Gdzie szukac?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Gdzie szukac?

Post autor: IrminaWiderska »

Witam wszystkich.

Pewnie moje pytania dla wiekszosci z Was wyda sie banalne. Jestem jednak swiezo upieczona amatorka genealozka, wiec wybaczcie.
1. Wiecie moze, gdzie i jak moge znalezc ksiegi- takie, w ktorych sa zapisy przyczyn smierci osob? Widzialam cos takiego, ale nie wiem gdzie ich szukac. Chodzi mi tutaj o par. Chelmno nad Nerem oraz par. Ciepielow.
2. Wlasnie odkrylam, ze jeden z moim przodkow przebywal w areszcie od 1878, przez co najmniej 2 lata i nazywal sie Franciszek Pawlak. Zamieszkiwal Rzuchow, par. Chelmno nad Nerem. Wiecie moze czy jest mozliwe odnalezienie jakichs danych na ten temat? Z jakich przyczyn byl on w areszcie itp?

Z gory wszystkim dziekuje
Awatar użytkownika
Chabrzyk_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie szukac?

Post autor: Chabrzyk_Piotr »

Dzień dobry,
oto spis dostępnych ksiąg:

http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... =1906&kt=3

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Gdzie szukac?

Panie Piotrze, dziekuje bardzo. Jednak nie chodzi mi dokladnie o metryki- do tych dostep posiadam. Ale o ksiegi, w ktorych jest podana przyczyna smierci (choroby, wypadki itp) O ile wiem, takie ksiegi byly prowadzone rownolegle do metryk i w wiekszosci przypadkow byly zapisywane po lacinie. Byla to prostrza forma rejestru- tabela- gdzie zapisywano imie i nazwisko, date smierci i przyczyne wlasnie.
Awatar użytkownika
Chabrzyk_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie szukac?

Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Gdzie szukac?

Tak tak, tylko przepraszam, ze znow pytam. Ale jak dostac sie do takich akt od 1890 roku:) totalnie sie pogubilam. Bo jak naciskam na lata 1890 to wlasnie znow metryki mi sie pojawiaja. Naprawde przepraszam, za zawracanie glowy. zdaje sobie sprawe, ze moje pytania nie sa najwyzsych lotow:)
Awatar użytkownika
Chabrzyk_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie szukac?

Pewności nie mam, ale skoro nie ma ich w spisie, to najpewniej albo nikt ich nie sfotografował, albo też nie istnieją :) Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie?:)
Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Gdzie szukac?

Dziekuje bardzo. Mam jednak nadzieje, ze takie archiwa gdzies jeszcze istnieja- par. Ciepielow od 1890 roku i par. Chelmno nad Nerem od 1800:) Dziekuje jednak za slad:)!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”