Poszukuję osób związanych z tym zdjęciem
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam!!!
Poszukuję osób lub informacji związanych z tym zdjęciem.
Znalazłam takowe w pamiątkach po moich dziadkach. Niestety nie mogę ich już o to zapytać , bo pomarli. Podobno była to siostra dziadka oddana do adopcji. Ale nikt nie jest w stanie mi powiedzieć , gdzie poszła, jak miała naprawdę na imię i jak potoczyły się jej losy. Wiem, że dziadek poszukiwał za życia siostry.
Może za pośrednictwem tego forum ... może komuś się skojarzy ... może ktoś ma podobne zdjęcie ...
Może jakimś cudem ...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2f ... 4478d.html
Dedykacja z tyłu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f5 ... d11bf.html
Osoby mogące pomóc, bardzo proszę o kontakt!
Pozdrawiam
Aneta
Poszukuję osób lub informacji związanych z tym zdjęciem.
Znalazłam takowe w pamiątkach po moich dziadkach. Niestety nie mogę ich już o to zapytać , bo pomarli. Podobno była to siostra dziadka oddana do adopcji. Ale nikt nie jest w stanie mi powiedzieć , gdzie poszła, jak miała naprawdę na imię i jak potoczyły się jej losy. Wiem, że dziadek poszukiwał za życia siostry.
Może za pośrednictwem tego forum ... może komuś się skojarzy ... może ktoś ma podobne zdjęcie ...
Może jakimś cudem ...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2f ... 4478d.html
Dedykacja z tyłu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f5 ... d11bf.html
Osoby mogące pomóc, bardzo proszę o kontakt!
Pozdrawiam
Aneta
P.S. Dziadek urodził się w 1925. Domniemam , że była to najmłodsza córka pradziadków, więc zdjęcie pochodzić może z ok. roku 1935 ?
-
karolina_rzepecka

Czy wie Pani z jakiego okresu, ew. z jakiego regionu może pochodzić to zdjęcie? Może to nie jest zbyt sensowna poszlaka, ale mam w swoich zbiorach zdjęcie z bardzo podobnym charakterem pisma.
Pozdrawiam, Karolina
Pozdrawiam, Karolina
poszukuję: Rzepecki, Solarek, Dzwonkowski, Bankowski, Urbanek, Witkowski, Rajchert, Zimniak, Szulc (Schultz)
-
Sawicki_Julian

Według krawata i koszuli tego pana to zdjęcie jest z okresu miedzy wojennego i ten napis ; Wielmożna Pani Kmicikowa ( ze dwora ) Psary , może te koło Bodzentyna ,pamiątka od córki jej Danusi. Jeśli wielmożna to przed wojną było to zdjęcie robione potwierdza ten fakt ,tylko jeszcze wąsy ,trochę podobne do Hitlera , to by były lata 1935 , czyli tak samo jak Pani pomyślała . Pozdrawiam - Julian
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Zdjęcia do rozpoznania
Witam,
zamieszczam zdjęcia z rodzinnych albumów, na których są nieznane nikomu osoby (koledzy z wojska itp.). Być może ktoś z Państwa rozpozna na nich swych bliskich, przodków, krewnych.

Pozdrawiam
Marianna
zamieszczam zdjęcia z rodzinnych albumów, na których są nieznane nikomu osoby (koledzy z wojska itp.). Być może ktoś z Państwa rozpozna na nich swych bliskich, przodków, krewnych.

Pozdrawiam
Marianna
Zdjęcia do rozpoznania
Witaj.
Podejmuję się rozpoznania jedynie zdjęć mundurowych. I tak:
1. Pierwsze od góry. Żołnierz Wojska Polskiego. Bardzo dziwnie umundurowany
Rogatywka wz. 19, mundur po reformie mundurowej w 1935/ 1936. Szeregowy z pasem dwu bolcowym podoficerów ... Patki zygzakiem przypominają generalskie. Nie jest to zdjęcie z wojska zapewne.
2. Zdjęcie obok. Kapral WP z 10 Pułku Piechoty., Patki koloru niebieskiego z żółtą wypustką. Mundur po reformie mundurowej z 1935/ 1936 r.
3. Kolejny rząd. Kapral KOP (Korpus Ochrony Pogranicza) o czym świadczy odznaka na kieszeni. Medal jest to Brązowy Krzyż Zasługi RP wz. 1923 r., Mundur po reformie z 35/ 36 r.
4. Zdjęcie obok. Trzech kaprali wojska polskiego, mundury po reformie z 35/ 36 r. Pierwszy od lewej ma ponadto sznur dobrego strzelca z jednym chwastem.
5. Kolejny Rząd. Od Lewej: Kapral Piechoty WP. Mundur z przed reformy w 35/36 r. Pas dwu bolcowy podoficerów, Rogatywka garnizonowa wz 27, Starszy szeregowy Piechoty WP, mundur z przed reformy, Pas dwu bolcowy u starszego szeregowego nieregulaminowo, rogatywka garnizonowa wz. 27, Kapral Piechoty WP. Mundur z przed reformy, pas dwu bolcowy podoficerów, rogatywka garnizonowa wz. 27.
Więcej grzechów nie pamiętam
Zdjęć "cywilów" nie podejmuje się rozpoznania. Nie znam się na ubiorach. Ale na moje oko lata 30 - te.
Pozdrawiam.
Mateusz.
Podejmuję się rozpoznania jedynie zdjęć mundurowych. I tak:
1. Pierwsze od góry. Żołnierz Wojska Polskiego. Bardzo dziwnie umundurowany
2. Zdjęcie obok. Kapral WP z 10 Pułku Piechoty., Patki koloru niebieskiego z żółtą wypustką. Mundur po reformie mundurowej z 1935/ 1936 r.
3. Kolejny rząd. Kapral KOP (Korpus Ochrony Pogranicza) o czym świadczy odznaka na kieszeni. Medal jest to Brązowy Krzyż Zasługi RP wz. 1923 r., Mundur po reformie z 35/ 36 r.
4. Zdjęcie obok. Trzech kaprali wojska polskiego, mundury po reformie z 35/ 36 r. Pierwszy od lewej ma ponadto sznur dobrego strzelca z jednym chwastem.
5. Kolejny Rząd. Od Lewej: Kapral Piechoty WP. Mundur z przed reformy w 35/36 r. Pas dwu bolcowy podoficerów, Rogatywka garnizonowa wz 27, Starszy szeregowy Piechoty WP, mundur z przed reformy, Pas dwu bolcowy u starszego szeregowego nieregulaminowo, rogatywka garnizonowa wz. 27, Kapral Piechoty WP. Mundur z przed reformy, pas dwu bolcowy podoficerów, rogatywka garnizonowa wz. 27.
Więcej grzechów nie pamiętam
Zdjęć "cywilów" nie podejmuje się rozpoznania. Nie znam się na ubiorach. Ale na moje oko lata 30 - te.
Pozdrawiam.
Mateusz.
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Zdjęcia do rozpoznania
Dziękuję serdecznie.
Dopowiem tylko, że przedostatnie zdjęcie zostało zrobione 13 maja 1930 r. w Równem.
Pozdrawiam
Marianna
Dopowiem tylko, że przedostatnie zdjęcie zostało zrobione 13 maja 1930 r. w Równem.
Pozdrawiam
Marianna
Zdjęcia do rozpoznania
Tak, tak zgadza sie bo mają mundury z przed reformy to jak najbardziej. Sprawdź czy w tej miejscowości lub w okolicy była jakaś jednostka wojskowa może wtedy coś ustalisz ??
Pozdrawiam.
Mateusz.
Pozdrawiam.
Mateusz.
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Witam,
Chyba właśnie zidentyfikowałam mężczyznę z jednej z fotografii, której wstawiałam dawno temu.

Idąc tropem Brązowego Krzyża Zasługi może być to Ksawery Pietrasik. Odznaczony 11 lipca 1938. Wówczas starszy strzelec, został zapewne awansowany. Na odwrocie zdjęcia widnieje stopień kaprala.
Pozdrawiam
Marysia
Chyba właśnie zidentyfikowałam mężczyznę z jednej z fotografii, której wstawiałam dawno temu.

Idąc tropem Brązowego Krzyża Zasługi może być to Ksawery Pietrasik. Odznaczony 11 lipca 1938. Wówczas starszy strzelec, został zapewne awansowany. Na odwrocie zdjęcia widnieje stopień kaprala.
Pozdrawiam
Marysia