.07.1908 w Lublinie, jej mąż to Walter Flis, zmarła w Toronto (Ontario, Kanada) 25.04.1997. Miała córkę Adele Flis, która wyszła za mąż za Heinricha (Henryka) Pawlowskiego. Mają oni jakąś córkę (nie ma imienia, bo jeszcze żyje) urodzoną 19.08.1961.
Więcej informacji o tej osobie niestety nie ma w bazie.
Sztange – 2 osoby: Heinrich (ur. 1872 okolice Lublina) i Johann Josef, jego ojciec
Niestety, wszystkie osoby o tym nazwisku z bazy pochodzą z rejonu Łodzi lub innego miejsca w centralnej Polsce. Nie ma tam nikogo o imieniu Franz. Wszystkie osoby w bazie rodziły się po roku 1800.
Purgiel=0, Slożyński=0, Wesołowski – 59 osób, większość z okolic Łodzi
Weslowski – 10 osób z Kanadu i USA
Istnieje 31 osób o nazwisku Liebelt w bazie, ale nie ma nikogo z okolic Żyrardowa. Jest sporo osób z okolic Koła, z USA i Rosji.
Guttmejer (Gutmejer, Guttmeyer i inne warianty pisowni) - w żadnej wersji nie figuruje
Langenfeld - 1 osoba: Ulrike, ur koło 1809, w Prusach, jej mąż SIEWERDT, August, mieli 4 dzieci
Pozdrawiam
Andrzej
Schönknecht - nie figuruje
Ritzke-2 osoby: Johann Heinrich Ritzke i jego syn Johann Joachim Ludwig Ritzke, ur. około 1814 (Pomorze), Muster-9 osób, mieszkających kiedyś w USA (okolice Radomia).
Behrendt – 20 osób
Szturmowski, Sturmowski, - nie figuruje
Wojciechowski-50 osób (Włocławek, Bydgoszcz, Ozorków),
Woytzechowsky – nie figuruje
Gabor - nie figuruje
Wuttke, Wutke – 163 osoby (Łódź, Gostynin)
Nie ma żadnej Pauliny Remus z miejscowości Obory, jest jedynie taka osoba, ale urodzona niedaleko, w miejscowości Białobłoty, w 1864.
Nie ma w bazie osoby o nazwisku Otton Schultz (ani Schulz, ani Szulc).
Rebell - nie figuruje
Plusch – 7 osób – wszystkie z Drożynka (parafia Władysławów),
Plisz – nie figuruje
Lindeman – 22 osoby ale nikt z kujawsko-pom. tylko okolice Łodzi i Turka
Anna Gruda, ur. 29.07.1908 w Lublinie, jej mąż to Walter Flis, zmarła w Toronto (Ontario, Kanada) 25.04.1997. Miała córkę Adele Flis, która wyszła za mąż za Heinricha (Henryka) Pawlowskiego. Mają oni jakąś córkę (nie ma imienia, bo jeszcze żyje) urodzoną 19.08.1961.
Więcej informacji o tej osobie niestety nie ma w bazie.
Sztange – 2 osoby: Heinrich (ur. 1872 okolice Lublina) i Johann Josef, jego ojciec
Niestety, wszystkie osoby o tym nazwisku z bazy pochodzą z rejonu Łodzi lub innego miejsca w centralnej Polsce. Nie ma tam nikogo o imieniu Franz. Wszystkie osoby w bazie rodziły się po roku 1800.
Purgiel=0, Slożyński=0, Wesołowski – 59 osób, większość z okolic Łodzi
Weslowski – 10 osób z Kanadu i USA
Istnieje 31 osób o nazwisku Liebelt w bazie, ale nie ma nikogo z okolic Żyrardowa. Jest sporo osób z okolic Koła, z USA i Rosji.
Guttmejer (Gutmejer, Guttmeyer i inne warianty pisowni) - w żadnej wersji nie figuruje
Langenfeld - 1 osoba: Ulrike, ur koło 1809, w Prusach, jej mąż SIEWERDT, August, mieli 4 dzieci
Pozdrawiam
Andrzej
-
Sobieraj_Ewa

Witam ponownie.
Czy jest może wzmianka o Antonim Ziolkowski ur.22.03.1902 Gnoien Meklenburg-Schwerin.
Pozdrawiam
Wioletta
Czy jest może wzmianka o Antonim Ziolkowski ur.22.03.1902 Gnoien Meklenburg-Schwerin.
Pozdrawiam
Wioletta
Pozdrawiam
Wioletta
SZukam
Schiedel, KAźmierczak, Włodarczyk/Włodarek, Śniatecki, Kołtonowski, Herman, Bona,Ciuruś, Kubiak,Pawlak,Chroblik,Łakomy,Schubert
Cielcza,Mieszków,Wiataszyce, Wilkowyja,Szczury,JArocin, Kujawsko Pomorskie
Wioletta
SZukam
Schiedel, KAźmierczak, Włodarczyk/Włodarek, Śniatecki, Kołtonowski, Herman, Bona,Ciuruś, Kubiak,Pawlak,Chroblik,Łakomy,Schubert
Cielcza,Mieszków,Wiataszyce, Wilkowyja,Szczury,JArocin, Kujawsko Pomorskie
-
Wiesetek_Krzysztof

- A.Michałowski

-
BartekStróżyk