Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Lisewski

Post autor: Lisewski »

Panie Tomku dziekuje za pomoc . Mi sie pomyliLy okolice . Przepraszam za fatygowanie Pana. Ale dopiero zaczynam moje poszukiwania i sie w tym troche gubie. Im wiecej szukam tym bardziej moja rodzina okazuje sie widmem kture nie istniało. jeszcze raz Pana przepraszam
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj Tomku!
Akta miasta Radomska szczególnie zespół II przeglądałam już kilka razy. Największą kopalnią wiedzy są dla mnie
KLS z 1841 r i 1867 roku.
A teraz mam kolejną prośbę. Chciałabym abyś sprawdził czy w Aktach gminy Masłowice są Księgi Ludności z Biestrzykowa Wielkiego (parafia Rzejowice) oraz odszukukał jeden akt ślubu z 1908 roku:
Zygmunt Zawadzki - rządca majątku w Biestrzykowie Wielkim poślubia wdowę Michalinę Bossakowską p o pierwszym mężu Rutkowską właścicielkę majątku.
Chciałabym się dowiedzieć kto jest świadkiem i jak nazywają się rodzice nowożeńców ich wiek a może są dokładne daty urodzenia.
Pozdrawiam serdecznie Alicja
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@Lisewski
No ale za co mnie pan przeprasza? Errare humanum est. Sugerowałbym tylko, aby podpisywał pan swoje wypowiedzi imieniem - taki tu panuje obyczaj.
@Alicja
Alicjo - na stronie tgcp.pl jest mój wątek /o ile nie padł jeszcze ofiarą hekatomby/, w którym wypisałem KLS z kilkunastu gmin - są też księgi z Masłowic. Sprawdź sobie, czy jest wśród nich Biestrzyków. O ile pamiętam - nie.

pozdrawiam - tomek
Tomek1973

Sympatyk

@Alicja
Rzejowice 1908 jeszcze są w USC

@Iwona Rusak
W latach 1900 - 1904 brak osób o nazwisku Karwise /Karwiese /Karwize w rejestrze urodzonych par. ewangelickiej w Piotrkowie

@hannalore
Brak tych osób w parafii Rząśnia. Jednak podane przez panią nazwiska często tam występują.

pozdrawiam - tomek
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki Tomku za informacje. Jutro sobie zadzwonię do USC w Kodrębie.
A czy przypadkiem nie orientujesz się czy AP w Piotrkowie będzie w wakacje przez jakiś czas nieczynne??
Pozdrawiam Alicja
Tomek1973

Sympatyk

@Alicja
W Kodrąbiu, Alicjo:)
Archiwum będzie czynne cały czas. Być może tylko zostaną zniesione dyżury popołudniowe, ale póki co, to nic mi o tym nie wiadomo.

tomek
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Pewnie masz rację, ja natomiast napisałam tak jak się z tą wsią osłuchałam - czyli gwarowo.
I gdybym dzisiaj kogokolwiek ze znajomych zapytała np. gdzie pracuje? odpowiedź by brzmiała tak jak napisałam.
Dobrze, że mnie poprawiłeś! No cóż, człowiek uczy się przez całe życie.
Alicja
Tomek1973

Sympatyk

Alicjo - a czy dasz wiarę, że przymiotnik utworzony od miasta Włocławek, nie powinien brzmieć "włocławski", tylko "włocławecki"? Ale żeby daleko nie szukać - ludzie mają problemy z utworzeniem przymiotnika od podpiotrkowskiej Rozprzy.
A poprawiłem Cię, bo mam wredny charaker :)

pozdrawiam - tomek
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Dobrze, że poprawiłeś, ale dobrze też, że tego forum nie czyta mój syn - z zawodu nauczyciel.
Dopiero by miał ubaw. Zwykle to ja zwracam uwagę innym a moim dzieciom szczególnie.
A.S
Anna_Wojciechowska

Sympatyk

Post autor: Anna_Wojciechowska »

[...]
Anka
Ostatnio zmieniony pn 15 mar 2010, 01:04 przez Anna_Wojciechowska, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

@hannalore
A w jakiej wsi mieszkali? Może zachowały się KLS?

tomek
Anna_Wojciechowska

Sympatyk

Post autor: Anna_Wojciechowska »

[...]
Pozdrawiam serdecznie:)
Anka
Ostatnio zmieniony pn 15 mar 2010, 01:05 przez Anna_Wojciechowska, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

@sarna215
A ja mam propozycję nie do odrzucenia: Kobiele Wielkie /bo to chyba o nie chodziło/, są w pokaźnej części zmikrofilmowane. Może wiec lepiej wypożyczyć te mikrofilmy z piotrkowskiego AP i samemu spróbować poszukiwań? Co pani na to?

pozdrawiam - tomek
sarna215

Sympatyk
Ekspert

Post autor: sarna215 »

Witam!
Dziękuję za informację.Oczywiście spróbuję tak zrobić.A moze orientuje się Pan na jakich zasadach wypożyczają mikrofilmy?
I jeszcze jedno pytanko-Radomsko też już zmikrofilmowane?
Pozdrawiam-Jolka
Tomek1973

Sympatyk

Zeby wypożyczyć mikrofilm wystarczy się udać do tego archiwum, w którym z mikrofilmu będzie się korzystało. Wypełnia się zgłoszenie i zamówienie i wystarczy czekać na dostarczenie przesyłki.
Radomsko zapewne jest zmikrofilmowane - o szczegóły prosze dopytać telefonicznie lub mailowo.
pozdrawiam - tomek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”