Prośba o odczytanie aktu.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Witam! Czy uda się komuś odczytać akt ślubu mojego przodka? tak wiem,ze to po naszemu ale nie jestem w stanie odczytac wiekszości tekstu. :)

akt: http://scr.hu/17in/woi0z

Pozdrawiam
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
mmoonniiaa

Sympatyk
Ekspert

Post autor: mmoonniiaa »

Działo się w mieście Przedczu dnia 18 listopada 1832 roku o godzinie 12 w południe. Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Andrzeja Szmagaja lat 50 i Tomasza Jędrzejczaka lat 59 mającego, obydwóch gospodarzy w Rybnej zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Mikołajem Drzewakowskim młodzianem, parobkiem w Rybnej zamieszkałym, urodzonym we wsi Karczewie parafii Dąbie z Macieja i Agnieszki małżonków Drzewakowskich już nieżyjących, lat 26 mającym, a panną Agatą Szmagajowną, córką Stanisława i Gertrudy małżonków Szmagajów, z których ojciec nie żyje, matka mieszka w Rybnej na gospodarstwie, lat 21 mającą, w Rybnej zrodzoną i przy matce zostającą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach 4, 11 i 18 listopada roku bieżącego w parafii tutejszej. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, iż nie zawarli umowy przedślubnej. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany przez nas podpisany został, gdyż stawający i świadkowie pisać nie umieją.

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Moniko jesteś super! Dziękuję!:D
"Przedecz historia i ciekawostki"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”