Poszukuję grobów - Ożomla Mała

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Hermanos

Sympatyk
Adept
Podziękował: 8 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Hermanos »

Dzień dobry,

niezwykle zależy mi na zdjęciach 2 grobów z miejscowości Ożomla Mała.

Jeden z nich to grób moich zamordowanych Pradziadków- Jakuba i Anny Buczyńskich (zamordowani w nocy z 13 na 14 kwietnia 44 w Ożomli lub Laszkach). Wiem tylko, że w latach 60 w miejscu tego cmentarza była łąka i tylko nieznaczne wybrzuszenia sygnalizowały miejsca, gdzie znajdowały się groby. Wtedy też moja babcia odszukała grób Pradziadków i umieściła na nim krzyż z polskim napisem a całość otoczyła kutym ogrodzeniem. Nie wiem czy cokolwiek przetrwało do dziś.

W drugim grobie (tym razem na 'zwykłym' cmentarzu) pochowany jest Ukrainiec nazwiskiem Dziuba. Zmarł w latach 70 (ewentualnie na początku 80) w wieku ponad 90 lat. Na tej informacji również niezwykle mi zależy, ponieważ Dziuba dokładał wszelkich starań, żeby ocalić moich Pradziadków, a po ich pogrzebie przez kilka nocy spał na ich grobie z dubeltówką w ręku.

Bardzo proszę o pomoc.

Serdecznie pozdrawiam,

Paweł
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Post autor: pawel.dyda »

To i tak masz dobrze, że jest mowa o jakimś grobie. Mojego pradziadka i jego dwie córki jakoś w tym samym czasie wywieźli do lasu i... wszelki słuch zaginął.
Gmina ta sama, ale Czerczyk.
Pozdrawiam,
Paweł.
Awatar użytkownika
Hermanos

Sympatyk
Adept
Podziękował: 8 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Hermanos »

Witaj,

jeżeli nie masz informacji o swoich pradziadkach to napisz na avi9@onet.eu. To adres kobiety, która prowadzi listę zamordowanych.

Co do grobu, to na FB udało mi się odszukać 2 osoby mieszkające obecnie w Ożomli, ale zanim zobaczą moją wiadomość w folderze "inne"...

Pozdrawiam,

Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”