Łukasz Mijakowski - kasztelan sochaczewski

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

Łukasz Mijakowski - kasztelan sochaczewski

Post autor: Mieszko95 »

Witam,
Poszukuję informacji na temat Łukasza Mijakowskiego, a dokładnie na temat sprawowania przez niego funkcji kasztelana sochaczewskiego w latach 1791-1793. Informacja o tym fakcie, znajduje się w II tomie Herbarza Mazowieckiego J. Łempickiego, jednakże nie podane jest żadne źródło.
Czy ktoś z Państwa wie, gdzie mógłbym zdobyć więcej informacji na ten temat?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.
Patryku, poniżej zamieszczam link do strony Kielakowie.pl Historia i genealogia Rodu Kielaków i spokrewnionych. Na stronie tej Łukasz Mijakowski jest wymieniony jako członej rodziny Kielaków. Jest tam informacja, że był on kasztelanem sochaczewskim.
http://www.kielakowie.home.pl/tng/getpe ... ee=tree381
Jak chcesz to skontaktuj się z autorem strony, to może Ci pomoże? Tu jest adres do korespondencji: kielakowie@kielakowie.pl

Pozdrawiam - Roman.
Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

Dziękuję bardzo za odpowiedź, moim błędem jest natomiast, że nie napisałem w pierwszym poście, że tę stronę także już przeglądałem i z jej autorem już się skontaktowałem. Niestety wiedza autora tej strony jak i moja jest ta sama. Jedno zdanie w wyżej wymienionej książce.
Pozdrawiam
Patryk
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 8 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Proponuję przeszukać wpisy Metryki Koronnej za ten okres.

http://www.agad.archiwa.gov.pl/pomoce/MK_inw.xml
http://pther.eu/MK/galerie.html
Bartek
DanutaP

Sympatyk

Post autor: DanutaP »

We wstępie do Herbarza autor napisał, że korzystał z ksiąg grodzkich i ziemskich. Dla Mijakowskich będą to księgi wyszogrodzkie.
Łukasz Mijakowski to mój przodek. Jak jesteś z nim spokrewniony?
pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 8 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Wskazałem na Metrykę Koronną, ponieważ tam spodziewałbym się aktu nominacji. Wertowanie ksiąg sądowych w przedmiocie urzędu kasztelana uważam za zbyteczne - trudno tu mówić o "sprawowaniu funkcji", wówczas była to godność honorowa.
Awatar użytkownika
Mieszko95

Sympatyk

Ostatnia Mijakowska w moim drzewie to Katarzyna, córka Franciszka, a wnuczka Łukasza właśnie.
Poślubiła ona Antoniego Alojzego Bonifacego Wirzbickiego w 1819r. w Łętowie
Ich córka natomiast Julianna wyszła za mąż za Andrzeja Jaworskiego w 1843 w Górze.
Z kolei ich córka Katarzyna poślubiła w 1865 w tej samej parafii Józefa Skierskiego, a to już nazwisko panieńskie mojej mamy.
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
Pozdrawiam
Patryk Mieszkowicz
DanutaP

Sympatyk

Post autor: DanutaP »

Bartku - zgadzam się z Tobą całkowicie.
Patryku - mój przodek, to dwa lata młodszy od Katarzyny Kazimierz Sylwester.

pozdrawiam
Danuta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, czy to funkcja zawodowa, czy honorowa tego kasztelana, to przecież nie sołtysa, czy wójta, nawet o takich nadaniach są zapisy w Metryce Koronnej. Sęk w tym ze te zjazdyz udzialem króla były w róznych miastach naszego wielkiego kraju za królewsta czasów, doża część tej metryki się ponoć spaliła w Warszwie w ostatnią wojnę ; pozdrawiam -Julian
SkrzyńskaJadwiga

Nieaktywny

Post autor: SkrzyńskaJadwiga »

:arrow:
Ostatnio zmieniony sob 29 sie 2015, 14:00 przez SkrzyńskaJadwiga, łącznie zmieniany 1 raz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Sama mapa to duży obszar Jadwigo, ale tu Patryk trzeba się trzymać tego Sochaczewa i może w Warszawskiej tu dostępnej Metryce Koronnej by coś z tym nazwiskiem znalazł. W tym dolnym drugim linku co Ci podał Bartek, trzeba wybrać okienko tak po uważniu pod koniec, bo rok 1791 i po otwrciu sie danej ksiegi, na samej górze po prawo nacisnąć ; wszystko na 1 stronie i tam pokażą się wszystkie skany, zjechać z nimi na sam dół, gdzie są spisy z nadań, komu i nr strony, tylko niektore stare ksiegi po łacinie nie mają spisów, a te ostanie na dole w czarnym oknie ksiegi sa tylko wedle alfabetu spisy nadań z nazwiska i powiatu ; Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”