Jak dokładnie wygląda Metryka Józefińska z roku 1785
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
SkrzyńskaJadwiga

...
Ostatnio zmieniony sob 29 sie 2015, 14:03 przez SkrzyńskaJadwiga, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Maślanek_Joanna

Widzę, że temat Metryki Józefińskiej (i Franciszkańskiej) przewijał się na forum kilkakrotnie - przejrzałam te wpisy, ale do końca nie rozumiem i proszę bardziej zorientowanych o odpowiedź:
Czy całość tego dokumentu dostępna jest obecnie tylko we Lwowie?
Jaki obszar obejmuje to, co jest w Polsce (w Sanoku np)? Gdzie można tego szukać (poza Sanokiem)?
Z góry dziękuję
Joanna
Czy całość tego dokumentu dostępna jest obecnie tylko we Lwowie?
Jaki obszar obejmuje to, co jest w Polsce (w Sanoku np)? Gdzie można tego szukać (poza Sanokiem)?
Z góry dziękuję
Joanna
-
SkrzyńskaJadwiga

Re: Jak dokładnie wygląda Metryka Józefińska z roku 1785
....
Ostatnio zmieniony sob 29 sie 2015, 14:03 przez SkrzyńskaJadwiga, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
zindeksować .. to nie takie proste. Jest tam opis granic, jak wyglądają pola chłopów/słabe plony owsa, kwaśne siano/. Ile pól ma poszczególny chłop i ile to morgów, pod jakim numerem mieszka. Dokładny pisarz pisał czy to chałupnik, zagrodnik, czy kmieć. Ja sięgam czasem jak wkładam małżeństwa do "Ahnenblatt", aby popatrzyć gdzie mieszkali rodzice.
Map nie mam.
Opracowałam sobie 3 wsie: Poręba, Zasań, Trzemeśnia - parafia Trzemeśnia, powiat Myślenice, obecnie woj. małopolskie. Opisałam też Targanice, koło Andrychowa dla kogoś.
Gienia
zindeksować .. to nie takie proste. Jest tam opis granic, jak wyglądają pola chłopów/słabe plony owsa, kwaśne siano/. Ile pól ma poszczególny chłop i ile to morgów, pod jakim numerem mieszka. Dokładny pisarz pisał czy to chałupnik, zagrodnik, czy kmieć. Ja sięgam czasem jak wkładam małżeństwa do "Ahnenblatt", aby popatrzyć gdzie mieszkali rodzice.
Map nie mam.
Opracowałam sobie 3 wsie: Poręba, Zasań, Trzemeśnia - parafia Trzemeśnia, powiat Myślenice, obecnie woj. małopolskie. Opisałam też Targanice, koło Andrychowa dla kogoś.
Gienia
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 10 times
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
SkrzyńskaJadwiga

Bardzo dobre są te pliki w pdf !!
Łatwo i szybko można wyszukać nazwę miejscowości za pomocą "CTRL" i "F".
W papierowej wersji książki to się trzeba sporo czasem naszukać.
Nie wiem, czy dobrze myślę, ale skoro AP Sanok posiada kopie z cyrkułou sanockiego, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie by otrzymać z pozostałych regionów ?
Może Archiwum we Lwowie by przystało na propozycję przesłania skanów w zamian za ich indeksację przesyłaną też do Archiuwm we Lwowie ?
Łatwo i szybko można wyszukać nazwę miejscowości za pomocą "CTRL" i "F".
W papierowej wersji książki to się trzeba sporo czasem naszukać.
Nie wiem, czy dobrze myślę, ale skoro AP Sanok posiada kopie z cyrkułou sanockiego, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie by otrzymać z pozostałych regionów ?
Może Archiwum we Lwowie by przystało na propozycję przesłania skanów w zamian za ich indeksację przesyłaną też do Archiuwm we Lwowie ?
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
dlaczego "w zamian"
o probemlatyczności indeksacji była już mowa
chyba wiele zależałoby (poza innymi czynnikami) od tego czy skany w ogóle istnieją
jedna rzecz - udostępnic, inna, znacznie powazniejsza - zdigitalizować
o probemlatyczności indeksacji była już mowa
chyba wiele zależałoby (poza innymi czynnikami) od tego czy skany w ogóle istnieją
jedna rzecz - udostępnic, inna, znacznie powazniejsza - zdigitalizować
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
SkrzyńskaJadwiga