Proszę o pomoc - nazwisko i nazwy wsi Grontkow(o) i Kroscin

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Bardzo proszę o pomoc. Chodzi o akt znania mojego przodka Jakuba Szulczewskiego. Mam problem z odczytaniem nazwiska panieńskiego matki: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1959&y=515

Miejscowość w której służył Jakub "w Grontkowie", wygląda na Grądków lub Grądkowo. Nie mogę jednak zlokalizować takiej wsi w dawnym woj. kaliskim. Syn jednego ze świadków, Bogusława Janiszewskiego (brata przyrodniego Jakuba), Wawrzyniec urodził się w "Kroscinie" według aktu z 1837 roku: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1953&y=293

O jaką miejscowość może tu chodzić? Na myśl przychodzi mi tylko Krościn i Chroscin koło Płońska. Jest jeszcze Chruścin koło Koła i Chróścin koło Wieruszowa. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki!

Witek
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

... z Marianną Oleynikówną

Może to jest Grąbków w parafii Malanów w gub. kaliskiej.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Re: Proszę o pomoc - nazwisko i nazwy wsi Grontkow(o) i Kros

MonikaMaru pisze:... z Marianną Oleynikówną

Może to jest Grąbków w parafii Malanów w gub. kaliskiej.

Pozdrawiam,
Monika
Tak, bardzo dziękuję! To by się zgadzało, bo ponoć dawniej wieś tę nazywano Grunkowo i Gronkowo, więc fonetycznie pasuje. Żadnego Grądkowa w woj. kaliskim nie było. To chyba musi być jedyne wyjście. Co dodatkowo potwierdza fakt, że nazwisko Janiszewski jest dość popularne w sąsiednim Tuliszkowie i dalej koło Kalisza.

Mam tylko pytanie jakie nazwisko nosiła matka Jakuba, Rozalia Str...? Nie mogę do końca tego rozczytać.

Pozdrowienia! Witek
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Też mam problem z odczytaniem - wygląda, że Struclewska, ale pewności nie mam.

Monika
Pozdrawiam,
Monika
vitoo

Sympatyk
Ekspert

MonikaMaru pisze:Też mam problem z odczytaniem - wygląda, że Struclewska, ale pewności nie mam.

Monika

Dziękuję bardzo jeszcze raz. Z początku myślałem "Strach" "Struch" ale ani "a" ani "ch" nie wygląda jak inne w tekście. Struck też nie pasuje, ale za to "Struclewskiej" by się zgadzało dokładnie.

Serdeczne pozdrowienia, dobrej nocy! Witek
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Po dłuższych poszukiwaniach udało mi się ustalić, że miejscowością o której mowa w akcie jest wieś "Grąbkowo" koło Jutrosina. W literaturze w kilku-kilkunastu niezależnych źródłach, tak polskich jak i niemieckich, odnalazłem warianty w zapisie nazwy wsi w brzmieniu: Grontkowo, Grondkowo, Grądkowo itd. W dodatku odnalazłem taki wątek na WTG:

http://m.wtg-gniazdo.org/forum/viewtopi ... =3&p=93179

Mowa tu o ślubie córki Mateusza Janiszewskiego, o 2 lata młodszego brata przyrodniego Jakuba Szulczewskiego. Wg. aktu znania jego córka urodziła się we wsi "Grąbkowo". To chyba rozwiązuje zagadkę.

Witek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”